Seism politic în Portugalia. Fostul premier, arestat

Premierul Portugaliei, Jose Socrates.
Premierul Portugaliei, Jose Socrates. (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Fostul premier socialist al Portugaliei, José Socrates, a fost arestat vineri la sosirea pe aeroportul din Lisabona. Acesta este vizat într-o anchetă pentru fraudă fiscală, spălare de bani şi corupţie, care a declanşat un seism politic la Lisabona, relatează AFP. Socrates ar face parte dintr-un grup infracţional din care au mai fost arestate alte patru persoane, în cursul ultimelor zile.

Ancheta organelor anticorupţie vizează operaţiuni bancare şi transfer de bani de origine necunoscută, a precizat Ministerul Public.

La ultimele acţiuni de colectare a dovezilor şi informaţiilor, autorităţile de la Lisabona au folosit 60 de funcţionari ai Justiţiei, ai corpurilor vamale şi ai poliţiei.

Arestarea fostului premier, membru al Partidului Socialist, survine la numai o săptămână după izbucnirea unui scandal de corupţie legat de atribuirea unor vize preferenţiale rezervate investitorilor străini, care a determinat arestarea unor funcţionari de rang înalt.

Seismul politic a generat, duminică, demisia ministrului de Interne al Guvernului de centru-dreapta, Miguel Macedo, care consideră că aceste schimbări i-au afectat ”autoritatea politică”.

Jose Socrates, în vârstă de 57 de ani, a aderat la Partidul Socialist în 1981, a preluat conducerea partidului în 2004 iar în perioada 2005-2011 a condus guvernul de la Lisabona.

Presa internaţională relatează că José Socrates s-ar fi implicat într-o serie de scandaluri controversate pe parcursul celor şase ani de guvernare, inclusiv într-o anchetă de corupţie. De asemenea, presa germană a raportat că este posibil ca diploma universitară a acestuia să nu fie autentică.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne