Şef al serviciilor de informaţii americane: Xi Jinping “nu este dispus” să accepte vaccinuri anti-Covid occidentale

Joe Biden (st) şi Xi Jinping în Beijing, 18 august 2011
Joe Biden (st) şi Xi Jinping în Beijing, 18 august 2011 (Getty Images)
Andrei Popescu
04.12.2022

Liderul comunist chinez Xi Jinping nu este dispus să accepte vaccinurile anti-Covid occidentale, în ciuda provocărilor pandemice cu care se confruntă China, susţine directorul naţional al serviciilor de informaţii al SUA, Avril Haines, adăugând că, deşi protestele recente din această ţară nu reprezintă o ameninţare la adresa conducerii Partidului Comunist, acestea ar putea afecta poziţia personală a lui Xi.

Deşi cazurile zilnice de Covid din China sunt aproape de maximele istorice, unele oraşe iau măsuri pentru a relaxa regulile de testare şi carantină după ce politica “zero-Covid” a lui Xi a declanşat o încetinire economică bruscă şi proteste stradale masive împotriva lockdown-urilor, relatează The Guardian.

Haines, vorbind sâmbătă la Forumul anual Reagan National Defense din California, a afirmat că, în ciuda impactului social şi economic al virusului, Xi "nu este dispus să ia un vaccin mai bun din Occident şi se bazează pe un vaccin din China care nu este nici pe departe la fel de eficient împotriva Omicron".

"Protestele şi răspunsul autorităţilor la acestea contrazic naraţiunea pe care Xi o prezintă, respectiv că acum China este mult mai eficientă la guvernare", a continuat ea.

"Este, din nou… nu este ceva ce vedem ca fiind o ameninţare la adresa stabilităţii în acest moment, sau o schimbare de regim sau ceva de genul acesta", a spus Haines, adăugând: "Modul în care va evolua situaţia va fi important pentru poziţia lui Xi".

Săptămâna trecută, autorităţile au ridicat brusc restricţiile Covid în oraşele chineze Guangzhou şi Chongqing, unde protestatarii s-au încăierat cu poliţia.

Sâmbătă, oraşul Shenzhen, din sudul Chinei, a anunţat că nu va mai cere oamenilor să prezinte un rezultat negativ al testului Covid pentru a folosi transportul public sau pentru a intra în parcuri, după măsuri similare luate de Chengdu şi Tianjin, printre cele mai mari oraşe din China.

Multe cabinete de testare din Beijing au fost închise, deoarece capitala a încetat să mai ceară rezultate negative ale testelor ca o condiţie pentru a intra în locuri precum supermarketurile.

Într-un efort evident de a calma furia cetăţenilor faţă de politicile “zero-Covid” care au declanşat iniţial protestele – cele mai mari de la protestele din Piaţa Tiananmen din 1989 -, autorităţile comuniste au anunţat, de asemenea, planuri de a intensifica vaccinarea persoanelor în vârstă.

China nu a aprobat niciun vaccin anti-Covid străin, optând pentru cele produse la nivel naţional, despre care unele studii au sugerat că nu sunt la fel de eficiente ca unele dintre cele străine. Aceasta înseamnă că relaxarea măsurilor de prevenire a virusului ar putea veni cu riscuri mari, potrivit unor experţi.

Casa Albă a declarat la începutul săptămânii că Beijingul nu a cerut Statelor Unite vaccinuri.

Un oficial american a declarat pentru Reuters că nu există "nicio aşteptare în prezent" ca Beijingul să ia vaccinurile occidentale.

"Pare destul de neverosimil ca China să accepte vaccinurile occidentale în acest moment. Este o chestiune de mândrie naţională, iar ei ar trebui să 'înghită' destul de mult dacă ar merge pe această cale", a mai spus oficialul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor