Putin şi-a pus semnătura pe hârtia greşită de data aceasta [The Telegraph]

Vladimir Putin
Vladimir Putin
Hamish de Bretton-Gordon, via Telegraph
25.08.2023

În timp ce Vladimir Putin stă şi se gândeşte în biroul său protejat împotriva bombelor, s-ar putea să regrete faptul că întreaga lume este sigură că el a ordonat moartea liderului mercenar răzvrătit Evgheni Prigojin.

Kremlinul este o Camorra, un parlament în stil mafiot, care conduce o operaţiune de gangsterie pentru a umple buzunarele lui Putin şi ale oligarhilor şi elitelor sale. Dar, aşa cum au constatat japonezii în Birmania în 1944, dacă duci un război prin teroare, probabil că vei eşua în faţa unei organizaţii bine conduse, motivate şi morale precum "Armata uitată" a generalului "Bill" Slim.

Este posibil ca Putin să-şi fi semnat de fapt propriul mandat de condamnare la moarte. Este posibil ca amprentele sale să nu se fi aflat pe butonul de tragere atunci când avionul lui Prigojin a fost doborât şi poate că nu s-au aflat pe poloniul sau noviciokul care au ucis alţi adversari ai săi, dar ADN-ul său este peste tot în ordine. El are acum două grupuri foarte puternice de care trebuie să se îngrijoreze - în afară de Curtea Penală Internaţională, care, fără îndoială, are atât de multe dovezi încât, dacă va ajunge vreodată la Haga, nu va mai pleca niciodată.

În primul rând, Putin trebuie să se îngrijoreze în legătură cu oligarhii săi, care sunt acum blocaţi în casele lor de vacanţă din Moscova de peste 18 luni, neputând să îşi folosească superiahturile sau vilele din Mediterana. Pe măsură ce liderul lor este defăimat şi mai mult în întreaga lume din cauza acestei ultime crime, oligarhii ar putea ajunge să vadă că singura lor şansă de a ieşi din Rusia, acum atât de diminuată din punct de vedere economic şi social, este să se debaraseze de Putin.

În al doilea rând, Grupul Wagner poate că şi-a pierdut liderul "cowboy" şi adjunctul său, dar a rămas o forţă mare de huligani şi criminali. Prigojin nu a fost un comandant militar, dar Grupul Wagner este cea mai de succes formaţiune militară pe care Rusia a reuşit să o pună pe teren, indiferent că sunt mercenari plătiţi, mulţi dintre ei recrutaţi din închisorile ruseşti. Pentru a controla o asemenea gloată, ai nevoie de "locotenenţi" foarte duri care să conducă spectacolul, iar aceşti oameni se vor gândi acum la viitorul din Bielorusia şi Africa. Cât de ironic ar fi dacă cineva i-ar copleşi cu bogăţii pentru a merge să creeze haos în Rusia. Experienţa mea cu mercenarii este că nu sunt prea pretenţioşi cu privire la sursa banilor pe care îi primesc.

Este puţin probabil să fie o coincidenţă faptul că demiterea definitivă a "generalului Armageddon" Serghei Surovikin a fost anunţată în aceeaşi zi în care a fost eliminat Prigojin. Putin s-a debarasat acum de cei mai eficienţi comandanţi militari ai săi şi a rămas cu nişte funcţionari de birou precum ministrul Apărării, Serghei Şoigu, şi şeful Statului Major General, Valeri Gherasimov, pentru a conduce bătăliile din Ucraina şi apărarea Moscovei. Aceşti oameni ar putea avea piepturile pline de medalii, dar aceste medalii sunt pentru "lucrul cu acul şi gătit", nu pentru luptă, aşa cum au fost cele ale lui Surovikin şi Prigojin. O armată prost condusă este o gloată care, probabil, se va întoarce şi va fugi, iar acest lucru este acum ceea ce a creat Putin.

Îmi imaginez că în următoarele zile vom avea parte şi de o avalanşă de "kompromat" pe care răposatul Evgheni Viktorovici îl va fi adunat despre Putin şi regimul său blestemat, pentru a fi publicat în cazul morţii sale. Acest lucru ar putea însemna o presiune suplimentară asupra unui Kremlin din ce în ce mai asediat.

În lumina rece a zilei, când moscoviţii vor trebui din nou să se scufunde în adăposturi în timp ce dronele ucrainene se apropie şi vor reflecta asupra faptului că tinerii lor se întorc acasă mai degrabă în cutii decât în triumf vor începe cu siguranţă să realizeze că "operaţiunea militară specială" a lui Putin este un dezastru total. Dar mă aştept ca oligarhii şi grupul Wagner să fie cei care îl vor termina pe Putin înainte ca acesta să distrugă complet statul rus.

Ceea ce urmează nu poate fi mai rău sau mai malefic; am văzut iadul pe pământ în ultimele 18 luni. Ceea ce este sigur este că următorul lider rus nu va avea o armată utilizabilă sau generali eficienţi care să o comande timp de o generaţie.

Lucrurile vor deveni probabil mai încurcate înainte de a se îmbunătăţi, dar după dispariţia lui Surovikin şi Prigojin, sicriul lui Putin nu va mai avea nevoie de multe cuie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor