Singaporez executat pentru complicitate la traficarea unui kilogram de canabis

Tangaraju Suppiah
Tangaraju Suppiah (Youtube Screenshot)
Andrei Popescu
26.04.2023

Autorităţile din Singapore l-au spânzurat miercuri pe Tangaraju Suppiah, în vârstă de 46 de ani, un bărbat găsit vinovat în 2018 de complicitate la tentativa de trafic a puţin peste 1 kg de canabis.

Un purtător de cuvânt al serviciului penitenciar al ţării a declarat, pentru agenţia de presă AFP, că sentinţa a fost executată la închisoarea Changi din estul insulei, în ciuda apelurilor de clemenţă de ultim moment ale familiei şi activiştilor.

Tangaraju a fost condamnat la moarte în 2018 pentru complicitate la tentativa de trafic a puţin peste 1 kg de canabis. Un judecător a constatat că acesta folosea un număr de telefon care comunica cu traficanţii ce încercau să introducă ilegal droguri în Singapore, relatează Al Jazeera.

Familia lui Tangaraju şi activiştii au susţinut că bărbatul de 46 de ani nu a beneficiat de un avocat adecvat şi că nu a avut acces la un interpret tamil în timp ce era interogat de poliţie.

Directorul adjunct pentru Asia al Human Rights Watch (HRW), Phil Robertson, a regretat faptul că a avut loc execuţia şi a declarat că dovezile împotriva lui Tangaraju sunt "departe de a fi clare - întrucât acesta nu a atins niciodată marijuana în cauză, a fost interogat de poliţie fără un avocat şi i s-a refuzat accesul la un interpret tamil atunci când a solicitat unul".

Amnesty Internaţional a calificat execuţia drept "ilegală" şi a afirmat că procedurile "au încălcat dreptul şi standardele internaţionale".

A fost prima execuţie din Singapore în şase luni, după ce anul trecut ţara a efectuat 11 condamnări la moarte.

Un număr tot mai mare de singaporezi şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la utilizarea pedepsei cu moartea obligatorii în cazurile de trafic de droguri, iar spânzurarea lui Nagaenthran Dharmalingam, anul trecut, a provocat proteste rare în acest oraş-stat strict controlat.

Singapore susţine că poziţia sa dură este un factor de descurajare a traficului de droguri.

Răspunzând la apelul făcut de magnatul britanic Richard Branson în numele lui Tangaraju, guvernul singaporez a declarat că dosarul împotriva acestuia a fost dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă şi că acel kilogram de canabis ar fi fost "suficient pentru a hrăni dependenţa a aproximativ 150 de consumatori timp de o săptămână".

"Abordarea noastră a funcţionat pentru noi şi vom continua să ne trasăm propria cale în funcţie de ceea ce este în interesul singaporezilor", a transmis Ministerul Afacerilor Interne în declaraţia sa.

Dar Dobby Chew, coordonatorul executiv al Reţelei Asiatice împotriva pedepsei cu moartea (ADPAN), a declarat că execuţiile recente au ridicat îngrijorări semnificative.

Nagaenthran a fost executat deşi coeficientul său de inteligenţă sugera o dizabilitate intelectuală, a precizat el, în timp ce Kalwant Singh a fost spânzurat în iulie anul trecut după ce a cooperat cu autorităţile, în timp ce presupuşii colaboratori ai lui Tangaraju care au fost prinşi cu drogurile au fost închişi sau au fost eliberaţi.

"Niciunul dintre aceşti oameni nu este o persoană importantă în marea schemă a operaţiunilor de trafic de droguri din Singapore şi, cu toate acestea, ei sunt ucişi sub pretextul că era necesar pentru a proteja Singapore", a declarat Chew pentru Al Jazeera.

ONU afirmă că ţările care menţin pedeapsa cu moartea ar trebui să o folosească doar pentru cele mai grave infracţiuni, ceea ce nu include infracţiunile legate de droguri. Marţi, ONU a îndemnat Singapore să oprească execuţia lui Tangaraju.

"Folosirea în continuare de către Singapore a pedepsei cu moartea pentru posesie de droguri este un scandal pentru drepturile omului care face ca o mare parte a lumii să facă un pas înapoi şi să se întrebe dacă imaginea unui Singapore modern şi civilizat este doar un miraj", a declarat Robertson.

Malaezia, ţara vecină, a adoptat recent reforme juridice pentru a elimina pedeapsa cu moartea obligatorie pentru infracţiuni, inclusiv pentru droguri, şi pentru a da judecătorilor libertatea de a decide asupra sentinţelor.

În prezent, Malaezia are un moratoriu privind execuţiile.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor