"Regina muziicii pop" ruseşti, Alla Pugaciova, ar putea fi catalogată de Moscova drept "agent străin"

Alla Pugaciova
Alla Pugaciova
D.B.
30.03.2024

Kremlinul se gândeşte să o eticheteze drept "agent străin" pe una dintre cele mai faimoase vedete pop din Rusia, Alla Pugaciova, în timp ce îşi intensifică represiunea asupra celebrităţilor care se opun războiului din Ucraina, potrivit The Telegraph.

Pugaciova, în vârstă de 74 de ani, este cunoscută drept "regina pop-ului sovietic" şi a câştigat mai multe premii de stat, inclusiv din partea lui Vladimir Putin, dar activiştii pro-război au convins acum procurorii să o investigheze ca inamic al statului.

Vitaly Borodin, un activist pro-Kremlin considerat de presa rusă de opoziţie drept "informator Z", a declarat că "Pugaciova este verificată chiar acum şi totul este la discreţia autorităţilor de reglementare".

Procurorii ruşi au declarat că o investighează pe Alla Pugaciova pentru că vedeta muzicii pop a spus că "oamenii normali" nu se vor întoarce în Rusia.

Pugaciova a vândut 250 de milioane de discuri în Rusia şi în Uniunea Sovietică începând cu anii 1960, iar melodiie sale pop, uşor de reţinut, sunt cunoscute în toată ţara.

Ea a părăsit Rusia în 2022 împreună cu cel de-al cincilea soţ al său, Maxim Galkin, prezentator de talk-show în vârstă de 47 de ani, descriind invazia Ucrainei ca fiind un "obiectiv iluzoriu" care împovărează oamenii obişnuiţi şi care va transforma Rusia într-o paria.

Pugaciova a fugit mai întâi în Israel, iar acum se pare că se află în Cipru.

Ea a continuat să facă declaraţii publice din străinătate. Într-un videoclip postat luna aceasta pentru cei 3,7 milioane de abonaţi ai săi de pe Instagram, Pugaciova l-a trollat pe Stas Mihailov, un cântăreţ pro-Kremlin care îi spusese să se târască înapoi în Rusia.

"Nu am de gând să mă întorc acolo. Aşa că, dă-i drumul, fă bani cât mai poţi. Eşti un prost, Stas", a spus ea, imitând vocea gravă a cântăreţului.

Pugaciova a intrat în atenţia susţinătorilor lui Putin pentru că la şase zile de la atacul armat de vineri de la Crocus Citty Hall a făcut un comentariu în public.

"Durerea ar trebui să fie în sufletul tău, nu pe Instagram", a postat ea pe Instagram joi.

De asemenea, ea a fost criticată pentru ca şi-a cerut scuze unei cântăreţe tadjice care a plâns din cauza "torturii publice" la care au fost supuşi suspecţii tadjici reţinuţi pentru atac.

Kremlinul a vizat vedetele din showbiz care au fugit în străinătate, folosind canalele diplomatice pentru a le face viaţa mai grea.

În ianuarie, Galkin, soţul Allei Pugaciova, trebuia să prezinte un număr de comedie în Indonezia, dar i s-a refuzat intrarea, iar, separat, poliţia a dat afară trupa rusă de rock anti-război Bi-2 din Tailanda, unde se afla în turneu.

Dar, în ciuda presiunii exercitate de activiştii pro-război pentru a o sancţiona pe Pugaciova, alte celebrităţi au declarat că numărul mare de fani pe care aceasta îi are, o va proteja.

Xenia Sobchak, fina mondenă a lui Vladimir Putin, a declarat: "Ar fi o mare greşeală. Ea este o figură imensă şi larg răspândită".

Eticheta de "agent străin" a Rusiei are conotaţii negative din epoca sovietică şi face ca tranzacţiile financiare şi birocratice pentru persoanele etichetate astfel să fie mai complicate.

Un astfel de pas ar avea aproape sigur nevoie de aprobarea Kremlinului. Acesta nu s-a pronunţat încă în public cu privire la Pugaciova şi ar putea încă să oprească procesul.

Şot, un organ de presă rusesc cu legături strânse cu serviciile de securitate, a declarat că un anunţ oficial ar putea fi făcut chiar de ziua de naştere a cântăreţei, 15 aprilie, când Pugaciova va împlini 75 de ani.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor