Republica Moldova: Lavrov şi regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral să ţină prelegeri despre democraţie şi libertate

Protestatarii anti-război, arestaţi de poliţie în Rusia
Protestatarii anti-război, arestaţi de poliţie în Rusia (Youtube - captură ecran)
D.B.
03.03.2024

Rusia nu are dreptul să dea lecţii de democraţie, a transmis sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, în contextul în care tensiunile dintre cele două ţări au crescut după ce regiunea separatistă moldoveană Transnistria a cerut ajutorul Moscovei, informează Reuters.

Afirmaţia vine în contextul în care ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat la începutul săptămânii că guvernul moldovean "calcă pe urmele Kievului" după ce Transnistria s-a adresat Moscovei pentru a-şi ajuta economia să reziste la "presiunea" guvernului moldovean, lucru pe care administraţia de la Chişinău l-a respins ca fiind un eveniment de propagandă.

"Ministrul Lavrov şi regimul de la Kremlin nu au niciun drept moral de a ţine prelegeri despre democraţie şi libertate. O ţară care întemniţează politicieni din opoziţie şi îi ucide, care îşi atacă în mod nejustificat vecinii, nu are nimic de oferit lumii în afară de sânge şi durere", a transmis sâmbătă Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova într-un comunicat.

Sâmbătă, ruşii au stat la coadă pentru a depune flori la mormântul lui Alexei Navalnîi, cel mai înverşunat critic din Rusia al preşedintelui Vladimir Putin. Opozantul rus a murit la vârsta de 47 de ani într-o colonie penală din Arctica, pe 16 februarie, susţinătorii săi afirmând că acesta a fost ucis.

Moartea lui Navalnîi a survenit la aproape doi ani după ce Moscova a lansat invazia la scară largă împotriva Ucrainei, un război al cărui sfârşit pare să nu se întrevadă şi în care continuă să moară civili.

Invazia rusă în Ucraina a stârnit temeri că Moscova ar putea încerca să se extindă spre vest, prin sudul Ucrainei, până în regiunea separatistă Transnistria, care susţine că are 220.000 de cetăţeni ruşi.

De asemenea, relaţiile dintre Moldova şi Rusia s-au deteriorat, deoarece guvernul de la Chişinău a adoptat un curs pro-european şi a acuzat Moscova că încearcă să o destabilizeze.

"Construim un viitor european, astfel încât toţi cetăţenii noştri, indiferent de limbă şi etnie, să trăiască în pace şi prosperitate", a afirmat Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova în declaraţia sa de sâmbătă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor