Şefii diplomaţiilor din UE se reunesc la Luxemburg. Pe agendă: apărarea antiaeriană a Ucrainei şi sancţiuni împotriva Iranului

Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell
Şeful politicii externe a Uniunii Europene, Josep Borrell (Facebook - Josep Borrell)
Redacţia
22.04.2024

Miniştrii de externe ai Uniunii Europene se reunesc, luni, la Luxemburg pentru a discuta despre consolidarea apărării aeriene a Ucrainei şi extinderea sancţiunilor împotriva Iranului.

Deşi miniştrii vor discuta şi despre războiul din Sudan, cea mai mare parte a atenţiei se va concentra pe conflictele care fac ravagii la porţile estice şi sudice ale blocului celor 27 de membri - în Ucraina şi în Orientul Mijlociu.

În contextul în care Rusia a intensificat atacurile aeriene asupra infrastructurii energetice ucrainene şi a altor obiective, guvernele UE sunt presate să furnizeze Kievului mai multe sisteme de apărare antiaeriană, precum Patriot.

Kievul şi aliaţii săi europeni au primit un impuls important la sfârşitul săptămânii, când Camera Reprezentanţilor din SUA a aprobat un pachet în valoare de peste 60 de miliarde de dolari pentru a face faţă războiului din Ucraina.

Dar şeful politicii externe a UE, Josep Borrell, şi şeful NATO, Jens Stoltenberg, au îndemnat ţările europene să îşi intensifice eforturile pentru a oferi arme Ucrainei, în special arme de apărare aeriană.

După o videoconferinţă a miniştrilor apărării din cadrul NATO cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a avut loc vineri, Stoltenberg a declarat că se aşteaptă la răspunsuri în curând.

"NATO a cartografiat capacităţile existente în cadrul alianţei şi există sisteme care pot fi puse la dispoziţia Ucrainei. În plus faţă de Patriot, există şi alte arme pe care aliaţii le pot furniza, inclusiv (sistemul francez) SAMP/T", a precizat el.

Până în prezent, Germania este singurul membru al UE care a declarat că va trimite un sistem Patriot ca răspuns la ultimele solicitări ale Ucrainei.

Miniştrilor li se vor alătura miniştrii apărării pentru discuţiile de luni cu Ucraina, precum şi miniştrii ucraineni de externe şi de apărare, înainte de a se ocupa de criza din Orientul Mijlociu declanşată de atacul Hamas asupra Israelului din 7 octombrie anul trecut.

Sancţiuni împotriva Iranului

Miniştrii vor încerca să ajungă la un acord cu privire la cât de mult trebuie să meargă mai departe în sancţionarea Iranului, în urma atacului cu rachete şi drone al Teheranului asupra Israelului de la sfârşitul săptămânii trecute.

UE are deja mai multe programe de sancţiuni împotriva Iranului - pentru proliferarea armelor de distrugere în masă, încălcarea drepturilor omului şi furnizarea de drone către Rusia.

Liderii UE au convenit săptămâna trecută că vor impune sancţiuni suplimentare împotriva Iranului. Numeroase ţări UE au solicitat extinderea regimului de sancţiuni privind dronele pentru a include rachetele şi transferurile către grupurile controlate de Iran din Orientul Mijlociu.

Potrivit diplomaţilor, ţările UE dezbat, de asemenea, dacă să impună noi sancţiuni legate de producţia de rachete.

Totodată, unele ţări fac presiuni pentru ca UE să găsească o modalitate de a desemna puternicul Corp al Gardienilor Revoluţionari din Iran ca fiind organizaţie teroristă.

Dar oficialii spun că nu au găsit încă un temei juridic pentru o astfel de măsură şi nu sunt siguri că toţi membrii UE ar fi în favoarea acesteia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor