Sahara, „ţara nimănui”, unde Al-Qaeda recrutează terorişti

Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden.
Fostul lider Al-Qaeda, Osama bin Laden. (BANARAS KHAN / AFP / GettyImages)

Organizaţia teroristă Al-Qaeda a început să îşi recruteze teroriştii din "ţara nimănui", Republica Arabă Democrată Saharawi - un stat parţial recunoscut ce pretinde suveranitatea asupra întregului teritoriu al Saharei Occidentale, fostă colonie spaniolă. RADS a fost proclamată de către Frontul Polisario la 27 februarie 1976, în Bir Lehlu, Sahara Occidentală. Guvernul RADS controlează aproximativ 20-25% din teritoriul pe care îl pretinde. Acesta numeşte teritoriile aflate sub controlul său "Teritoriile eliberate" sau "Zona Liberă". Marocul controlează şi administrează restul teritoriului în litigiu şi numeşte aceste meleaguri Provinciile de Sud.

Populaţia Sahrawi trăieşte între stânci şi nisip, de multe ori lipsite de servicii de bază, cum ar fi electricitatea, în timp ce în şcoli şi spitale nu există nici un echipament adecvat pentru a asigura sănătatea şi un nivel decent de educaţie.

RADS este recunoscută de către Uniunea Africană dar nu de către Liga Arabă şi este listată ca teritoriu ne-autonom al Organizaţiei Naţiunilor Unite, care a solicitat închiderea permanentă a controversei: un stat hibrid care durează de ani de zile. Dar fără un angajament real nu există perspective pentru îmbunătăţire. Astfel că aproximativ un milion de oameni continuă să trăiască în sărăcie.

Al-Qaeda a găsit o mină de aur pentru recrutarea de "personal" dispus să îmbrăţişeze cauza terorismului islamic. Potrivit unui reportaj efectuat de Daily Beast, contactele dintre membrii Frontului Polisario şi liderul Al-Qaeda din Maghreb s-au intensificat, mai ales în fâşia de pământ de la graniţa cu Algeria. În această regiune ar fi în curs o adevărată operaţiune de recrutare, efectuată de organizaţia condusă de Ayman Al Zawahiri. Liderii din Polisario au fost întotdeauna inspiraţi de marxism sau de viziuni socialiste. Tânăra generaţie le respinge, aruncandu-se astfel în ghiarele celeilalte extreme: predicatorii islamişti extremişti din Algeria şi Mali.

Zbuciumata istorie a Republicii Arabe Democrate Saharawi, a început după evacuarea spaniolilor din Sahara Occidentală. Spania, Marocul şi Mauritania au semnat Acordurile de la Madrid la 14 noiembrie 1975, prin care Maroc şi Mauritania anexează teritoriul Saharei de Vest. Frontul Polisario pretinde că reprezintă poporul Sahrawi. Ostilităţile cu Marocul au văzut armistiţiul numai în 1990, cu încetarea focului, după ce Rabat (în anii 80) a construit Berm, un perete lung de aproape 2.720 de kilometri, care protejează teritoriile ocupate.

Dar în ultimele luni situaţia s-a deteriorat rapid şi de-a lungul zidului Berm se poate re-aprinde lupta. Există chiar riscul declanşării unui alt război din care Al-Qaeda şi-ar putea îngroşa rândurile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe