Retrospectivă Epoch Times 2012: Cazul Mircea Diaconu, creşterea şi decăderea în politică

Liviu Şerbănescu
13.12.2012

alte articole

Mircea Diaconu
Mircea Diaconu (Mihuţ Savu/Epoch Times)
Liviu Şerbănescu
13.12.2012

Intrat în politică şi în Senat în 2008, actorul Mircea Diaconu preciza că nu a putut dormi câteva nopţi la rând de "spaimă şi de griji", după ce i s-a propus să devină senator, funcţie care avea să-i aducă multe necazuri. După patru ani, putem spune că fostul senator a avut atunci o premoniţie, pe care, din păcate, nu a luat-o în seamă.

13 oct. 2008 - Actorul Mircea Diaconu candideaza la Senat din partea PNL şi devine senator

Actorul Mircea Diaconu (PNL) şi-a anunţat, duminică, într-o conferinţă de presă, la Piteşti, candidatura pentru un post de senator în colegiul Curtea de Argeş - Câmpulung Muscel, Liberalul a declarat că, de "spaimă şi de griji", nu a dormit câteva nopţi - de când a primit această propunere.

La alegerile parlamentare din 2008, actorul a fost votat de argeşeni şi a devenit senator.

27 ianuarie 2011 - Inspectorii de integritate ai ANI au constatat starea de incompatibilitate în care se află Mircea Diaconu, întrucât, începând cu data de 19.12.2008, exercită simultan demnitatea de senator şi funcţia de director-manager al Teatrului "C. I. Nottara" (funcţie de conducere specifică unei instituţii publice locale).

20 sept. 2011 - Senatorul Mircea Diaconu pierde procesul cu ANI

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au respins contestaţia formulată de senatorul PNL Mircea Diaconu împotriva raportului de evaluare emis de Agenţia Naţională de Integritate, prin care s-a stabilit că parlamentarul s-a aflat în stare de incompatibilitate.

27 oct. 2011 – Noi acuzatii: ANI cere Parchetului cercetarea senatorului Mircea Diaconu pentru conflict de interese şi abuz în serviciu

Agenţia Naţională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie în vederea cercetării senatorului liberal Mircea Diaconu, director al Teatrului "C. I. Nottara", pentru săvârşirea infracţiunilor de conflict de interese şi abuz în serviciu contra intereselor publice, deoarece şi-ar fi angajat nelegal soţia în funcţia de regizor artistic.

Inspectorii de integritate au calculat că beneficiul patrimonial, constând în veniturile salariale obţinute în perioada 2007 - 2010 de Maria Diaconu în calitate de regizor artistic la Teatrul "C. I. Nottara", a fost în sumă de 83.684 lei.

6 dec. 2011 - M.Diaconu: Sunt mulţumit de hotărârea Curţii de apel

Mircea Diaconu a transmis Biroului Permanent al Senatului o adresă prin care informează conducerea acestui for legislativ că i-a solicitat primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, să-i aprobe încetarea delegaţiei de manager al Teatrului Nottara.

Senatorul PNL Mircea Diaconu a explicat că decizia sa de a solicita primarului general al Capitalei să îi fie aprobată încetarea delegaţiei de manager este urmare a faptului că se supune hotărârii judecătoreşti prin care este constatată incompatibilitatea între funcţia sa de director al acestui teatru şi calitatea de parlamentar.

El a susţinut că este mulţumit de această hotărâre judecătorească fiind "fericit" că a primit un "certificat de bună credinţă" din partea Curţii de Apel.

Mircea Diaconu a mai susţinut că va face recurs la Curtea Supremă pentru că doreşte să "existe jurisprudenţă în domeniu", întrucât i se pare că este o "varză" în prevederile legislative care vizează starea de incompatibilitate pentru parlamentari.

1 mai 2012 - Victor Ponta îl propune pentru funcţia de ministru al Culturii

Premierul desemnat Victor Ponta susţine, marţi seară, o conferinţă de presă, în cadrul căreia anunţă componenţa Guvernului, fiind convins că va fi un Guvern "bun", care "va pune în aplicare ceea ce oamenii aşteaptă".

Ca ministru al Culturii şi Patrimoniului Cultural, a fost propus Mircea Diaconu.

Mircea Diaconu(PNL) propus la Cultură, are 63 de ani şi este absolvent al IATC “I.L.Caragiale” din Bucureşti. A fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), între 1998 şi 2004, şi directorul Teatrului Nottara din Capitală, din 2004 până în 2011. Ales senator în 2008, Diaconu a fost declarat incompatibil cu funcţia de director al Teatrului Nottara de către Agenţia Naţională de Integritate. A contestat decizia, dar Curtea de Apel a dat dreptate ANI, urmând ca o hotărâre definitivă şi irevocabilă să ia ÎCCJ.

2 mai - Ponta: Dacă instanţa confirmă opinia ANI în cazul Diaconu, acesta trebuie să plece din Guvern

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat miercuri că, în cazul în care instanţa va confirma poziţia ANI în ceea ce-l priveşte pe Mircea Diaconu, propus pentru portofoliul Culturii, acesta va trebui să părăsească Executivul.

4 mai - Diaconu: Nu mă retrag de la Senat şi îmi menţin recursul la ÎCCJ împotriva ANI

Vicepreşedintele PNL Mircea Diaconu precizează că nu se retrage din Senat şi că îşi menţine recursul la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie împotriva Agenţiei Naţionale de Integritate.

Ministrul propus al Culturii declarase anterior că ar putea să-şi retragă recursul de la ÎCCJ, susţinând că hotărârea Curţii de Apel în cazul său privind incompatibilitatea este excepţională.

8 mai - Devine ministru al Culturii

Luni, cabinetul Ponta a fost învestit de Parlament, cu 284 de voturi pentru şi 92 împotrivă.

31 mai - Mircea Diaconu spune că nu a primit nicio înştiinţare de la Parchetul General privind extinderea cercetărilor

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a declarat că nu a primit nicio înştiinţare de la Parchetul General cu privire la extinderea cercetările în cazul său şi că a stabilit telefonic o reprogramare a audierii după data de 10 iunie.

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au extins cercetările faţă de ministrul Culturii, Mircea Diaconu, pentru alte trei contracte semnate de acesta în calitate de director al Teatrului Nottara cu soţia sa şi care încalcă regimul conflictului de interese.

Biroul de Presă al Parchetului General arată că procurorii au început urmărirea penală împotriva lui Mircea Diaconu la data de 4 ianuarie, pentru o infracţiune de conflict de interese. Mircea Diaconu a fost citat joi la Parchetul General pentru a i se aduce la cunoştinţă extinderea cercetărilor, însă acesta i-a anunţat pe procurori că nu se poate prezenta şi a solicitat reprogramarea audierii pentru data de 11 iunie.

19 iunie - Decizie finală: Mircea Diaconu, incompatibil

Ministrul Culturii, Mircea Diaconu, a fost declarat definitiv incompatibil, după ce instanţa supremă a respins recursul acestuia privind hotărârea prin care Agenţia Naţională de Integritate a constatat că se află în incompatibilitate. Diaconu a fost senator şi director al Teatrului Nottara în acelaşi timp.

Diaconu ar urma să se retragă din funcţia de ministru dacă va respecta ceea ce a declarat luni. După ce a pierdut procesul, el nu va mai putea ocupa o altă funcţie publică timp de trei ani. Ministrul Culturii mai este cercetat de Parchetul General pentru alte patru fapte de conflict de interese.

6 iulie - Mircea Diaconu, audiat pentru conflictul de interese

Actorul Mircea Diaconu, fost ministru al Culturii, a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese. El este acuzat că ar fi încheiat contracte, în calitate de director de teatru, cu soţia sa.

23 oct. - ANI solicită Senatului revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu

Agenţia Naţională de Integritate (ANI) solicită Senatului României aplicarea promptă a sancţiunilor prevăzute de lege, anume revocarea din funcţie a senatorului Mircea Diaconu.

30 oct. - Caz fără precedent - Senator incompatibil, dar care îşi păstrează mandatul. Cum a fost posibil aşa ceva?

Senatorul PNL Mircea Diaconu îşi păstrează mandatul în Parlament, deşi a fost declarat incompatibil de instanţa supremă. Decizia a fost luată chiar în plen de colegii săi, care au votat împotriva solicitării Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) de încetare a mandatului acestuia.

Senatorii nu au ţinut cont astfel de decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care a stabilit că Diaconu este în incompatibilitate. Pentru încetarea mandatului lui Diaconu s-au exprimat, prin vot secret electronic, 23 de senatori, în timp ce 32 au fost împotrivă, iar alţi 10 s-au abţinut.

Mircea Diaconu(PNL) propus la Cultură, are 63 de ani şi este absolvent al IATC “I.L.Caragiale” din Bucureşti. A fost membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA), între 1998 şi 2004, şi directorul Teatrului Nottara din Capitală, din 2004 până în 2011. Ales senator în 2008, Diaconu a fost declarat incompatibil cu funcţia de director al Teatrului Nottara de către Agenţia Naţională de Integritate şi şi-a dat demisia în 2012.

31 oct. - Judecătorul Cristi Danileţ (CSM), despre cazul Mircea Diaconu: În România, avem o problemă cu separaţia puterilor în stat

Un reporter "Epoch Times" a stat de vorbă cu Cristi Danileţ, judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii, care ne-a acordat recent un scurt interviu despre situaţia apărută marţi în Parlament, când senatorii au votat ca Mircea Diaconu să nu fie demis pentru incompatibilitate, conform deciziei Justiţiei.

"...În momentul în care parlamentarii se opresc din legiferare şi încep să judece dosare, care, prin atribuţiile noastre ne revin doar nouă, Justiţiei, atunci ei fac altceva decât ceea ce i-am trimis noi, cetăţenii, să facă acolo.

Deci, avem o problemă cu respectarea regulii, care în Europa se numeşte “rule of law” – separarea puterilor în stat. Fiecare putere, să colaboreze cu cealaltă, dar să-şi respecte propria atribuţie. În momentul de faţă, avem o confuzie, dacă vreţi, între atribuţii", a declarat judecătorul CSM pentru Epoch Times.

31 oct. - Preşedintele ANI acuză: Decizia Senatului în cazul lui Mircea Diaconu este o încălcare a Constituţiei

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate, Horia Georgescu, a declarat că decizia Senatului în cazul lui senatorului Mircea Diaconu reprezintă o încălcare a Constituţiei României, în ceea ce priveşte separarea puterilor în stat.

31 oct. - CE critică decizia luată de senatori în cazul Diaconu. Care ar putea fi repercusiunile

Decizia Senatului de a nu-i retrage mandatul lui Mircea Diaconu, după ce a fost declarat incompatibil, este regretabilă şi încalcă o hotărâre a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, a declarat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

31 oct. - CSM a sesizat Curtea Constituţională în legătură cu cazul Mircea Diaconu

Curtea Constituţională a fost sesizată miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională apărut după ce Senatul a refuzat să pună în executare hotărârea ICCJ privind incompatibilitate a lui Mircea Diaconu.

6 nov. - Adio candidatură: Senatorul Mircea Diaconu anunţă că se retrage din politică

Mircea Diaconu (PSD) a anunţat marţi că se retrage din politică, cel puţin pentru moment şi mai este senator doar pentru trei zile. Parlamentarul PNL a luat această decizie, în contextul în care este cercetat de Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie pentru conflict de interese.

9 nov. Mircea Diaconu: "N-am zis niciodată că mă retrag din politică"

Aflat vineri, la Piteşti, senatorul PNL Mircea Diaconu, care este cercetat pentru conflict de interese, a declarat că jurnaliştii au înţeles greşit că el se retrage din politică. Actorul a mai afirmat că el doar a spus că nu va mai candida pentru Senat.19 nov. - Traian Băsescu: Solicitarea privind rediscutarea situaţiei lui Mircea Diaconu nu este personală

În scrisoarea adresată Senatului României, preşedintele Traian Băsescu susţine că solicitarea privind rediscutarea revocării din funcţie a senatorului Mircea Diaconu ”nu este o cerinţă personală, ci este o condiţionalitate asumată de România în cadrul MCV”, cerând astfel reluarea dezbaterilor pe această temă.

21 nov. - Cazul Mircea Diaconu: Curtea Constituţională a admis sesizarea CSM

Mircea Diaconu îşi va pierde mandatul de senator, întrucât Curtea Constituţională a admis miercuri sesizarea Consiliului Superior al Magistraturii privind punerea în executare de către Senat a hotărârii judecătoreşti referitoare la incompatibilitatea politicianului.

23 nov. - Mircea Diaconu, trimis în judecată. Care sunt acuzaţiile care i se aduc

Senatorul PNL Mircea Diaconu a fost trimis în judecată pentru cinci fapte de conflict de interese, a informat Ministerul Public. Diaconu, în calitate de director al Teatrului "C.I. Nottara", a participat la negocierea condiţiilor contractuale şi apoi a semnat, în 27 aprilie 2007, contractul de drepturi intelectuale (regie) având ca obiect realizarea de către soţia sa a unui spectacol, contract în baza căruia s-a realizat în mod direct un folos material pentru aceasta, se arată în comunicatul ministerului.

Diaconu mai este acuzat că a participat la negocierea condiţiilor contractuale pentru punerea în scenă a altor trei spectacole, după care a semnat contractele de drepturi conexe (autor) cu soţia sa, care urma sa îndeplinească diverse funcţii (cum ar fi: regizor, scenograf, colaborator şi colaborator-actor), contracte în baza cărora s-a realizat în mod direct un folos material pentru acesta.

25 nov. - Cazul Mircea Diaconu: Senatul va fi convocat după apariţia deciziei CCR în "Monitorul Oficial"

Senatul va fi convocat pentru a constata revocarea mandatului de senator al liberalului Mircea Diaconu, imediat după ce decizia Curţii Constituţionale va fi publicată în "Monitorul Oficial", a declarat preşedintele Senatului, Crin Antonescu.

4 dec. - Mai este sau nu mai este Mircea Diaconu senator?

Senatul a luat act de încetarea mandatului senatorului PNL Mircea Diaconu, chiar dacă nu a fost întrunit cvorumul de lucru, la şedinţă fiind prezenţi numai 23 de parlamentari din totalul de 62 necesari.

Întrebat de un reporter Epoch Times ce înseamnă acest lucru, în condiţiile în care nu a existat cvorum în Senat, senatorul Cristian Rădulescu a precizat că mandatul lui Diaconu a încetat prin hotărârea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), dar plenul Senatului nu a reuşit să declare mandatul vacant, potrivit Regulamentului Senatului.

Totuşi, Rădulescu a completat că încetarea mandatului senatorului Mircea Diaconu devine oficială numai după ce acest lucru va fi publicat în Monitorul Oficial.

Întrebat de reporterul Epoch Times dacă această decizie a Senatului prin care s-a luat act de încetarea mandatului va fi publicată în Monitorul Oficial, în contextul în care nu a fost întrunit cvorumul, Cristian Rădulescu a explicat că nu va apărea, pentru că nu s-a votat nimic la această şedinţă.

Rădulescu a adăugat că este foarte puţin probabil să fie convocat un nou plen al Senatului, până la alegerile parlamentare din 9 decembrie şi că nu crede că se va întruni nici atunci cvorumul necesar.

4 dec. - Preşedintele ANI: Până nu se va publica în Monitorul Oficial o hotărâre a Senatului, nu se poate vorbi despre revocarea lui Diaconu

Preşedintele Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI) Horia Georgescu a afirmat că, până nu se va publica în Monitorul Oficial o hotărâre a Senatului, nu se poate discuta despre revocarea mandatului de senator a lui Mircea Diaconu

5 dec. - Mircea Diaconu (PNL) a demisionat din Parlament

La o zi după decizia senatorilor privind încetarea mandatului său, liberalul Mircea Diaconu a demisionat din funcţia de senator.

Demisia - care a survenit cu mare întârziere, cu doar trei zile înainte de alegeri - a fost cerută chiar şi de colegii de alianţă, inclusiv de senatorul PSD Toni Greblă, care a declarat că această decizie ar fi ”cel mai înţelept lucru”.

5 dec. - Diaconu: Mi-am dat demisia neprocedural. Mai departe va rămâne tot ca în tren

Senatorul Mircea Diaconu a explicat motivul pentru care şi-a dat demisia de la Parlament, precizând că a luat această decizie pentru a rezolva blocajul de la nivelul acestui for în cazul revocării mandatului său. Problema încetării efective a mandatului "va rămâne tot ca în tren" până la o nouă şedinţă de plen, a precizat Diaconu.

12 dec. - Mircea Diaconu şi-a anunţat în plen demisia din Senat

Mircea Diaconu şi-a anunţat, miercuri, în plenul Senatului, demisia din funcţia de senator. Acesta a declarat că, deşi nu va mai fi senator va continua să apere imaginea Parlamentului, asupra cărora se aruncă „mizerii nedrepte”.

În şedinţa de plen, de miercuri, senatorii au luat act de demisia lui Mircea Diaconu şi de vacantarea locului, proiect de hotărâre ce a fost adoptat cu 54 de voturi „pentru”, 3 “împotrivă” şi 3 abţineri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor