Siria: Medicii Fără Frontiere raportează internarea a 3.600 de persoane cu simptome neurotoxice

Distrugeri în cartierul Bab Amro din Homs, 2 mai 2012 (Joseph Eid/AFP/GettyImages)
Mioara Stoica
24.08.2013

Trei spitale din Damasc, Siria, susţinute de organizaţia internaţională Medicii Fără Frontiere (MFF), au raportat că în dimineaţa zilei de miercuri, în mai puţin de trei ore, 3.600 de pacienţi au prezentat simptome neurotoxice, iar 355 dintre aceştia au murit.

„Personalul medical care lucrează în aceste structuri - a precizat Dr. Bart Janssens, director de operaţiuni ale asociaţiei - le-a furnizat informaţii detaliate medicilor MFF cu privire la un număr mare de pacienţi care au ajuns cu simptome precum convulsii, salivaţie excesivă, pupile contractate, vedere înceţoşată şi dificultăţi de respiraţie”. Pacienţii au fost trataţi cu atropină furnizată de MFF.

Estimările masacrului, pentru care Guvernul a negat orice responsabilitate, variază foarte mult. Observatorul sirian pentru Drepturile Omului, susţine că mai multe persoane au murit, printre care 54 de copii, 82 de femei şi zeci de luptători de opoziţie. Şaisprezece oameni nu au fost identificaţi. Anterior, grupul a vorbit despre 136 de decese. Partidul Sirian al Coaliţiei Naţionale, principalul grup de opoziţie, declară că victimele sunt chiar 1.300.

Medicii Fără Frontiere au afirmat că ştiinţific nu pot confirma cauza acestor simptome şi nici nu pot stabili cine este responsabil de acest atac. Cu toate acestea, simptomele identificate la pacienţii, inclusiv timpul scurt în care au sosit, originea lor şi contaminarea personalului de prim ajutor, indică o puternică expunere la un agent neurotoxic. Aceasta ar constitui o încălcare a dreptului internaţional care interzice în mod absolut utilizarea armelor chimice. În plus, în afară de cele 1.600 de flacoane de atropină date în ultimele luni, MFF a trimis alte 7.000.

Christopher Stokes, directorul general al grupului Medicilor Fără Frontieră a declarat că doreşte ca investigatorii independenţi să aibă acces imediat pentru a face lumină asupra faptelor.

Acest ultim atac şi necesitatea medicală ulterioră relevă o situaţie umanitară dezastruoasă, caracterizată preintr-o violenţă extremă, strămutări, distrugerea deliberată de structuri medicale. În cazul unor astfel de încălcări extreme ale dreptului umanitar, asistenţa umanitară nu poate răspunde în mod eficient şi devine în sine, fără niciun sens.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor