Rusia nu are în plan instalarea unui radar în Transnistria, dar România se teme, spune Rogozin

Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin.
Fostul reprezentant rus la NATO, Dimitri Rogozin. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
19.04.2012

Informaţiile privind intenţia Rusiei de a instala o bază radar în Transnistria nu au nicio bază, a declarat miercuri vicepremierul rus Dmitri Rogozin, trimis special al Kremlinului pentru regiunea separatistă, precizând că România este îngrijorată de aceste zvonuri.

"Nu avem astfel de proiecte. Un jurnaist a inventat, în timp ce ministrul a interzis", a scris pe Twitter oficialul rus.

Potrivit lui Rogozin, România a devenit îngrijorată în urma acestor zvonuri. "Bucureştiul este îngrijorat de instalarea unui radar în Transnistria. Ei au fost de acord primii să găzduiască o bază militară americană, dar acum fiecare material jurnalistic îi face să se încrunte", a adăugat viceministrul.

Marţi, surse apropiate Kremlinului au declarat pentru Nezavisimaia Gazeta că Rusia ar putea amplasa o staţie radar Voronej în Transnistria, în replică la instalarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Potrivit aceloraşi surse, numirea lui Dmitri Rogozin în funcţia de reprezentant al preşedintelui rus pentru Transnistria marchează lansarea implementării politicii lui Vladimir Putin în CSI, prin care stânga Nistrului redevine o regiune cu atenţie specială din partea Rusiei.

Ţinând cont că Transnistria se află aproape de România, stat membru NATO unde sunt deja amplasate patru baze americane,"Rusia intenţionează să-şi menţină prezenţa militară în Transnistria, mai mult decât atât, are de gând să instaleze staţia radar "Voronej", a declarat sursa citată.

Decizia Kremlinului are la bază şi consolidarea relaţiilor dintre Bucureşti şi Chişinău.

Unii experţi citaţi de Nezavisimaia Gazeta consideră că în Transnistria este posibilă şi amplasarea altor echipamente militare. "Dacă astfel de versiuni anterior au fost considerate absurde, acum, pe fondul românizării active a Republicii Moldova, această perspectivă nu este exclusă nici de liderul transnistrean Evgheni Şevciuk”, mai scrie publicaţia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor