România va construi o centrală nucleară unicat în Europa. Primul simulator al camerei de comandă, la Bucureşti

Energie electrică
Energie electrică (anre.md)
Andrei Popescu
15.05.2023

România este prima ţară din Europa care va construi o centrală nucleară folosind reactoare nucleare modulare de mici dimensiuni. La Universitatea Politehnică din Bucureşti s-a inaugurat primul simulator al camerei de comandă, în urma unui parteneriat cu guvernul Statelor Unite, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, Centrul de Explorare a Energiei NuScale va deveni un hub de pregătire pentru specialiştii în această tehnologie care vor lucra în viitor în România, precum şi în alte state din regiune şi din Europa.

Tinerii ingineri care ies de pe băncile şcolii ar putea fi plătiţi cu mii de euro, dacă aleg să lucreze la centrala nucleară de la Doiceşti.

De asemenea, continuă sursa citată, americanii dau asigurări că reactorul nuclear de mici dimensiuni este mai sigur decât centrala de la Fukushima.

Reactorul de la Doiceşti se va răci singur iar pentru siguranţa locuitorilor, în jurul reactorului va exista o zonă de urgenţă: o arie de 12 hectare.

În ceea ce priveşte camera de control a viitoarei centrale, aceasta a fost reprodusă la Politehnică, unde studenţii învaţă cum să lucreze cu tehnologia de ultimă generaţie.

Totodată, specialiştii estimează că centrala NuScale cu 6 module care se va construi în România va crea 200 de locuri de muncă permanente şi ne va ajuta să evităm producerea a 4 milioane de tone de emisii de dioxid de carbon pe an, conform Euronews.

Reamintim că, în decembrie 2020, România şi Statele Unite au semnat un acord interguvernamental de cooperare pentru programul de energie nucleară naţional, care priveşte utilizarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni, NuScale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor