Scandal în Spania. Soţia premierului Pedro Sanchez este cercetată pentru corupţie

Begona Gomez, soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez
Begona Gomez, soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez (Screenshot)
Redacţia
25.04.2024

Un tribunal spaniol a lansat o anchetă preliminară pentru a stabili dacă soţia premierului socialist spaniol Pedro Sanchez, Begona Gomez, a comis o infracţiune de trafic de influenţă şi corupţie în afacerile sale private, a transmis Reuters, miercuri.

Instanţa nu a dat mai multe detalii, deoarece cazul este confidenţial şi în faza prelimină, precizând doar că a făcut-o ca urmare a unei plângeri depuse de grupul de campanie anti-corupţie Manos Limpias - Mâini curate -, al cărui lider are legături cu extrema dreaptă.

Manos Limpias a declarat că Gomez şi-a folosit influenţa în calitate de soţie a prim-ministrului pentru a obţine sponsorizări pentru un curs universitar de masterat pe care îl conducea.

Sanchez a declarat în faţa parlamentarilor din Congres, după confirmarea ştirii, că are încredere în sistemul de justiţie.

"Într-o zi ca cea de astăzi, şi în ciuda veştilor pe care le-am auzit, în ciuda a tot ce s-a întâmplat, eu încă mai cred în justiţie în ţara mea", a spus el.

Gomez nu a putut fi contactat imediat pentru comentarii.

Manos Limpias foloseşte un instrument juridic spaniol unic, cunoscut sub numele de "acuzaţia poporului", pentru a depune plângeri penale împotriva unor terţe părţi.

Judecătorii pot alege dacă să dea curs sau nu acestor plângeri şi nu toate acuzaţiile au dus la o anchetă judiciară.

Însă unele dintre ele au avut loc: Acuzaţiile "Mâini Curate" împotriva Prinţesei Cristina, fiica cea mică a Regelui Juan Carlos, au dus la urmărirea penală a acesteia pentru complicitate la fraudă fiscală. Soţul ei a fost condamnat pentru fraudă şi evaziune fiscală, dar ea a fost achitată.

La începutul acestei luni, o plângere împotriva lui Sanchez pentru legea de amnistie a politicienilor catalani în legătură cu campania de independenţă a regiunii nu a fost admisă de Curtea Supremă.

"Este o acuzaţie falsă a unei organizaţii de extremă dreapta pentru a calomnia şi defăima premierul", a declarat reporterilor vicepremierul Maria Jesus Montero, însă principalul partid de opoziţie, Partidul Popular, i-a cerut lui Sanchez să dea explicaţii.

În Spania, politicienii de toate culorile se acuză în mod obişnuit de corupţie atât unii pe alţii, precum şi pe membri de familie şi asociaţi, şi au existat câteva scandaluri de profil înalt care au dus la condamnări.

Pedro Sanchez a venit la putere în 2018, când guvernul conservator anterior a pierdut un vot de încredere în urma unui scandal de corupţie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor