Rusia, reacţie virulentă după ce Anglia a refuzat să o invite la funeraliile reginei: "Profund imoral"

Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe
Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe (UNIAN)
D.B.
16.09.2022

Ministerul rus de Externe a criticat decizia Marii Britanii de a nu invita Rusia la funeraliile reginei Elisabeta a II-a şi consideră gestul britanic drept "profund imoral" şi "blasfemiator" faţă de memoria defunctei monarhe, informează Radio Europa Liberă.

Palatul Buckingham a anunţat, pe 15 septembrie, că anumite naţiuni, printre care Rusia, Bielorusia, Afganistan, Birmania şi Siria, nu au fost invitate la funeraliile de stat ale Elisabetei, care a murit pe 8 septembrie, la vârsta de 96 de ani, după 70 de ani de monarhie.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat că decizia de a nu invita Rusia a fost "deosebit de blasfemiatoare" faţă de memoria reginei Elisabeta.

"Considerăm că această încercare britanică de a folosi tragedia naţională - care a atins inimile a milioane de oameni din întreaga lume - în scopuri geopolitice pentru a regla conturile cu ţara noastră... este profund imorală", a declarat Zaharova, într-un comunicat.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Rusia au atins noi nivele minime din cauza invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, lansată în februarie.

Preşedintele rus Vladimir Putin a trimis o telegramă de condoleanţe regelui Charles al III-lea după ce palatul a anunţat decesul reginei, a precizat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, la 14 septembrie, întrebat dacă Moscova a primit o invitaţie pentru a participa la funeralii.

"Preşedintele nu avea planuri iniţiale de a participa la o ceremonie memorială sau la alte ceremonii", a declarat Peskov.

Separat, un grup de legislatori britanici, care au fost trecuţi pe lista neagră a Chinei, şi-au exprimat îngrijorarea că Beijingul a fost invitat la funeraliile reginei.

Legiuitorul conservator Tim Loughton a declarat la 15 septembrie, pentru BBC, că invitaţia Chinei ar trebui anulată, citând abuzurile ţării în ceea ce priveşte drepturile omului şi tratamentul aplicat uigurilor în regiunea vestică Xinjiang.

Marea Britanie "nu poate avea reprezentanţi oficiali ai guvernului chinez care să participe la o ocazie atât de importantă", a spus Loughton.

Nu este clar dacă preşedintele chinez Xi Jinping, care participă în prezent la un summit în Uzbekistan, va participa la funeraliile de stat.

Preşedintele american Joe Biden, preşedintele francez Emmanuel Macron, premierul canadian Justin Trudeau, premierul australian Anthony Albanese şi împăratul japonez Naruhito se numără printre liderii mondiali care şi-au confirmat prezenţa la funeraliile din 19 septembrie.

Organizatorul Edward Fitzalan-Howard a dezvăluit la 15 septembrie unele dintre planurile pentru prima înmormântare de stat din Marea Britanie de la cea a premierului Winston Churchill din 1965.

"Scopul şi convingerea noastră este că... următoarele câteva zile vor uni oamenii din întreaga lume şi vor rezona cu oameni de toate credinţele, îndeplinind în acelaşi timp dorinţa Majestăţii Sale şi a familiei sale de a aduce un omagiu adecvat unei domnii extraordinare", a declarat Fitzalan-Howard.

Peste 2.000 de invitaţi sunt aşteptaţi să umple istorica Westminster Abbey, la ora locală 11.00, la o slujbă religioasă dedicată vieţii şi domniei sale. Regina urmează să fie înmormântată alături de soţul ei, prinţul Philip, în castelul Windsor, după funeraliile de stat.

În prima din cele patru zile în care sicriul reginei va fi depus la Parlamentul britanic, mii de persoane în doliu au aşteptat până la nouă ore la coadă pe 15 septembrie, pentru a putea trece pe lângă sicriu şi a-i aduce un omagiu regretatei regine.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor