Revoltă pe străzile din China. Oamenii s-au săturat de lockdown-urile COVID draconice impuse de autorităţile comuniste [VIDEO]

Revolte în China, împotriva restricţiilor draconice impuse de autorităţi sub pretextul politicii "zero-COVID"
Revolte în China, împotriva restricţiilor draconice impuse de autorităţi sub pretextul politicii "zero-COVID" (Youtube - captură ecran)
D.B.
15.11.2022

O mulţime de localnici din oraşul Guangzhou, în sudul Chinei, sătui de lockdownurile interminabile şi restricţiile draconice impuse de autorităţile comuniste sub pretextul unei aşa-zise politici "zero-COVID", au dărâmat barierele instalate pe străzi şi au mărşăluit pe străzi, luni seară. Ei şi-au manifestat astfel resentimentul faţă de abordarea preferată a oficialilor în lupta cu pandemia - lockdownuri forţate şi prelungite, testări în masă - care au restricţionat la maxim drepturile şi libertăţile cetatenilor.

Videoclipuri distribuite pe scară largă pe Twitter au arătat scene zgomotoase în districtul Haizhu din Guangzhou, în care oamenii se năpustesc pe străzi şi protestează împotriva lucrătorilor îmbrăcaţi în costume albe de protecţie.

Potrivit Reuters, printre cele mai recente focare din China, cel din Guangzhou este cel mai mare, noile infecţii zilnice cu COVID-19 depăşind pentru prima dată 5.000 de cazuri şi alimentând speculaţiile că lockdownurile localizate s-ar putea extinde.

Twitter este blocat în China, iar mai multe hashtag-uri legate de subiectul "revoltelor" din zonă au fost şterse de pe Weibo, un site de tip Twitter din China, până marţi dimineaţă.

"A fost destul de tensionat acolo noaptea trecută", a declarat un locuitor din Guangzhou, care foloseşte numele Chet şi al cărui complex rezidenţial a fost închis timp de aproximativ 20 de zile cu locatarii blocaţi în interior, aflat la aproximativ un kilometru de locul unde a avut loc protestul.

El a mai declarat că grupurile de chat locale şi fluxurile de socializare au fost inundate de videoclipuri şi fotografii ale episodului.

Marţi, China a raportat 17.772 de noi infecţii locale cu COVID-19 pentru data de 14 noiembrie, în creştere de la 16.072 cu o zi mai devreme şi faţă de cele mai multe din aprilie.

În capitala Beijing, noile infecţii au atins un record de 462 în ziua de luni. Marile oraşe, inclusiv Chongqing şi Zhengzhou, au fost printre cele mai afectate.

În timp ce mulţi locuitori şi-au exprimat un optimism rezervat după anunţul de vineri potrivit căruia unele dintre politicile stricte COVID vor fi relaxate, săptămâna aceasta au crescut îngrijorările legate de agravarea focarelor şi a existat confuzie în timp ce unele oraşe au oprit sau ajustat testările regulate.

Scenele de luni seară din Guangzhou au fost cea mai recentă manifestare de frustrare cu privire la restricţiile COVID care au presupus lockdown-uri frecvente şi carantine forţate în cadrul unei politici semnate de preşedintele Xi Jinping, despre care China susţine că salvează vieţi, dar care este contrazisă puternic de realitatea din teren.

Luna trecută, un focar de COVID la o fabrică Foxconn care produce iphone-uri Apple în Zhengzhou a provocat haos, mulţi muncitori fugind, inclusiv escaladând garduri, ceea ce a împiedicat producţia.

Oficialii din Guangzhou, unde locuiesc aproape 19 milioane de oameni, au declarat că plănuiesc să construiască mai multe spitale improvizate, pe lângă cele şase care au fost construite şi care au 20.000 de paturi, însă în aceste unităţi se va efectua în principal doar observarea persoanelor infectate fără simptome.

"Curba de infectare din Guangzhou urmăreşte ritmul epidemiei din martie-aprilie din Shanghai, ridicând întrebarea dacă va fi declanşată o închidere la nivelul întregului oraş", au scris analiştii JPMorgan, referindu-se la închiderea de două luni a Shanghaiului din acest an, care a provocat tulburări de amploare.

"Ar deveni un punct de testare în ceea ce priveşte determinarea guvernului de a face presiuni pentru relaxarea măsurilor de control al COVID", au spus aceştia.

JPMorgan a estimat că oraşele cu mai mult de 10 cazuri noi cumulate în ultima săptămână găzduiesc 780 de milioane de persoane şi reprezintă 62,2% din PIB - aproximativ triplu faţă de nivelurile înregistrate la sfârşitul lunii septembrie.

Luni, districtul Chaoyang, cel mai populat din Beijing, a mutat unele locuri de testare mai aproape de complexele rezidenţiale. Acest lucru a crescut numărul de site-uri, a dus, de asemenea, la timpi de aşteptare lungi pentru mulţi, alimentând frustrarea, deoarece multe locuri de muncă cer rezultate negative ale testelor în termen de 24 de ore.

Pe Weibo, un hashtag privind închiderea cabinetelor de testare a fost inundat de comentarii critice luni seara, înainte de a fi cenzurat: "Ce ar trebui să facă oamenii care lucrează?", a scris un utilizator Weibo. Un altul a întrebat: "Ce fel de creier a venit cu această politică?".

Marţi, oficialii au declarat că Chaoyang a suplimentat locurile de testare, inclusiv în apropierea birourilor. Oraşul a interzis, de asemenea, vizitele la căminele de bătrâni.

Măsurile de relaxare de vineri au declanşat o revenire a pieţei, în speranţa că Beijingul semnalează planuri de a pune capăt unei politici care a închis aproape complet graniţele sale şi a provocat închideri frecvente, posibil începând după sesiunea anuală a parlamentului din martie.

Însă experţii avertizează că redeschiderea completă necesită un efort masiv de vaccinare şi ar avea nevoie, de asemenea, de o schimbare a mesajelor într-o ţară în care COVID rămâne foarte temut.

În Shanghai, care a raportat un număr relativ scăzut de infecţii, inclusiv 16 în ziua de luni, blocurile de apartamente erau încă sigilate cu locuitorii înăuntru, iar Shanghai Disney Resort a fost închis din 31 octombrie după ce un vizitator a fost testat pozitiv.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor