SBU găseşte fragmente din armele folosite împotriva activiştilor EuroMaidan

După câteva luni de investigaţii începute anul trecut, Serviciul de Securitate al Ucrainei a declarat că a descoperit fragmente din peste 20 de arme care au fost folosite de fostele unităţi de poliţie Berkut în timpul protestelor EuroMaidan.
Manifestanţi în timpul Revolutiţiei EuroMaidan, 18 februarie 2014.
Manifestanţi în timpul Revolutiţiei EuroMaidan, 18 februarie 2014. (Wikipedia)
Andrei Popescu
08.02.2016

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat sâmbătă că a descoperit fragmente din 23 de arme cu care ar fi fost împuşcaţi manifestanţi în timpul uneia dintre cele mai sângeroase zile ale Revoluţiei EuroMaidan - în 20 februarie 2014. Cel puţin 49 de activişti au fost ucişi în Kiev în acea zi.

Grigori Ostaficiuk, reprezentant al SBU, a declarat sâmbătă că serviciul a identificat fragmente din 12 arme care au dispărut dintr-o unitate a poliţiei speciale Berkut din Kiev. Examinarea armelor a început după ce SBU a recuperat un depozit de arme din districtul Golosiivsky din Kiev în 12 august 2015.

După Revoluţia de pe EuroMaidan, cel puţin 24 de arme de foc au dispărut din unitatea Berkut, inclusiv puşti Kalaşnikov de 7,62 mm, o puşcă Dragunov pentru lunetişti şi trei arme automate.

Armele au fost avariate pentru a li se şterge seriile de identificare, a declarat Ostaficiuk.

Reprezentantul SBU nu a confirmat, totuşi, dacă acele arme au fost folosite direct împotriva manifestanţilor în 20 februarie 2014. “Vor fi necesare alte examinări”, a precizat el.

Toate descoperirile au fost prezentate Biroului Procuraturii Generale pentru investigaţii suplimentare.

Serghei Gorbatiuk, şeful Departamentului de Investigaţii Speciale din cadrul Biroului Procuraturii Generale, a declarat că armele descoperite sunt cele pe care le căutau. Biroul îşi va finaliza investigaţia şi va trimite tribunalului toate rezultatele cercetărilor.

Cinci membri ai unităţii Berkut – acum desfiinţată – au fost arestaţi pe baza suspiciunii de comitere de crime în masă în timpul protestelor antiguvernamentale din Kiev, în perioada 18-20 februarie. Două cazuri au fost transmise tribunalului, a declarat Horbatiuk, adăugând că fragmentele de arme descoperite au aparţinut unora dintre ofiţerii arestaţi.

Cel puţin 20 de membri ai unităţii Berkut se află pe lista de persoane căutate a SBU. Conform procurorilor, unii dintre ei s-ar putea afla în Rusia sau peninsula Crimeea, anexată de Moscova.

Anterior, Gorbatiuk a recunoscut faptul că Biroul Procuraturii Generale încă nu a trimis pe nimeni la închisoare pentru persecutarea manifestanţilor de pe EuroMaidan.

La doi ani după ce Ianukovici a fugit în Ucraina, s-a făcut prea puţin pentru a-i aduce în faţa justiţiei pe cei responsabili de acele violenţe. Anul trecut, mai multe organizaţii internaţionale – inclusiv Amnesty Internaţional, Grupul de Consiliere Internaţională din cadrul Consiliului Europei şi Comisia pentru Drepturile Omului din cadrul ONU – au criticat faptul că Ucraina nu a făcut progrese în ceea ce priveşte soluţionarea crimelor şi violenţelor comise în timpul celor 94 de zile de revoluţie, soldate cu cel puţin 104 de victime civile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor