România are oficial un nou premier: Orban preia frâiele de la Palatul Victoria. Dăncilă e istorie!

Ludovic Orban si Klaus Iohannis
Ludovic Orban si Klaus Iohannis (Epoch Times România)
Loredana Diacu
04.11.2019

UDPATE. Este oficial: Guvernul condus de liderul liberalilor Ludovic Orban a fost învestit de Parlament.

Viorica Dăncilă pleacă de la Palatul Victoria, astfel că PSD va fi într-un final debranşat de la butoanele puterii.

S-au înregistrat 240 de voturi "pentru". Succesul demersului stătea într-un minim de 233 de voturi.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

* * *

UPDATE. Ludovic Orban a luat din nou cuvântul pentru a le răspunde liderilor grupurilor parlamentare. În alocuţiunea sa, premierul desemnat a transmis că PNL va susţine ideea alegerilor anticipate, dar cu o condiţie, şi anume să existe un pact politic cu minimum 50% de parlamentari ca garanţie că ţara nu va fi aruncată în aer.

Referitor la cererile de alocări din buget, Orban a precizat că nu se poate ca din primul an să se aloce 6% pentru educaţie şi 4% pentru infrastructură în condiţiile în care bugetul de stat reprezintă cam 27% din PIB. Pe de altă parte, premierul desemnat şi-a exprimat speranţa că se va creşte colectarea şi asta prin combaterea marii evaziuni, nu prin războaie cu magazinele săteşti sau micii comercianţi.

* * *

UPDATE. Mai important decât orice e stabilitatea ţării. De aceea vom vota cu vot deschis, la vedere, pentru guvernul Orban, transmite PMP, prin deputatul Marius Paşcan.

Nu în ultimul rând, reprezentantul PMP a declarat că e necesar să se pună în aplicare rezultatul referendumului din 2009, respectiv Parlament cu 300 de parlamentari, şi a reamintit că partidul său a strâns 1 milion de semnături pentru revenirea la alegeri în 2 tururi pentru primari. De asemenea, deputatul PMP a pledat pentru o mai bună relaţie cu R. Moldova şi pentru sprijinirea ei.

* * *

UPDATE. A urmat la cuvânt ALDE, prin Varujan Vosganian. În alocuţiunea sa, acesta a precizat că parlamentarii formaţiunii sale vor vota guvernul pentru a nu se risca instabilitate şi pentru că e nevoie de un buget.

Pe de altă parte, Vosganian a anunţat că ALDE va fi vigilent pe viitor, având în vedere declaraţiile unora dintre miniştrii desemnaţi PNL, declaraţii care n-ar fi pe placul ALDE.

ALDE a cerut ca cel puţin 4% din buget să fie alocat investiţiilor pe viitor. Şi a cerut ca sintagma drepturile fundamentale ale omului să fie inclusă în vocabularul politic al PNL. "Mă aşteptam când aţi vorbit de justiţie să vorbiţi şi de abuzuri şi să spuneţi că acestea nu vor mai fi permise în viitor. Se pare că aici vederile noastre se deosebesc".

* * *

UPDATE. Din partea UDMR a vorbit Kelemen Hunor, care a declarat că suntem în faţa unei situaţii inedite în an electoral, şi anume învestirea unui guvern monocolor şi minoritar înainte de alegeri.

"Aţi dorit cu ardoare puterea executivă înainte de alegerile prezidenţiale. Astăzi veţi primi ce aţi dorit şi depinde de dvs., domnule Orban, cum o veţi folosi. Noi, UDMR, nu aşteptăm minuni dar aşteptăm o guvernare responsabilă pentru fiecare cetăţean şi comunitate, aşteptăm un nou buget, unul echilibrat, fără excese şi care să asigure pentru prima dată 6% din PIB pentru educaţie".

* * *

UPDATE. Minorităţile au fost reprezentate la luarea de poziţie din plen de Varujan Pambuccian.

"Toţi cei 17 membri ai grupului nostru sunt în sală şi vor vota guvernul", a anunţat deputatul.

* * *

UPDATE. La microfon a venit şi Dan Barna, candidatul Alianţei USR PLUS la alegerile prezidenţialecare, care a criticat acid guvernarea PSD, reamintind că social-democraţii au reuşit să facă doar 45 de grădiniţe din 2500 promise, niciun spital regional, nicio autostradă. Pe de altă parte, aceiaşi social-democraţi au eliberat mii de persoane violente prin recursul compensatoriu. În aceste condiţii, este foarte important ca Guvernul Orban să fie învestit astăzi pentru a se putea merge mai departe. Preocuparea pentru alegeri anticipate rămâne însă de actualitate, a subliniat Barna, precizând că a discutat acest lucru şi cu preşedintele Iohannis.

De asemenea, Barna i-a transmis lui Orban că votul de astăzi nu înseamnă că USR nu va reacţiona pe viitor la eventuale derapaje ale liberalilor şi a insistat că proiectul Fără Penali trebuie să rămână de actualitate.

* * *

UPDATE. În plenul reunit iau cuvântul reprezentanţii fiecărui grup parlamentar. Din partea PNL, a vorbit Alina Gorghiu, care a subliniat necesitatea unor reforme în societatea românească, inclusiv a unei reforme constituţionale.

Următorii invitaţi la cuvânt au fost Pro România, însă nimeni n-a luat cuvântul din partea acestui grup. Merită menţionat că deşi Ponta a anunţat că parlamentarii săi vor boicota şedinţa, o parte dintre colegii săi, printre care Daniel Constantin şi Sorin Cîmpeanu au anunţat că din responsabilitate faţă de interesul naţional vor vota guvernul.

* * *

UPDATE:. După stabilirea timpilor de dezbatere / intervenţii etc., de la tribuna Camerei Deputaţilor a luat cuvântul premierul desemnat, Ludovic Orban, care a ţinut o pledoarie pentru guvernul său:

"Trebuie să trecem de acest moment şi să începem un drum nou (după reuşita moţiunii de cenzură n.r.), un drum al construcţiei, un drum al refacerii unităţii în societatea românească, un drum al reluării dialogului interinstituţional şi între puterile statului, un drum care cu adevărat să reaşeze România pe traiectoria euroatlantică şi să pună bazele unei dezvoltări a României pe baze solide".

Orban a subliniat faptul că România se găseşte într-o situaţie foarte grea după guvernarea PSD, afectaţi fiind cetăţenii, adăugând că, de asemenea, ţara are o serie de urgenţe care trebuie rezolvate, precum bugetul, situaţia persoanelor cu dizabilităţi, pensionarea magistraţilor, încălzirea pentru iarnă.

Orban a menţionat că România trebuie să-şi stabilească drept obiectiv să scape de MCV şi mai ales să-şi asume răspunderea de a face o justiţie independentă, fără ingerinţele politicului, să asigure liberul acces al cetăţeanului la justiţie, să realizeze o justiţie capabilă să ofere dreptate fiecărui român.

"Trebuie să aducem Jandarmeria, Poliţia în situaţia de slujitor al cetăţeanului, de apărător al vieţii şi siguranţei fiecărui cetăţean. Trebuie să terminăm odată cu utilizarea lor în scop politic, pentru a îi apăra pe potentaţii zilei", a mai declarat Orban.

De asemenea, premierul desemnat a cerut sprijinul Parlamentului pentru abrogarea legii recursului compensatoriu.

* * *

UPDATE. Şedinţa este prezidată de liberala Alina Gorghiu, căci social-democraţii refuză să ia parte la plen.

Gorghiu a anunţat că în sală sunt 235 de persoane, cvorumul fiind de 233. Se pare că 6 aleşi au probleme cu cartelele electronice. Votul va fi însă secret, cu bile.

Şedinţa a debutat cu mici tensiuni, deputatul USR Ionuţ Moşteanu fiind nemulţumit că liderul deputaţilor PSD, Alfred Simonis, care nu a semnat prezenţa pentru a nu contribui la asigurarea cvorumului, a luat cuvântul la tribună pentru a cere să fie anunţată lista colegilor care nu au cartelă dar totuşi vor vota.

* * *

Cele două Camere ale Parlamentului se vor întruni luni, în şedinţă comună, pentru votarea Guvernului. Pentru ca noul Cabinet PNL să fie învestit, este nevoie de 233 de voturi. Cu puţin înainte de şedinţă, premierul desemnat Ludovic Orban s-a declarat optimist, anunţând că va obţine între 237 şi 243 de voturi.

De asemenea, Orban a catalogat drept ruşinos faptul că PSD boicotează şedinţa, urmând să absenteze până şi cei doi şefi ai Parlamentului - Teodor Meleşcanu şi Marcel Ciolacu.

"Eu sunt încrezător că va exista o majoritate a parlamentarilor care vor pune interesul României pe primul loc şi vor renunţa la atitudinea de boicotare, care e total de neînţeles. Oricum, trebuie să vă spun că eu nu-mi aduc aminte în 30 de ani să existe vreo învestire a unui Guvern, la care să lipsească din sală şi să boicoteze învestirea două grupuri parlamentare, două partide. Mai mult decât atât, din câte am înţeles, şedinţa nu va fi condusă de niciunul dintre preşedinţi. Adică, asta arată chiar şi boicot total. Conducerea PSD împiedică preşedinţii celor două Camere să-şi exercite atribuţiile şi să conducă o şedinţă de Plen care nu este o şedinţă ordinară, ci este şedinţa la care se învesteşte Guvernul. Şi asta cred că este o premieră. E un boicot jenant, ruşinos, care aruncă o imagine extrem de negativă asupra celor care au ales calea boicotului, în loc să aleagă calea normală a prezenţei în Parlament, a susţinerii în Parlament a opiniilor şi punctelor de vedere, arată dispreţ faţă de instituţia fundamentală a statului şi arată o totală neînţelegere a nevoilor României astăzi", a declarat Orban.

PSD şi Pro România au anunţat că boicotează şedinţa de învestitură. Cu toate acestea, se pare că unii parlamentari din cele două partide i-au promis lui Orban că vor vota Guvernul.

Cât despre cei trei miniştri care au primit avize negative, premierul desemnat are de gând să îi păstreze.

"Nu accept PSD să-mi evalueze miniştrii pe de o parte pentru că PSD a avut majoritate în aceste Comisii şi a votat politic, fără nicio legătură cu calitatea programului şi cu calitatea prestaţiei miniştrilor. Ca atare, mergem cu Guvernul pe care l-am anunţat şi ne prezentăm în Plenul Parlamentului cu acest Guvern", a subliniat Orban.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor