Retrospectivă Epoch Times 2012: Atacurile USL la statul de drept

Liviu Şerbănescu
19.12.2012

alte articole

Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu.
Liderii Uniunii Social Liberale (USL), Victor Ponta şi Crin Antonescu. (www.victorponta.ro)
Liviu Şerbănescu
19.12.2012

Începând cu data de 1 iulie, când guvernul Ponta a preluat abuziv, prin Ordonanţă de urgenţă, “Monitorul Oficial”, parcă o mână nevăzută le-a aşezat celor USL un văl peste minţi şi i-a introdus într-o transă ciudată. Nimeni nu bănuia la începutul lui iulie ce grozăvii vor aduce următoarele 3-4 zile: schimbarea cu forţa a Avocatului Poporului şi a şefilor celor două camere legislative, plus limitarea prerogativelor CCR, tot prin OUG.

1 iulie – “Monitorul Oficial”, preluat de Guvern prin OUG!

“Monitorul Oficial”a a fost preluat de Guvern de sâmbătă, după publicarea Ordonanţei de urgenţă care prevede acest transfer. Conform ordonanţei, din Consiliul de Administraţie al instituţiei vor face parte câte un reprezentant al Secretariatului General al Guvernului (SGG), al Departamentului pentru Relaţia cu Parlamentul şi al Ministerului Finanţelor.

Conducerea Guvernului a justificat preluarea “Monitorului Oficial”prin faptul că în ultimii doi ani au fost publicate aproape 3.000 de acte emise de Executiv şi numai 400 ale Parlamentului, ceea ce ar impune mutarea instituţiei din subordinea Legislativului.

2 iulie - Borbely: Un preşedinte nu se suspendă aşa, pentru că cineva, de pe o zi pe alta, vrea să-l suspende

Vicepreşedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, a declarat luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, că un preşedinte de ţară nu se suspendă de pe o zi pe alta doar pentru că vrea cineva să-l suspende şi că, deocamdată, UDMR nu a văzut materialul acelei comisii a USL însărcinate cu analiza activităţii preşedintelui statului.

3 iulie - Parlament: Sesiune extraordinară pentru revocarea lui Gh. Iancu, Avocatul Poporului

Marţi, birourile permanente reunite ale Parlamentului au decis cu 16 voturi "pentru", convocarea unei noi sesiuni extraordinare pentru revocarea Avocatului Poporului Gheorghe Iancu, a declarat vicepreşedintele Senatului Ioan Chelaru.

3 iulie - Lupte grele pentru suspendarea lui Traian Băsescu: Revocarea Avocatului Poporului, a lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase

USL îi propune pe Crin Antonescu şi Valeriu Zgonea în locul lui Vasile Blaga şi a Robertei Anastase

Vasile Blaga: "Nu convoc sesiunea extraordinară a Senatului!"

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a declarat marţi că nu va convoca sesiune extraordinară a Senatului pentru revocarea sa din funcţie, întrucât solicitarea USL este "neconstituţională şi nelegală".

USL vrea să schimbe "tot ce mişcă"

La solicitarea USL, Birourile Permanente Reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor au decis convocarea marţi, de la ora 13.00, a unei sesiuni extraordinare a Parlamentului pentru revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.

3 iulie - Avocatul Poporului, despre intenţia revocării: Un atac pe la spate, surprinzător şi de neînţeles

Gheorghe Iancu, Avocatul Poporului, a declarat că intenţia USL de a-l revoca din funcţie este "un atac pe la spate", surprinzător şi de neînţeles în condiţiile în care el consideră că nu a încălcat "Constituţia şi legile".

3 iulie - "USL pregăteşte o lovitură de stat"

Într-un comunicat remis Epoch Times România de vicepreşedintele PDL, Andreea Paul, se arată că "de la instalarea în fruntea Guvernului, USL ridică la rang de competenţă naţională instabilitatea politică şi economică, minciuna, plagiatul şi diplomele contrafăcute. Este o dezordine instituţională generată de USL cu intenţie. „ICR” şi „Monitorul Oficial” sunt mutate în folosul propriilor interese ale USL".

Comunicatul notează că spre a-şi ascunde cât mai bine incompetenţa guvernamentală, inacţiunea şi nerespectarea promisiunilor, ura vădită faţă de democraţie, faţă de opoziţia PDL, a societăţii civile şi faţă de preşedintele României, USL acum vrea înlocuirea Avocatului Poporului, modificarea Legii CCR prin Ordonanţă de Urgenţă, înlocuirea judecătorilor de la Curtea Constituţională, înlocuirea celor doi preşedinţi ai Senatului şi Camerei Deputaţilor şi iniţierea procesului de suspendare a preşedintelui României.

"Acest ultim plan al USL oscilează între impostură, prostie şi lovitură de stat. Acest plan al USL trebuie oprit! PDL face apel la conjugarea tuturor forţelor civice şi responsabile spre a stopa acest demers care afectează pe termen lung statul de drept şi prin care se încearcă instituirea bunului plac al unor interese oculte", se mai arată în comunicat.

3 iulie - Parlament: Comisiile juridice au aprobat revocarea Avocatului Poporului

Revocarea lui Gheorghe Iancu din funcţia de Avocat al Poporului a fost aprobată azi de comisiile juridice ale Parlamentului, după care va urma ca propunerea să fir supusă la vot în plen.

3 iulie - Ponta: Guvernul nu va schimba judecătorii Curţii Constituţionale

Premierul Victor Ponta a declarat că Guvernul nu intenţionează schimbarea judecătorilor de la Curtea Constituţională, iar şedinţa de miercuri va fi una obişnuită. Ponta a precizat că nu se va da o ordonanţă de urgenţă în acest sens şi a precizat că România se confrunta cu un blocaj între instituţii, care trebuie rezolvat.

USL a încălcat principiile constituţionale şi ale statului de drept în cazul revocării Avocatului Poporului, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, folosirii ordonanţelor de urgenţă pentru a lipsi de puteri Curtea Constituţională şi pentru a anula cvorumul la referendumul pentru demiterea preşedintelui, precum şi în cazul suspendării în sine.

3 iulie - Mircea Toader: Nu am auzit de o cerere de revocare a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor

Liderul grupului PDL din Camera Deputaţilor, Mircea Toader, a declarat marţi că nu a auzit de vreo cerere de revocare a preşedintelui Senatului, Vasile Blaga, sau a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.

3 iulie - Vasile Blaga: "Este vorba de lovitură de stat"

Preşedintele Senatului, Vasile Blaga, a participat marţi în jurul prânzului la o reuniune a grupurilor PDL din Parlament prilej cu care democrat-liberalii au discutat despre demersurile anunţate de USL privind intenţia de suspendare a preşedinţilor celor două Camere, respectiv suspendarea Avocatului Poporului.

La finalul reuniunii, Vasile Blaga a denunţat faptul că este vorba despre o lovitură de stat şi a reafirmat că orice demers al USL în acest sens va fi atacat la Curtea Constituţională.

3 iulie - UDMR se abţine de la votul privind revocarea Avocatului Poporului

Preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, a declarat că Uniunea se va abţine la votul de marţi din plenul Parlamentului privind revocarea din funcţie a Avocatului Poporului.

3 iulie - Parlament: Preşedinţii Blaga şi Anastase, înlocuiţi "din mers". Avertismente şi proteste faţă de USL

Roberta Anastase, revocată la ora 22.00

Roberta Anastase a fost şi ea înlocuită, după ce deputaţii au votat marţi seară revocarea democrat-liberalei din funcţia de preşedinte al Camerei Deputaţilor. Anastase a fost revocată din funcţie cu 160 de voturi "pentru" şi unul "contra". USL l-a propus pe Valeriu Zgonea pentru funcţia de preşedinte al Camerei.

Comisia juridică a avizase marţi, în absenţa reprezentanţilor PDL, revocarea din funcţie a Robertei Anastase, cu unanimitate de voturi.

Blaga, revocat rapid şi forţat, fără respectarea niciunei reguli

Vasile Blaga a fost revocat marţi din funcţia de preşedinte al Senatului, cu 70 de voturi "pentru", o abţinere şi niciun vot "împotrivă". În cadrul aceleiaşi şedinţe, Crin Antonescu a devenit singurul candidat pentru funcţia de preşedinte al Senatului.

Preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă (PSD), a declarat marţi, în şedinţa de revocare a preşedintelui acestei Camere, Vasile Blaga, că acesta a încălcat principiul de independenţă şi imparţialitate în exercitarea funcţiei şi că se impune revocarea acestuia.

3 iulie - Ambasadorul SUA: Sunt profund preocupat de orice încercare de ameninţare a independenţei instituţiilor democratice

Ambasadorul SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a declarat că "manipularea sau ameninţările" la adresa instituţiilor din România vor fi motiv de îngrijorare pentru Guvernul SUA.

3 iulie – Monica Macovei: Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia

Monica Macovei, europarlamentar PDL, a atras atenţia asupra faptului că ceea ce se întâmplă azi în România este o lovitură de stat, la care populaţia ar trebui să reacţioneze.

"Oameni, treziţi-vă! Suntem în plină lovitură de stat. Ponta şi USL se şterg pe picioare cu Constituţia, legea şi instituţiile democratice. Trăim zile de urgie care şterg 22 de ani de construcţie democratică. Astăzi Ponta şi USL dau o lovitură de stat, au înlocuit legea cu propriile pofte tiranice", a declarat Monica Macovei.

3 iulie - Gheorghe Iancu, revocat din funcţia de Avocat al Poporului

Gheorghe Iancu a fost revocat din funcţia de Avocat al Poporului de către plenul Parlamentului. Decizia a fost luată cu 236 de voturi "pentru", un vot "împotrivă" şi 19 abţineri. Grupul PDL a părăsit sala în semn de protest faţă de acţiunile USL pe care le consideră ilegale.

În locul său a fost numit interimar Valer Dorneanu.

Înlocuirea lui Gheorghe Iancu vine după ce azi USL l-a schimbat pe preşedintele Senatului şi urmează să-l revoce şi pe cel de la Camera Deputaţilor, în timp ce magistraţii Curţii Constituţionale ar putea fi înlocuiţi.

Revocarea din funcţie a Avocatului Poporului a fost solicitată de USL pentru "încălcarea Constituţiei şi a legilor în vigoare". El a fost acuzat că a utilizat prerogativele constituţionale şi legale pentru a servi interesele politice ale PDL, că s-a pronunţat în mod repetat asupra unor probleme politice fără să fi fost sesizat, invocând inclusiv sesizarea în cazul ICR.

3 iulie - Curtea Constituţională răspunde la atacurile iniţiate pentru desfiinţarea instituţiei

Judecătorii Curţii Constituţionale, reuniţi în plen la data de 3 iulie 2012, au luat act de atacurile virulente pe care Guvernul, alte autorităţi publice, precum şi unele mijloace de informare în masă le-au declanşat la adresa Curţii Constituţionale, culminând cu tot felul de soluţii pentru desfiinţarea acestei instituţii, se precizează într-un comunicat de presă remis redacţiei The Epoch Times.

3 iulie - Traian Băsescu: Cer liderilor USL, PC, UNPR şi UDMR să înceteze acţiunile împotriva instituţiilor statului român

Preşedintele Traian Băsescu le-a cerut marţi seară - într-un scurt discurs televizat în direct - politicienilor Victor Ponta, Crin Antonescu, Daniel Constantin, Gabriel Oprea şi Kelemen Hunor să înceteze imediat acţiunile împotriva instituţiilor statului român.

3 iulie - Democraţia e ucisă în România prin luarea cu asalt a două dintre cele patru puteri - Deutsche Welle

Simplu, direct şi eficient întru uciderea democraţiei şi a statului de drept e drumul cuceririi omnipotenţei prin luarea cu asalt a uneia sau două dintre cele patru puteri, scrie Deutsche Welle, comentând situaţia din România.

DW notează că Ponta şi Antonescu sunt o pereche ”tot mai controversată”

3 iulie - Comisarul pentru Justiţie al UE îşi exprimă îngrijorarea faţă de atacurile la independenţa CCR

Comisarul european pentru justiţie, Viviane Reding, a postat marţi, pe contul de Twitter, un mesaj în care îşi exprimă îngrjorarea faţă de atacurile la adresa Curţii Constituţionale din România.

3 iulie - Daul va cere comisarului Reding verificarea modificărilor instituţionale din România

Preşedintele grupului PPE din Parlamentul European, Joseph Daul, a declarat, marţi, că va solicita vicepreşedintelui CE, Viviane Reding, să verifice dacă recentele modificări instituţionale din România respectă standardele europene.

4 iulie - Preşedintele Camerei Deputaţilor: Nu există discuţia despre suspendarea lui Băsescu

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, numit ieri în locul Robertei Anastase, a declarat că nu au fost discuţii despre suspendarea şefului statului, Traian Băsescu. Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc, vicepreşedintele Camerei, a confirmat şi el că nu s-au făcut planuri pentru a-l înlătura pe preşedintele României.

"De unde aţi scos treaba asta? Toată lumea parcă... Chiar doriţi aşa de mult treaba asta? Eu nu vă văd pe dumneavoastră că doriţi", a replicat Hrebenciuc la întrebările ziariştilor. Hrebenciuc a ţinut să precizeze că el ar fi ultimul care să se gândească la suspendarea preşedintelui.

4 iulie - Martens este îngrijorat că USL nu va ţine cont de nimic în tentativa de a influenţa justiţia

Preşedintele Partidului Popular European (PPE), Wilfried Martens, susţine că ”USL a dat frâu liber unui plan care, în mod deschis, subminează practicile democratice şi statul de drept şi dispreţuieşte separarea puterilor în stat”.

4 iulie - Presa internaţională scrie pe larg despre "războiul" dintre USL şi Traian Băsescu

Presa internaţională alocă spaţii largi "războiului" dintre USL şi preşedintele Traian Băsescu, ce a culminat marţi cu înlocuirea preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului şi a Avocatului Poporului, evocând şi îngrijorarea unor politicieni străini.

4 iulie - Un nou şef la Monitorul Oficial

La conducerea Monitorului Oficial a fost numit un nou şef, schimbarea fiind anunţată de secretarul general al Guvernului, Ion Moraru. Adriana Costescu, şefa Departamentului de studii parlamentare şi drept comunitar din Camera Deputaţilor, a fost numită în funcţia de director la Monitorul Oficial.

Presa a relatat despre ea că a fost implicată într-un scandal de şantaj legat de Legea pensiilor. În septembrie 2010, a apărut un articol despre Roberta Anastase care afirma că social-democraţii ar fi cerut de la PDL 127 de miliarde de lei pentru ca Legea pensiilor să treacă fără probleme de Parlament. Anastase a susţinut că dovada este un e-mail semnat de Costescu care la acea vreme era consiliera vicepreşedintelui PSD Valeriu Zgonea.

4 iulie - Revocările lui Iancu, Blaga şi Anastase, publicate în MO

Hotărârile Parlamentului pentru revocarea din funcţie a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Roberta Anastase şi Vasile Blaga, precum şi pentru revocarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, au fost publicate miercuri în Monitorul Oficial (MO).

4 iulie - Guvernul a modificat Legea CCR prin Ordonanţă de urgenţă! Preşedintele va fi suspendat

Guvernul USL a aprobat miercuri modificarea Legii de organizare şi funcţionare a CCR, printr-o Ordonanţă de urgenţă. Astfel, Curtea Constituţională a României nu se va mai putea pronunţa asupra hotărârilor Parlamentului, iar o eventuală hotărâre de suspendare a preşedintelui nu va mai putea fi supusă controlului de constituţionalitate.

Se pare că Parlamentul se reuneşte miercuri, de la ora 16.00 (conform altor surse - joi), iar pe ordinea de zi s-ar afla suspendarea lui Traian Băsescu, conform mai multor surse. Astfel, preşedintele României ar putea fi suspendat din funcţie printr-un eventual vot al majorităţii parlamentarilor.

4 iulie - Premierul Ponta: Nu există nicio intenţie de limitare a independenţei CCR

Premierul Victor Ponta a dat asigurări, miercuri, în şedinţa de guvern, că nu există şi nu va exista vreo intenţie a Puterii de schimbare sau limitare a independenţei judecătorilor Curţii Constituţionale a României (CCR), urmând să fie retrase şi orice sesizări la adresa acestora.

4 iulie - Toader (PDL): Este interzis să dai ordonanţe de Guvern cu reglementări constituţionale

El a adăugat că şedinţa Birourilor permanente a întârziat pentru că nu erau publicate numirile celor doi preşedinţi ai Camerelor în Monitorul Oficial, numiri care în mod normal trebuiau publicate la câteva ore după ce au fost votate.

"Practic, e uzurpare de funcţii, atâta timp cât nu eşti oficializat în Monitorul Oficial. A trebuit să apară întâi Ordonanţa Guvernului privind Curtea Constituţională şi apoi să apără hotărârile de numire a preşedinţilor Camerelor, să nu mai poată fi atacate de nimeni", a afirmat Toader.

4 iulie – Cerere de suspendare: Preşedintele Băsescu, acuzat de încălcarea mai multor articole din Constituţie

Potrivit cererii de suspendare din funcţie a şefului statului, care a fost transmisă miercuri preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, Traian Băsescu a încercat mereu în ultimii trei ani să anuleze regimul democratic românesc şi, prin încălcări repetate ale Constituţiei, să îndrepte regimul politic românesc către unul prezidenţial de conducere unipersonală, în care preşedintele decide totul, prin uzurparea atribuţiilor celorlalte instituţii fundamentale.

4 iulie - Referendumul pentru suspendarea preşedintelui, până la sfârşitul lunii

Cererea USL de suspendare a preşedintelui Băsescu va fi votată, cel mai probabil, vineri în plenul Parlamentului, urmând ca referendumul să fie organizat în maximum două săptămâni, dacă proiectul va primi undă verde.

Documentul propus de USL urmează să fie citit şi discutat joi în Parlament, după ce azi a fost depus la Birourile permanente ale instituţiei

După discutarea cererii de suspendare, aceasta va fi trimisă la Curtea Constituţională căreia i se va cere să dea avizul în 24 de ore, astfel că vineri să poată fi supusă la vot în Parlament.

Curtea Constituţională va da doar un aviz consultativ, după care, dacă propunerea trece de Parlament urmează organizarea referendumului. USL ar dori ca acesta să se desfăşoare cât mai repede, în cel mult două săptămâni, faţă de termenul legal de 30 de zile.

4 iulie - Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, i-a cerut preşedintelui Comisiei Europene, declanşarea procedurii de infringement împotriva României

Intr-o scrisoare adresată lui Barroso pe 4 iulie, Preşedintele Comisiei de afaceri europene a Bundestagului, Günther Krichbaum notează "Vă scriu cu mare îngrijorare în legătură cu situaţia politică actuală din România.

Ultimele evoluţii indică faptul că România se îndreaptă spre o "democraţie ghidată". În ultimele săptămâni, structurile politice au fost alterate cu o viteză rapidă. Statul de drept a fost subminat, independenţa sistemului judiciar a fost pusă sub semnul întrebării iar structurile alese democratic au fost suspendate".

4 iulie - Suspendarea lui Traian Băsescu: Avertisment dur al ambasadorului SUA la Bucureşti

Mark Gitenstein. ambasadorul SUA, a declarat miercuri că suspendarea preşedintelui Traian Băsescu în sine nu va afecta imaginea României, însă va avea consecinţe serioase dacă va fi realizată într-un mod neconstituţional.

4 iulie - Comisia de la Veneţia (CE): România trebuie să respecte Constituţia şi normele statului de drept

Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi cu standardele internaţionale referitoare la independenţa justiţiei şi la statul de drept.

Comisia denunţă "tentativele" Guvernului României de a exercita presiuni asupra Curţii Constituţionale şi de "a aduce atingere independenţei" acesteia.

5 iulie - Comisia Europeană va urmări cu atenţie evoluţiile din România

Comisia Europeană va urmări cu atenţie evoluţiile din România, a afirmat, miercuri, Mina Andreeva, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru justiţie, Viviane Reding, care s-a arătat îngrijorată de atacurile la adresa Curţii Constituţionale din România.

5 iulie - Kirchbaum: Esenţa statului de drept este torpilată, dacă se schimbă judecătorii CCR

Esenţa statului de drept este torpilată, dacă se schimbă judecătorii CCR din dorinţa guvernului de a-şi consolida majoritatea parlamentară, a declarat, într-un interviu pentru Deutsche Welle, Gunther Krichbaum, preşedintele Comisiei pentru Afaceri Europene a Camerei inferioare a Parlamentului german.

5 iulie - Sesiune extraordinară joi la Camera Deputaţilor, pentru OUG privind CCR

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a decis joi să convoace pentru ora 12,00 o sesiune extraordinară în care plenul să fie informat cu privire la ordonanţa de urgenţă privind Curtea Constituţională.

5 iulie - Avertisment dur din partea Germaniei: România, ameninţată cu suspendarea din CE

Markus Ferber, liderul eurodeputaţilor creştin-democraţi germani, a anunţat miercuri că va iniţia procedura de suspendare a României din Consiliul European pentru „lipsa standardelor minime funcţionării statului de drept".

5 iulie - 29 iulie, data referendumului pentru demiterea preşedintelui

USL are de gând să programeze referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu pentru ziua de 29 iulie

Uniunea a depus miercuri cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, Parlamentul se va reuni joi, de la ora 10.00, pentru citirea cererii de suspendare, iar vineri se va da votul asupra cererii.

USL invocă şapte motive pentru suspendarea preşedintelui în documentul depus la Parlament.

Potrivit Constituţiei, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei, Preşedintele României poate fi suspendat din funcţie de Camera Deputaţilor şi de Senat, în şedinţă comună, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, după consultarea Curţii Constituţionale.

Apoi, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea Preşedintelui.

5 iulie - Antonescu: Suspendarea lui Băsescu continuă şi fără avizul Curţii Constituţionale

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat că suspendarea preşedintelui Băsescu poate continua şi fără avizul Curţii Constituţionale, dacă acesta nu va fi dat în termenul cerut de USL. Acest lucru este posibil pentru că avizul nu poate împiedica suspendarea, el fiind doar consulatativ.

5 iulie - Pe fondul preocupărilor comunităţii internaţionale, în România se duce o luptă politică şi juridică foarte dură

Pe fondul preocupărilor comunităţii internaţionale, în România se pune în scenă o luptă politică şi juridică foarte dură: de o parte guvernul de centru-stânga al lui Victor Ponta, de cealaltă parte preşedintele conservator, Traian Băsescu, şi Curtea Constituţională, gardianul Constituţiei născute la sfârşitul regimului comunist. Este o luptă care a suscitat îngrijorări internaţionale, începând cu cele ale Uniunii Europene, comentează joi cotidianul italian La Repubblica.

5 iulie - Crin Antonescu: Dacă voi fi preşedinte interimar, voi exercita funcţia responsabil, discret şi conştient

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a declarat joi că în cazul în care va prelua interimar funcţia de şef al statului va exercita această demnitate "responsabil, discret şi conştient".

5 iulie - Suspendarea preşedintelui: CCR se întruneşte vineri, de la ora 9.00

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) se vor întruni vineri, de la ora 9.00, pentru a discuta despre cererea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu.

5 iulie - Suspendarea lui Traian Băsescu: Victor Ponta a schimbat rapid şi doi vicepreşedinţi ai INS

Prin decizii semnate în cursul zilei de joi, premierul Victor Ponta a schimbat doi vicepreşedinţi ai Institutului Naţional de Statistică. Astfel, au fost demişi Cristian Stănică - acesta coordona activităţile privind integrarea europeană, statistică macroeconomică şi ale diseminării datelor statistice - şi Gered Beatrix - care coordona activităţile legate de infrastructura statistică -, în locul acestora fiind numiţi Elena Iagăr şi Florin Ciurariu.

Premierul Ponta declarase tot joi, în contextul discuţiilor legate de organizarea unui referendum pentru demiterea preşedintelui Băsescu , că vrea să analizeze cele mai noi date ale recensământului şi a mai precizat că la alegeri încă sunt folosite liste electorale ca în 2002, cu trei milioane de locuitori în plus.

În mai, INS amânase validarea rezultatelor preliminare ale recensământului

Comisia Centrală a Recensământului Populaţiei şi al Locuinţelor - desfăşurat în perioada 20-31 octombrie 2011 - amânase la sfârşitul lunii mai 2012, pentru a doua oară, validarea rezultatelor preliminare ale recensământului, din "motive organizatorice".

Conform datelor provizorii comunicate de INS, populaţia stabilă numără 19.042.936 de persoane, 910.264 de persoane sunt plecate pe perioadă îndelungată din ţară, iar 301.666 de persoane sunt prezente temporar în România.

Astfel, rezultă o pupulaţie înregistrată de 20.254.866 de persoane, iar populaţia din statisticile curente totaliza 21.354.396 de persoane la 1 iulie 2011.

După recensământul precedent, din 2002, populaţia României a fost de 21.680.974 persoane.

5 iulie - Piaţa Revoluţiei: Miting pro-Băsescu, se cere demisia lui Ponta

Peste 2.000 de persoane au protestat joi, în Piaţa Revoluţiei, la mitingul organizat de PDL împotriva intenţiei USL de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu.

La miting au fost prezenţi liderii PDL, printre care şi preşedintele Vasile Blaga, fiica preşedintelui, Elena Băsescu şi Mihai Răzvan Ungureanu.

6 iulie - Liderii UNPR spun că nu susţin suspendarea lui Băsescu

Parlamentarii UNPR nu vor vota în favoarea cererii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu la votul de azi, din Parlament. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele UNPR, Lavinia Şandru.

6 iulie - Presa străină, reacţii dure faţă de modalitatea de suspendare a lui Băsescu: "Ultimele măsuri ale Guvernului, acţiuni disperate"

Valul de proteste din România şi demararea procedurilor de suspendare a şefului statului au provocat indignarea presei internaţionale.

Cotidianul american "New York Times" numeşte evenimentele din ultimele zile drept "Acţiuni disperate". "Toate aceste maşinaţiuni par să aibă o singură ţintă: preşedintele Băsescu", relevă economistul Paul Krugman, care avertizează apoi că în încă o ţară din estul Europei este încălcat statul de drept.

Şi jurnaliştii postului public din Austria avertizează că România se îndreaptă cu paşi repezi spre suspendarea din Consiliul European, din cauza încălcării principiilor democratice.

6 iulie - TRAIAN BĂSESCU, SUSPENDAT DIN FUNCŢIE. CRIN ANTONESCU, PREŞEDINTE INTERIMAR

Preşedintele României, Traian Băsescu, a fost suspendat din funcţie în urma votului din plenul Parlamentului. Crin Antonescu a devenit preşedintele interimar al statului.

6 iulie - Joseph Daul: Schimbarea celor mai importanţi trei oficiali este lovitură de stat

Înlăturarea primilor trei oameni în stat, preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului şi preşedintele ţării, în doar patru zile, prin încălcarea regulamentelor Parlamentului, legilor şi a Constituţiei, pot fi considerate lovitură de stat, a declarat vineri Joseph Daul.

Declaraţia preşedintelui celui mai mare grup politic din Parlamentul European survine în urma votului din Parlament privind suspendarea preşedintelui Traian Băsescu.

”Nu putem spune că aceasta a fost o luptă politică între doi adversari, ci un atac concentrat împotriva instituţiilor statului, sistemului judiciar şi statului de drept. Prim-miniştrii europeni nu ar trebui să acţioneze în contradicţie directă cu instanţele constituţionale, de asemenea, judecătorii, la orice nivel, nu trebuie să se simtă intimidaţi în niciunul dintre statele membre ale Uniunii Europene. Instituţiile europene ar trebui să ia măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că statul de drept este respectat în toate statele membre”, considera Daul.

Ceea ce a urmat e deja istorie...

EPILOG - Concluziile Comisiei de la Veneţia despre măsurile luate de USL pentru suspendarea preşedintelui

În opinia sa privind România, Comisia de la Veneţia apreciază că evenimentele de astă-vară au arătat că o coabitare între preşedinte şi premier nu poate fi uşor susţinută de cadrul constituţional, iar reforma Constituţiei trebuie să clarifice competenţele celor doi, în principal privind politica externă.

Referitor la raportul Comisiei de la Veneţia despre criza politică de la Bucureşti din vara acestui an, membrii comisiei i-au găsit pe membrii USL vinovaţi pentru toate capetele de acuzare.

USL, vinovată pentru toate capetele de acuzare

Raportul a stabilit că USL a încălcat principiile constituţionale şi ale statului de drept în cazul revocării Avocatului Poporului, a preşedinţilor Senatului şi Camerei Deputaţilor, folosirii ordonanţelor de urgenţă pentru a lipsi de puteri Curtea Constituţională şi pentru a anula cvorumul la referendumul pentru demiterea preşedintelui, precum şi în cazul suspendării în sine.

S-a anunţat din timp că raportul va fi publicat după data de 9 decembrie, fiind stipulat clar că această decizie a fost luată pentru a nu influenţa alegerile parlamentare.

Opinia Comisiei de la Veneţia a fost solicitată în iulie de către premierul Victor Ponta - cu referire la ordonanţele de urgenţă emise de Guvern cu privire la amendarea legii referendumului şi legii de funcţionare a Curţii Constituţionale, dar şi privitor la părerea secretarul general al Consiliului Europei privind compatibilitatea acţiunilor Guvernului şi Parlamentului cu principiile constituţionale şi statul de drept.

Despre necesitatea modificării Constituţiei

Comisia de la Veneţia prezintă totodată în raportul său şi o serie de recomandări privind modificarea Constituţiei, făcând referire, pe lângă clarificarea competenţelor şefului statului şi ale primului-ministru, şi la procedura de suspendare a preşedintelui.

"Procedura privind suspendarea preşedintelui face confuzie între responsabilitatea politică şi cea juridică. Are tendinţa sa îl facă pe preşedintele responsabil politic în faţa Parlamentului şi electoratului, deşi motivele pentru o demitere sunt formulate într-o manieră care invocă responsabilitatea legală. Rolul Curţii Constituţionale în această procedură este de asemenea mai degrabă neclar. Dacă este menţinută, procedura de la Art. 95 privind suspendarea preşedintelui ar trebui transformată în mod clar privind responsabilitatea legală, iniţiată de Parlament şi decisă de o curte de judecată", relevă Opinia Comisiei de la Veneţia.

Comisia de la Veneţia consideră, de asemenea, că "seria de măsuri adoptate de Guvern şi Parlament în iulie într-o succesiune rapidă care au condus la schimbarea din funcţie a Avocatului Poporului, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului, limitarea competenţelor Curţii Constituţionale, schimbarea procedurilor privind referendumul de suspendare a preşedintelui şi suspendarea propriu-zisă a acestuia, luate individual dar şi ca întreg, sunt problematice din punct de vedere constituţional şi al statului de drept".

Comisia se declară totodată îngrijorată în particular şi "de recurgerea extinsă la ordonanţe de urgenţă guvernamentale - atât de către actuala, dar şi precedentele majorităţi - care prezintă un risc pentru democraţie şi statul de drept în România".

Conform Comisiei de la Veneţia, evenimentele din România şi mai multe dintre declaraţiile făcute recent demonstrează o "îngrijorătoare lipsă de respect între reprezentanţii instituţiilor de stat pentru statutul celorlalte instituţii ale statului, inclusiv Curtea Constituţională ca garant al supremaţiei Constituţiei".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor