Semne bune anul are? Impozitele cresc spectaculos pentru proprietari de clădiri cu destinaţie comercială

Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor.
Ghişeu pentru deservirea cetăţenilor. (Epoch Times România)

"Semne bune anul are, Semne bune de belşug, Pentru brazda de sub plug", spune Pluguşorul românesc! Dacă pentru brazda de sub plug semnele or fi bune, nu acelaşi lucru se poate spune şi pentru cei ce vor plăti impozite pe proprietăţi. Pentru unii dintre ei, mai exact pentru cei ce deţin proprietăţi folosite în scopuri comerciale, semnele nu sunt aşa de grozave, anul ce vine anunţându-se impozite mult mai mari, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal.

2016 va consemna o premieră în legislaţia românească, în materie de impozitare a clădirilor. Dacă până acum impozitul pe clădiri se calcula în funcţie de calitatea proprietarului care deţine imobilul, respectiv persoană fizică sau persoană juridică, începând cu 2016, impozitul pentru proprietăţile imobiliare va fi stabilit în funcţie de destinaţia clădirii: rezidenţială (pentru locuit) sau nerezidenţială (folosită în scop economic: sedii de firme, spaţii comerciale etc), informează avocat.net.

Astfel, dacă în 2015, persoanelor fizice plăteau ca impozit circa 0,1% la valoarea impozabilă a clădirii, indiferent de destinaţia acesteia, din 2016 lucrurile se schimba, persoanele fizice care deţin clădiri folosite în scop economic urmând să plătească impozite considerabil mărite.

În 2016, impozitele vor fi structurate în categoriile: folosirea clădirii în scop rezidenţial/locuinţă, cu cote de impozitare între 0,08% şi 0,2%; folosirea clădirii în activităţi economice (sedii PFA, sedii firmă, cabinete etc) cu procente de impozitare între 0,2% şi 1,3%, cu condiţia ca aceste clădiri să fie reevaluate/construite/ achiziţionate în ultimii 5 ani, se arată într-o analiză realizată de consultanţii fiscali Dragoş Pătroi şi Adrian Benţa împreună cu expertul contabil Robert Croitoru, citată de Mediafax.

Atentie, în situaţial în care construcţia nu a fost reevaluată în ultimii cinci ani sau a fost dobândită anterior unei perioade de cinci ani, procentul de impozitare va fi de 2% din valoarea statistică a construcţiei.

Nici pentru cei care plătesc impozite pentru proprietăţi care vor fi folosite ca locuinţe veştile nu sunt prea roz, pentru ei, având în vedere că cele mai multe dintre autorităţile locale cresc anul următor impozitul pe locuinţă plătit de populaţie cu până la 25%. În Capitală, de exemplu, cetăţenii vor plăti, începând cu anul viitor, impozite pe locuinţe mai mari cu circa 25%.

De asemenea, noul Cod fiscal prevede o majorare a bazei impozabile pentru construcţii, motiv pentru care, în toate oraşele ţării, vor exista creşteri semnificative faţă de anul 2015.

Practic, baza impozabilă pentru construcţii creşte, astfel: valoarea metrului pătrat de construcţie în anul 2016 este considerată la 1.000 lei/metru pătrat, cu 6,95% mai mult faţă de valoarea de 935 lei/ metru pătrat din anul 2015; creşterea indicelui de majorare a valorii construcţiei pentru măsurarea la exterior la procentul de 40%, respectiv la o valoare a indicelui de 1,4 faţă de o valoare a indicelui aplicabilă în 2015 de 1,2 când procentul de actualizare era de 20%. Mai mult, autorităţile locale pot majora cu până la 50% aceste procente.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie