Renate Weber va fi şomeră. Revocarea a fost votată într-o şedinţă în care a ieşit un scandal monstru

Diana Şoşoacă
Diana Şoşoacă
Andrei Pricopie
16.06.2021

Deputaţii şi senatorii s-au reunit, miercuri, în şedinţa de plen, pentru a o revoca pe Renate Weber din funcţia de Avocat al Poporului, revocarea fiind una dintre promisiunile din campanie ale partidelor la putere. Decizia a fost luată cu 247 voturi "pentru", 32 de voturi "împotrivă" iar un parlamentar nu a votat.

Şedinţa de plen a fost precedată de una cu scântei a Comisiilor Juridice în care PSD a vociferat puternic, acuzându-i pe liberali că s-au transformat în "Inchiziţie" şi că o pun pe Renate Weber la zid pentru că "a apărat interesele poporului".

Şi în plen discuţiile au fost tensionate, însă dezbaterile s-au finalizat, aşa cum era previzibil, cu o decizie de revocarea a Renatei Weber.

Robert Cazanciuc (PSD)

- Ce decizie suntem noi astăzi chemaţi să luăm? O decizie contra intereselor poporului român.

- Ne facem de ruşine pur şi simplu, stimaţi colegi.

Ioan Cupşa (PNL)

- O ştim cu toţii, lipsa de eficienţă, funcţionarea precară ne afectează şi viaţa de zi cu zi. Sunt dator să vă reamintesc că avocatul este al poporului, nu al celor care îl numesc. Renate Weber nu şi-a îndeplinit mai multe din obligaţiile legale, a încălcat astfel prevederile Constituţionale.

- Au fost grave încălcări ale Constituţiei şi ale legii, inclusiv ale unui Tratat Internaţional.

- Vă cer să votaţi revocarea acestui Avocat al Poporului.

- În aprilie 2020, Avocatul Poporului a activat mecanismul naţional pentru prevenirea torturii. Peste noapte, spitalele au devenit locuri de deţinere, tratamentele au devenit mijloace de tortură, şi medicii sunt torţionari. Renate Weber a încălcat cu bună-ştiinţă Convenţia împotriva Torturii şi Constituţia României şi mai multe legi ale ţării.

- Concluzia este una singură, votaţi, nu aveţi de ales, propunerea de revocare este una întemeiată în fapt şi în drept.

Andrei Lupu (USR-PLUS)

- Aş vrea să vă aduc în atenţie câteva aspecte morale.

- Mă voi adresa în mod direct doamnei Weber: Stimată doamnă, de acolo de unde ne ascultaţi, încep prin a vă spune că sunt absolut convins că sunteţi un om competent şi care aţi demonstrat de-a lungul carierei că ştiţi să vă exercitaţi funcţia. În schimb, în ultima perioadă, aţi demonstrat o altă problemă majoră, şi anume, că funcţia aţi ştiut să v-o exercitaţi în mod egoist, în interes propriu, în interesul celor care v-au numit în funcţia pe care aţi ocupat-o vremelnic. Dincolo de diferite iniţiative avute, probabil că cel mai important e că n-aţi ştiut decât să îi serviţi pe cei care v-au numit. Aici a fost dat exemplu faptul că în plină pandemie COVID aţi încercat să blocaţi spitale din România, aţi încercat să faceţi şi multe alte lucruri împotriva unor instituţii din România în ultimul an.

- Doamna Renate Weber a fost avocatul propriei persoane şi nu al poporului.

- Grupul USR-PLUS va vota pentru demiterea Renatei Weber.

Claudiu Târziu (AUR)

- Stimaţi colegi, asistăm astăzi la execuţia cu public a Avocatului Poporului. Şi la operaţiunea concertată de subjugare a acestei instituţii de către factorul politic. Nu cred că poate să ne bănuiască pe noi, AUR, de simpatii faţă de Weber, care s-a dovedit o apărătoare a corectitudinii politici de-a lungul întregii sale cariere. Însă păcatul grav pe care l-a săvârşit Weber e că nu v-a cântat în strună, stimaţi guvernanţi, că a îndrăznit să se opună măsurilor stupide, aberante, luate pe timp de pandemie şi să apere poporul român. Din acest motiv vreţi astăzi să-i luaţi capul.

- Nu sunteţi însă în stare să mimaţi democraţia, să mimaţi că respectaţi legea. Toate motivele invocate de către dvs. pentru revocarea Avocatului Poporului sunt lovite de nulitate din perspectiva legii. Asta trebuie să fiţi conştienţi. În afară de acest lucru, aţi procedat ca PSD-ul de odinioară. Da, domnilor pesedişti, astăzi se hotărăşte, mâine se votează. Din această perspectivă nu e nicio diferenţă între noua putere şi vechea putere. Acest modus operandi nu e caracteristic doar Guvernului Cîţu.

- Concluzia e că faceţi astăzi o nedreptate, încălcaţi legea şi nu aveţi niciun motiv să supuneţi la vot revocarea Avocatului Poporului şi asta se va întoarce împotriva voastră.

Titus Corlăţean (PSD)

- Asistăm astăzi, din păcate, la un nou episod din simulacrul de democraţie de către guvernarea de dreapta şi neomarxistă. Se încerca preluarea cu forţa a unor instituţii fundamentale.

- Aţi reuşit să reînviaţi, voi cei de la guvernare, practici cu iz stalinist din anii '50. Se inventează cu orice preţ pretexte pentru a face slugi din instituţiile statului. Asta vă va costa politic şi în anumite cazuri şi judiciar în perspectivă.

- Avocatului Poporului a desfăşurat activităţi laborioase şi a apărat drepturile şi libertăţile cetăţenilor.

- Să ştiţi că astfel de chestiuni sunt un regres în democraţia şi aşa şubredă a României.

- Este un abuz şi vă spun că PSD nu are cum să susţină conduite abuzive, nedemocratice, care vor costa România.

Alfred Simonis (PSD)

- Pe procedură nu există niciun element care să justifice revocarea Avocatului Poporului, prin urmare vom ataca la CCR acest vot. Practic vă luaţi la trântă cu poporul şi vreţi să îl lăsaţi fără avocat.

Diana Şoşoacă (ex-AUR)

Ludovic Orban, preşedintele de şedinţă: Pe procedură, doamna senator Şoşoacă.

Şoşoacă: Nu, domnule preşedinte, eu sunt înscrisă la cuvânt…

Orban: S-au finalizat dezbaterile!

Şoşoacă: Nu s-au finalizat, că nu spuneţi dumneavoastră în faţa Constituţiei României. Există o Constituţie şi un regulament de care vă bateţi joc. Aşa cum vă bateţi joc şi de Avocatul Poporului.

Orban: Aveţi intervenţie pe procedură.

Şoşoacă: Foarte bine. Trei minute. Văd că mi-aţi majorat timpul la trei minute de la unul.

Orban: Vă rog să finalizaţi. După un minut o să închid microfonul.

Şoşoacă: Încercaţi să fiţi puţin respectuos, domnule Orban. Pentru că, dacă ne aducem aminte, în timp ce dumneavoastră, în timpul stării de urgenţă, umpleaţi Guvernul României cu pahare de whiskey şi trabucuri, poporul român era amendat cu 20.000 de lei pentru că îşi permitea să îşi cumpere o pâine. Curtea Constituţională v-a anulat acele ordine. Dumneavoastră sunteţi cei care aţi încălcat Constituţia României. Avocatul Poporului a fost singura instituţie din România care a ţinut partea poporului român. Dumneavoastră sunteţi cei care aţi omorât oameni în spitale, i-aţi legat de pat, le-aţi dat tratamente inumane. OSCE-ul spune ceea ce spune Avocatul Poporului, cele mai abuzive şi restrictive reguli din toată Uniunea Europeană pe aşa zisa pandemie. Senatul SUA a menţionat că pandemia este o minciună, care aţi condus-o dumneavoastră, omorând oameni. Asta este adevărul. Dumneavoastră şi acest Guvern care v-a urmat.

Orban: Timpul de intervenţie a expirat. Vă rog să vă apropiaţi de final.

Şoşoacă: Bun, mă apropii de final. Vă rog să nu mai întrerupeţi recitarea din Eminescu pentru că v-o dedic. "Cum nu vii tu, Ţepeş doamne…"

Orban i-a tăiat microfonul Dianei Şoşoacă. Senatoarea a continuat oricum să urle, recitând din Eminescu, vocea sa răsunând în toată sala de plen.

"Bălăceanca!", strigă cineva din sală.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor