Şefa Trezoreriei SUA, mesaj dur pentru oficialii chinezi: Produceţi prea mult din orice

Janet Yellen
Janet Yellen (Getty Images)
D.B.
04.04.2024

Secretarul Trezoreriei SUA, Janet Yellen, ajunge joi în Guangzhou, centru de producţie din sudul Chinei, cu un mesaj dur pentru oficialii chinezi: produceţi prea mult din orice, în special bunuri cu energie curată, iar lumea nu le poate absorbi.

China dezlănţuie pe pieţele globale o avalanşă de vehicule electrice (VE), baterii, panouri solare, semiconductori şi alte produse manufacturate, ca urmare a anilor de subvenţii guvernamentale masive şi a cererii slabe de pe piaţa internă. Preţurile globale pentru multe bunuri se prăbuşesc, punând presiune pe producătorii din alte ţări.

"Vedem un pericol tot mai mare de firme care pierd bani şi care vor trebui să îşi vândă producţia undeva", a declarat un oficial de rang înalt al Trezoreriei americane cu privire la supraproducţia din sectoarele cheie din China.

Într-o serie de întâlniri cu înalt oficiali economici chinezi ce urmează să aibă loc de vineri până luni, Yellen va încerca să transmită opinia sa că excesul de producţie este nesănătos pentru China şi că există o îngrijorare tot mai mare în SUA, Europa, Japonia, Mexic şi alte economii importante în această privinţă.

Oficialul, care a vorbit sub rezerva anonimatului, a adăugat că Yellen va da explicaţii: "Dacă există acţiuni comerciale în întreaga lume, nu este un lucru anti-China, ci un răspuns la politicile lor".

Dar Beijingul pare să dubleze investiţiile la mai multe capacităţi de producţie în sectoarele favorizate de înaltă tehnologie, o poziţie care, de asemenea, este din ce în ce mai în dezacord cu Uniunea Europeană, Japonia, Mexic şi alte economii majore.

"Cred că scena este pregătită pentru noi tensiuni cu China. Este o întrebare intrinsecă dacă alte ţări vor să preia această politică a Chinei", a declarat Brad Setser, fost oficial comercial atât la Trezoreria SUA, cât şi la biroul Reprezentantului pentru Comerţ al SUA.

Setser a adăugat că avertismentele lui Yellen cu privire la supraproducţia chineză ar putea fi un pas iniţial al administraţiei Biden către noi tarife sau alte bariere comerciale pentru vehiculele electrice, bateriile şi alte bunuri chinezeşti.

În drum spre Guangzhou, Yellen a refuzat să spună dacă se va referi la extinderea unor noi tarife în cadrul întâlnirilor pe care le va avea la Guangzhou şi Beijing cu vicepremierul chinez He Lifeng şi cu guvernatorul provinciei Guangdong, Wang Weizhong, care a prezidat, de asemenea, proiecte noi recente în valoare de sute de miliarde de dolari.

Dar ea a declarat că administraţia Biden este hotărâtă să dezvolte lanţurile de aprovizionare americane în domeniul vehiculelor electrice, al energiei solare şi al altor bunuri cu energie curată cu ajutorul creditelor fiscale pentru investiţii şi nu va "exclude alte posibile modalităţi prin care le vom proteja".

În martie, conducerea Chinei s-a angajat să dea curs noii idei a preşedintelui Xi Jinping de a mobiliza "noi forţe de producţie" în China, investind în industrii tehnologice în curs de dezvoltare, inclusiv EV-uri, noi materiale, zboruri spaţiale comerciale şi ştiinţele vieţii - domenii în care multe firme americane deţin avantaje.

Producţie excedentară

Rezultatele investiţiilor anterioare ale Chinei sunt uluitoare. Incluzând vehiculele electrice şi maşinile cu motoare cu combustie, China avea, până la sfârşitul anului 2022, capacitatea de a produce 43 de milioane de vehicule pe an, însă rata de utilizare a uzinelor - o măsură strâns legată de profitabilitate - era puţin sub 55%, potrivit datelor Asociaţiei autoturismelor din China.

Bill Russo, fondatorul şi directorul general al firmei de consultanţă Automobility, cu sediul la Shanghai, a estimat că acest lucru se traduce printr-o capacitate de producţie auto excedentară de aproximativ 10 milioane de vehicule pe an, adică aproximativ două treimi din producţia auto nord-americană în 2022.

Grupul de cercetare Rystad Energy estimează că, în curând, China va fi capabilă să satisfacă întreaga cerere globală de baterii litiu-ion pentru autovehicule, chiar şi în timp ce zeci de fabrici de baterii şi componente vor apărea în SUA.

Şi noi participanţi continuă să intre pe o piaţă chineză a vehiculelor electrice din ce în ce mai acerbă. Producătorul de telefoane mobile Xiaomi a lansat marţi vânzările noului său EV sportiv Speed Ultra 7 (SU7).

Dominaţia solară

Situaţia din sectorul panourilor solare din China ar putea fi mai gravă, unde supraproducţia a făcut ca preţurile să scadă cu 42% anul trecut, ajungând la niveluri cu 60% sub costul produselor comparabile fabricate în SUA. China reprezintă în prezent 80% din capacitatea de producţie globală, iar marii producători de panouri solare continuă să construiască fabrici, susţinuţi de subvenţii provinciale şi locale.

La sfârşitul anului 2023, China avea capacitatea de a construi 861 de gigawaţi de module solare pe an, mai mult decât dublul capacităţii totale instalate la nivel mondial, de 390 de milioane de gigawaţi. Alte 500-600 de gigawaţi de capacitate anuală sunt prognozate să intre în funcţiune în acest an - suficient pentru a satisface toată cererea globală până în 2032, potrivit firmei de cercetare în domeniul energiei Wood Mackenzie.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor