Siria, actuala 'cumpănă a apelor' între Est şi Vest (La Stampa)

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Sean Gallup / Getty Images)
Epoch Times România
09.09.2013

Preşedintele rus Vladimir Putin este, probabil, singurul care cunoaşte regulile jocului în lumea actuală, în condiţiile unei 'păci fierbinţi şi ale unui război rece'. Summitul G20 de la Sankt-Petersburg nu s-a încheiat cu nimic concret sau promiţător, dacă nu se iau în calcul strângerea de mână dintre enigmaticul Vladimir Putin şi ezitantul Barack Obama, notează cotidianul italian La Stampa, preluat de Inopressa.ru.

În realitate, summitul G20 s-a încheiat cu un eşec, cu o confruntare acerbă între Moscova şi Washington, cu riscul unei schisme ireversibile în sânul comunităţii internaţioanle, pe marginea unei teme extrem de actuale: Siria. Se pare că SUA, mai mult ca orice altă ţară aspiră să ridice obstacole în faţa celui mai rău scenariu, în aşteptarea unui răspuns imprevizibil din partea Congresului la propunerile neîncrezătoare ale lui Obama privind iniţierea unui atac. Între timp, Rusia creează impresia că nu tinde să pună jar pe foc, în aşteptarea finalizării situaţiei, care a ajuns pe buza prăpastiei, subliniază publicaţia italiană.

Putin, care la ora actuală se impune pe scena internaţională nu ca un moştenitor al lui Mihail Gorbaciov, ci ca un succesor al lui Nikita Hruşciov, afirmă: 'Obama a fost ales nu pentru a fi conciliant cu ruşii şi acelaşi lucru se referă la mine: noi suntem lideri naţionali, nu prieteni'.

Cu alte cuvinte, subliniază La Stampa, cei doi sunt adversari în cele mai înverşunate confruntări ale geopoliticii mondiale. Nu întâmplător, la finalul summitului de la Sankt-Petersburg, Putin a atenţionat cele 11 ţări care s-au plasat de partea Washingtonului: 'În cazul unui atac fulger, Rusia va ajuta Siria'.

Siria este ca o 'cumpănă a apelor' între Est şi Vest. La vremea sa, între Kennedy şi Hruşciov era Berlinul, acum între Obama şi Putin este Damascul', subliniază La Stampa.

Aspru şi imoral, apărat de Putin, Bashar al-Assad se comportă cu automatismul unei bombe inteligente: nu ascunde existenţa de arsenale toxice, a unor intrigi proprii cu Rusia şi Iranul, ignoră democraţiile occidentale. Politica sa, desfăşurată sub lozinca 'cu cât mai rău, cu atât mai bine', pare să corespundă de minune imaginii sale de despot oriental, este de părere cotidianul italian.

Nu se ştie cum se va încheia actualul conflict, lucru care nu este ştiut nici de Barack Obama, nici de Europa, incapabile, ca de obicei, să realizeze o politică unitară. Se pare că doar Putin cunoaşte mai bine ca oricine altul regulile lumii contemporane, ale jocului de decenii dintre 'pacea fierbinte şi războiul rece'. Tocmai el, Vladimir Putin, a receptat cel mai bine recomandările lui Clausewitz (Carl Philipp Gottfried, om de arme din Prusia secolului al XIX-lea, faimos pentru tratatul său 'Despre război'), pentru care, aminteşte La Stampa, 'războiul nu este altceva decât continuarea politicii de stat cu alte mijloace'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor