Şeful serviciilor de informaţii militare israeliene demisionează după dezastrul din 7 octombrie

Generalul-maior Aharon Haliva a demisionat din funcţia de şeful al serviciilor de informaţii militare israeliene, 22 aprilie 2024
Generalul-maior Aharon Haliva a demisionat din funcţia de şeful al serviciilor de informaţii militare israeliene, 22 aprilie 2024 (Screenshot - X)
Redacţia
22.04.2024

Şeful serviciilor de informaţii militare israeliene, General-maior Aharon Haliva, care anul trecut şi-a asumat responsabilitatea pentru eşecurile care au permis atacul condus de Hamas asupra Israelului la 7 octombrie, a demisionat, a anunţat luni armata într-un comunicat, potrivit Reuters.

Haliva a fost unul dintre numeroşii comandanţi israelieni de rang înalt care au declarat că nu au reuşit să prevadă şi să prevină cel mai devastator atac din istoria Israelului.

"Divizia de informaţii de sub comanda mea nu s-a ridicat la înălţimea sarcinii care ne-a fost încredinţată. De atunci, m-a copleşit acea zi neagră", a declarat el într-o scrisoare de demisie publicată de armată.

În timpul atacului din 7 octombrie, mii de luptători ai Hamas şi ai altor grupări au spart barierele de securitate de înaltă tehnologie din jurul Fâşiei Gaza, surprinzând forţele israeliene şi făcând ravagii în comunităţile din jurul enclavei.

Aproximativ 1.200 de israelieni şi străini au fost ucişi în atac, majoritatea civili, iar aproximativ 250 au fost luaţi în captivitate în Gaza, unde 133 au rămas ostatici.

Atacul a pătat grav reputaţia armatei şi a serviciilor de informaţii israeliene, considerate anterior ca fiind practic imbatabile.

Şeful forţelor armate, general-locotenent Herzi Halevi, şi şeful agenţiei de informaţii interne Shin Bet, Ronen Bar, şi-au asumat responsabilitatea în urma atacului, dar au rămas în funcţie în timp ce războiul din Gaza a continuat.

În schimb, premierul Benjamin Netanyahu nu şi-a asumat până acum responsabilitatea, deşi sondajele indică faptul că majoritatea israelienilor îl acuză că nu a făcut suficient pentru a preveni sau a se apăra împotriva atacului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor