Şerban Nicolae se autodepăşeşte: "Rezistenţa anticomunistă slăbea capacitatea de apărare a României"

Proiectul de declarare a zilei de 26 Octombrie Zi a Mişcării de Rezistenţa Armată Anticomunistă a primit raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului după ce Şerban Nicolae a explicat că rezistenţa anticomunistă era îndreptată împotriva intereselor României.
Serban Nicolae(PSD),
Serban Nicolae(PSD), (Florin Chirila/Epoch Times)

Partizanii anticomunişti din munţi au slăbit capacitatea de apărare a României, iar acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor ţării, a susţinut luni senatorul PSD Şerban Nicolae, în cadrul dezbaterilor din comisia juridică a unei iniţiative legislative privind declararea zilei de 26 Octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă.

Nicolae, senator cunoscut opiniei publice în special pentru lupta sa contra cătuşelor şi pentru eliberarea corupţilor, a mai afirmat că încercarea de schimbare a stăpânului sovietic cu stăpânul american nu era cu nimic mai bună şi a susţinut că Stalin şi Churchill au fost în egală măsură doi criminali.

"Am rude care au luptat pe frontul de vest. Să le spunem că unii mergeau să lupte pe frontul de vest pentru eliberarea Transilvaniei, în timp ce alţii luptau cu regimul instalat în august 44 este inacceptabil. Trupele de Securitate au provenit, în principal, din foştii jandarmi. Pe acest schelet s-a constituit partea de trupe de Securitate. Deci erau români contra români. Eu nu cunosc lupte duse de aceste grupe de partizani din munţi cu trupele sovietice aflate pe teritoriul României. N-a fost atacată nicio unitate, niciun corp, există doar câteva incidente izolate cu ofiţeri sovietici care au fost atacaţi. Între cei care s-au refugiat în munţi erau şi oameni care erau căutaţi pentru alte lucruri. Spre exemplu, n-am cum să fiu de acord cu cei care l-au omorât pe Nicolae Iorga şi să spun că erau partizani anticomunişti sau că erau luptători pentru libertate", a declarat Nicolae, citat de news.ro.


Senatorul PSD a spus că nu înţelege cu cine s-au luptat partizanii anticomunişti din munţi şi că acţiunea lor a fost îndreptată împotriva intereselor României.

"Rezistenţa anticomunistă începută în 1944, când România era încă în război - de partea Aliaţilor după 23 august -, este una care slăbea capacitatea de apărare a României. Era mai degrabă îndreptată împotriva intereselor României. Mai mult, dacă îmi spuneţi că era un lucru bun că CIA organiza operaţiuni de slăbire a capacitaţii de apărare a României sub pretextul că o fac împotriva regimului comunist este mai degrabă ticăloşie ce făceau. Era punerea în slujba unei puteri străine, valabilă oricând. După 1958 trupele sovietice au părăsit România. Mi-e foarte greu să disting ¬ v-am spus, am în familie şi foşti legionari, şi foşti luptători în Bucegi, unii şi cu funcţii -, am încercat să înţeleg toate aceste lucruri şi sunt destul de echilibrat, nu sunt un fanatic al vreunei opţiuni. Dar mi se pare că ne arogăm merite care nu există", a mai afirmat Şerban Nicolae.

Senatorul a mai susţinut că luptătorii din rezistenţă au atacat de fapt trupe de Securitate române provenite din foştii jandarmi şi nu au avut niciun fel de efect în ceea ce priveşte puterea de tip comunist de inspiraţie sovietică instalată la Bucureşti.

"Iar faptul că CIA, la momentul respectiv cunoscând tratativele de la Ialta, de la Postadm, cunoscând şi celebrul şerveţel al împărţirilor geopolitice dintre Stalin şi Churchill, în egală măsură doi criminali, desfăşura acţiuni de acest tip pe teritoriul României, n-au cum să-mi spună că asta era lupta pentru libertate sau că ar trebui să o aplaudăm", a mai spus el.

Reamintim că astăzi, în comisia Juridică a Senatului s-a discutat iniţiativa deputatului PNL Daniel Gheorghe de declarare a zilei de 26 Octombrie - Ziua Mişcării de Rezistenţă Armată Anticomunistă. Proiectul a primit raport de respingere din partea comisiei juridice a Senatului. For decizional este Camera Deputaţilor, relatează Hotnews.

Articolul integral poate fi citit aici

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne