"Şi bolile 'obişnuite' sunt tot boli" - USR cere eliminarea totală a taxei pe boală. Critici dure la adresa Guvernului

Marcel Boloş
Marcel Boloş (Epoch Times Romania)
Andrei Pricopie
13.04.2024

Taxa introdusă de ministrul PNL al Finanţelor, Marcel Boloş, este păstrată de Guvernul Ciolacu într-un mod nedrept şi discriminatoriu, a acuzat Uniunea Salvaţi România.

În opinia partidului condus de Cătălin Drulă, cea de-a treia variantă a taxei pe boală, adoptată de Cabinetul Ciolacu "după un lung şir de minciuni şi bâlbe administrative, nu rezolvă nedreptatea făcută angajaţilor care au muncit şi contribuit ani la rând şi care se trezesc acum suprataxaţi, exact când au nevoie de mai mult sprijin".

Soluţia corectă este, în viziunea USR; eliminarea totală a taxei pe boală.

"Sute de mii de români care au ghinionul să se îmbolnăvească de o 'boală obişnuită' şi au nevoie de concediu medical vor fi suprataxaţi în continuare cu 10% de Guvernul PSD-PNL. La fel angajatele care sunt nevoite să-şi reducă durata de muncă din cauza sarcinii", a transmis USR.

Taxa pe boală, modificată din nou

"La a treia încercare, Guvernul Zăpăceală vine cu o greşeală nouă: taxează exact angajatele însărcinate, de care promiteau că se vor ocupa reparând ceea ce tot Guvernul a făcut. Dacă ai o sarcină cu probleme, medicul poate să recomande micşorarea programului de lucru. Potrivit Guvernului Ciolacu, dacă eşti însărcinată, ai contribuit ani de zile şi vrei să munceşti în continuare, program redus, poţi să o faci liniştită, dar Guvernul te va taxa suplimentar, pentru că de la angajaţii bolnavi s-au gândit PSD şi PNL să adune 10 milioane de euro pe lună. E total absurd. Soluţia corectă este cea propusă de USR, adică eliminarea completă a taxei pe boală", a declarat deputata USR Oana Ţoiu, membru în Comisia pentru muncă a Camerei Deputaţilor.

USR a lansat o petiţie pentru eliminarea totală a taxei pe boală şi îi invită pe români să o semneze.

Consiliul Legislativ s-a pronunţat deja şi a spus că trebuie asigurată egalitatea de tratament între diferitele categorii de persoane care beneficiază de concediu medical şi indemnizaţie de asigurări sociale de sănătate. Indemnizaţia aferentă unui concediu medical nu trebuie să fie acordată în funcţie de boala persoanei, ci trebuie să fie acordată exclusiv în baza calităţii de asigurat.

USR se laudă cu lupta contra taxei

"USR este singurul partid care a avertizat, imediat ce a apărut proiectul de introducere a taxei de către ministrul Marcel Boloş, asupra absurdităţii situaţiei. Din prima zi a anului, USR a făcut şi face demersuri constant pentru eliminarea completă a taxei pe boală inventate de PNL şi PSD.

În ianuarie 2024, înainte ca primii bani de pe concediile medicale să intre în buzunarul statului, USR a cerut Avocatului Poporului să atace la Curtea Constituţională 'ordonanţa trenuleţ' prin care a fost introdusă taxa pe boală. Am prezentat Avocatului Poporului mai multe argumente pentru care taxa este neconstituţională, inclusiv încălcarea dreptului la protecţia socială, dar nu am primit vreun răspuns.

La dezbaterea în Parlament a 'ordonanţei trenuleţ', USR a depus amendamente pentru desfiinţarea taxei pe boală, dar dezbaterea a fost blocată de majoritatea PSD-PNL. USR a depus şi proiect de lege separat cu aceeaşi temă. Respins de senatorii PSD şi PNL, proiectul a fost, de asemenea, blocat în Camera Deputaţilor.

Nu renunţăm. Alături de români, punem în continuare presiune pe PSD şi PNL ca să scăpăm de taxa pe boală!"

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor