R. Moldova: Partidul Liberal condamnă consecinţele pactului Ribbentrop-Molotov

Consecinţele semnării pactului Ribbentrop-Molotov se resimt în Basarabia chiar şi astăzi, după decenii de la semnare.
Acţiune de protest a membrilor PL în faţa ambasadei ruse la Chişinău (PL)
Maria Maevschi
23.08.2018

La 23 august se marchează, anual, Ziua europeană a comemorării victimelor stalinismului şi ale nazismului, pentru a păstra vie amintirea victimelor deportărilor şi exterminărilor în masă.

Astfel, potrivit unui comunicat al Partidului Liberal, vineri, se împlinesc 79 de ani de la semnarea, la Moscova, a „odiosului pact Ribbentrop-Molotov”, care la 28 iunie 1940 a dus la ocuparea şi anexarea Basarabiei, Nordului Bucovinei şi a ţinutului Herţa de către Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste (URSS). Tot atunci, în mod abuziv, Basarabia a devenit parte componentă a statului sovietic totalitar, fiind revendicată de către URSS drept compensaţie pentru cei 22 de ani de administraţie românească în Basarabia.

„Partidul Liberal condamnă şi denunţă acest pact criminal, care a dus la instaurarea unei politici antinaţionale a regimului stalinist totalitar. Basarabia a fost transformată într-o gubernie a URSS, iar populaţia românească autohtonă a fost supusă deznaţionalizării prin metode de teroare fizică şi morală pentru a-i lipsi pe românii-moldoveni de conştiinţa naţională, de memoria istorică şi culturală”, se mai arată în comunicatul PL.

Ocupaţia sovietică din 28 iunie 1940 este, potrivit liberalilor, una dintre cele mai grave consecinţe ale acestui pact, când Bucovina de Nord şi sudul Basarabiei au intrat în componenţa Ucrainei, la Chişinău instalându-se regimul comunist, iar Basarabia primind numele de Republica Sovietică Socialistă Moldovenească (RSSM).

Mai tragic a fost faptul că aceste evenimente au avut loc la numai două decenii după reîntregirea neamului prin Marea Unire din 1918 şi crearea Statului naţional unitar român în hotarele lui fireşti. Ulterior, pentru atingerea acestui scop diabolic” în Basarabia, deja în februarie 1941 a fost interzis alfabetul latin, iar în martie 1941, toţi basarabenii şi nord-bucovinenii au fost lipsiţi de cetăţenia română, fiindu-le impusă cetăţenia sovietică.

„Astăzi, evocăm acele nefaste evenimente, când părţi importante din trupul Ţării au fost rupte cu forţa şi anexate samavolnic prin implicarea directă a celor 2 puteri semnatare ale pactului – Germania nazistă şi URSS. Totuşi, nici chiar politica stalinistă de înstrăinare a populaţiei din aceste teritorii nu a putut anihila conştiinţa apartenenţei Basarabiei, Nordului Bucovinei şi a Ţinutului Herţei la România, care a rămas vie datorită martirilor ce s-au jertfit pentru cauza naţională”, au specificat membrii PL.

Indiferent de (ne)voinţa clasei politice actuale, revenirea Basarabiei la Ţara-Mamă România este, potrivit liberalilor, inevitabilă, întrucât trecutul istoric nu poate fi şters din memoria românilor basarabeni. Acum, mai mult ca oricând, dorinţa de reîntregire nu poate fi reprimată de nicio forţă ostilă acestei cauze naţionale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor