Sănătatea orală precară accelerează apariţia bolilor pulmonare ireversibile [Studiu]

(photos.com)
George Citroner
14.02.2024

O nouă cercetare dezvăluie modul în care bacteriile orale pot agrava simptomele BPOC prin declanşarea inflamaţiei pulmonare şi modificarea microbiomului.

Tusea persistentă şi respiraţia şuierătoare sunt deja destul de grave fără ca boala gingivală să le înrăutăţească. O nouă cercetare dezvăluie de ce parodontita, o infecţie comună a gingiilor, accelerează progresia bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), afecţiune pulmonară ireversibilă şi adesea mortală care afectează aproape 16 milioane de americani.

Oamenii de ştiinţă chinezi au descoperit modul în care bacteriile din gingiile inflamate pot ajunge până la plămâni, exacerbând simptomele BPOC. Descoperirile de la Universitatea Sichuan oferă speranţa unor noi posibilităţi de tratament pentru gestionarea bolii care afectează respiraţia.

Bacteriile orale declanşează în mod direct reacţii acute la nivelul plămânilor bolnavilor cu BPOC

BPOC, care cuprinde emfizemul şi bronşita cronică, este a şasea cauză de deces din lume.

Milioane de americani suferă în tăcere de această afecţiune deoarece mulţi dintre ei nu ştiu că o au. În Statele Unite, fumatul provoacă cele mai multe cazuri de BPOC, iar în ţările subdezvoltate gătitul la foc deschis, a declarat pentru The Epoch Times Dr. Norman Edelman, pneumolog la Stony Brook Medicine, profesor de medicină internă şi membru de bază al programului de sănătate publică de la Universitatea Stony Brook.

Sănătatea dumneavoastră contează

BPOC împiedică fluxul de aer şi respiraţia prin deteriorarea căilor respiratorii şi a plămânilor. Simptomele cheie sunt tusea, excesul de mucus şi respiraţia şuierătoare. Pacienţii suferă, de asemenea, crize acute în care simptomele se agravează brusc câteva zile.

Deşi cercetările anterioare au legat infecţiile bucale de evoluţia BPOC, mecanismele exacte nu erau clare. Un studiu din 2018 a presupus că cele două erau legate doar de fumat ca factor de risc comun.

Noua cercetare de la Universitatea Sichuan, publicată în jurnalele Societăţii Americane de Microbiologie, constată că agenţii patogeni ai afecţiunilor gingivale se asociază direct cu crizele de BPOC prin activarea celulelor imunitare pulmonare, care cresc numărul bacteriilor ce conduc la inflamaţii pulmonare. Cercetătorii au demonstrat acest lucru pe modele animale.

"Vom efectua în continuare studii suplimentare pe subiecţi umani pentru a confirma mecanismul. Descoperirile noastre ar putea duce la o nouă strategie potenţială pentru tratarea BPOC", a declarat microbiologul şi coautorul studiului Yan Li, într-o declaraţie de presă.

Studiul arată modul în care îngrijirea dentară deficitară permite bacteriilor orale precum P. gingivalis să pătrundă în plămâni, a declarat Dr. Thomas Kilkenny, medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului Universitar Staten Island, care nu a fost implicat în cercetare.

"Acest lucru determină niveluri cronice de inflamaţie dincolo de cele întâlnite în BPOC. Deşi diversele bacterii pot provoca singure un număr crescut de infecţii respiratorii, 'centrul studiului a fost reprezentat de celulele inflamatorii'", a declarat el pentru The Epoch Times.

Bacteriile orale circulante declanşează supraproducţia de substanţe chimice de semnalizare imunitară numite citokine. Aceste citokine declanşează o inflamaţie dăunătoare şi perturbă structurile normale ale plămânilor, a declarat Dr. Kilkenny.

70 la sută dintre cazurile de BPOC sunt din cauza fumatului

Cauza principală din spatele majorităţii cazurilor de BPOC care pot fi prevenite este fumatul. Fumatul activează celulele imunitare pulmonare pentru a elibera citokine, alimentând inflamaţia, a adăugat Dr. Kilkenny. Fumatul este responsabil pentru 70 la sută dintre cazuri.

Factorii de risc pentru nefumători includ:

- Un istoric de infecţii pulmonare în copilărie.

- Un istoric de astm.

- Fumul provenit de la gătitul acasă şi de la combustibilii de încălzire.

- Fumatul pasiv.

- Mutaţii genetice care pot provoca boala.

Deficienţa de vitamina D poate creşte, de asemenea, riscul de BPOC. O meta-analiză din 2020 a studiilor controlate randomizate a constatat că mulţi pacienţi cu BPOC au deficienţă de vitamina D. Mai mult, suplimentele de vitamina D au ajutat la îmbunătăţirea funcţiei pulmonare pentru aceşti pacienţi.

Expert: Combateţi infecţiile gingivale pentru a menţine sănătatea generală

În timp ce studiul ar putea avea ca rezultat viitoare tratamente pentru BPOC, acest lucru se află departe în viitor, potrivit Dr. Edelman. El a subliniat că ar fi mai bine ca oamenii să aibă grijă de sănătatea parodontală.

"Pentru mine, povestea reală, pe care mulţi oameni nu o ştiu, este că boala parodontală este un factor de risc pentru bolile sistemice", a afirmat el. Aceste boli includ diabetul şi bolile de inimă.

Prevalenţa infecţiilor gingivale în comunităţile defavorizate constituie o problemă semnificativă de sănătate publică, a menţionat el.

Mai exact, Dr. Edelman a spus că a observat că aproximativ o treime dintre copiii din familii cu venituri mici din Long Island, unde îşi desfăşoară activitatea, au carii dentare sau boli ale gingiilor. Aducerea la cunoştinţă a impactului asupra sănătăţii asociat cu o sănătate orală precară ar trebui să aibă prioritate faţă de orice implicaţii terapeutice pe termen lung ale acestei cercetări, a specificat el.

"Este cea mai importantă ştire de sănătate publică".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor