Siria: ONU şi UE cer investigaţii imediate după masacrul de ieri cu arme chimice

Oraşul Homs, devastat (JOSEPH EID / AFP / Getty Images)
Mioara Stoica
22.08.2013

Serviciile secrete americane nu au nicio rezervă în a declara că ceea ce s-a întâmplat noaptea trecută în Siria a fost cel mai grav atac chimic lansat de regimul lui Assad.

Rusia, pe de altă parte, arată cu degetul împotriva rebelilor. UE face apel pentru o investigaţie imediată şi aprofundată cu privire la utilizarea armelor chimice în Siria, care, dacă ar fi confirmată ar fi "inacceptabilă".

Acum, jocul devine chiar mai politic, pe două niveluri: cel al ONU, prezent cu o echipă de inspecţie care deja se află pe teren şi ar putea investiga incidentul, încercând să stabilească responsabilităţile şi Casa Albă, unde preşedintele Obama trebuie să decidă dacă escaladarea cauzată de sirieni aduce schimbări în dinamica conflictului, deschizând uşa unei intervenţii mai directe.

Surse de lucru pe teren pentru guvernul american spun că atacul a început între 2,30 şi 6 dimineaţa, deci cu intenţia clară de a maximiza numărul de victime, deoarece la acel moment oamenii erau încă în pat. Rachete încărcate cu substanţe chimice, gazul sarin cel mai probabil, au lovit cel puţin nouă districte din Ghouta de Est.

Primele estimări vorbesc de un număr de morţi între 650 şi 1.300, cu această distribuţie: 100 de decese în Saqba şi Kafr Batna, 150 în Douma, 300 de Hamoryah; 63 la Irbeen dintre care 30 de copii şi 16 femei, 16 la Jisreen, inclusiv 3 copii, 400 la Zamalka şi 75 la Ain Tarma , în timp ce numărul de decese în Marj nu este încă stabilit. Alte surse au raportat, de asemenea, atacurile din Ghouta de Vest, în special în Moadamiyat al-Sham, unde 50 de persoane au murit şi 70 au fost admise la spitalul din Darayya.

Cele mai multe din aceste informaţii provin de la medici locali care au încercat să ajute victimele. Simptomele pe care le-au găsit sunt dificultate în respiraţie, convulsii, greaţă, vărsături, salivaţie crescută şi pupilele dilatate. Toate elementele, în conformitate cu contactul cu substanţe chimice.

Acum, problema este de a transforma aceste elemente în teste confirmate şi acceptate de comunitatea internaţională şi a lua deciziile politice necesare. Instrumentul ar fi deja pe teren, echipa de inspectori ONU, condusă de profesorul suedez Ake Sellstrom, dar mandatul său nu este atât de clar.

Echipa ONU a putut să meargă la Damasc, după un acord încheiat în iulie cu regimul, iar sarcina lor este de a investiga numai pe atacul care a avut loc pe 19 martie, în trei site-uri, şi anume Khan al-Assal, în apropiere de Alep, şi alte două site-uri care sunt încă secrete. Ieri Sellstrom şi purtătorul de cuvânt al ONU, Eduardo del Buey au spus-o clar că ei au nevoie de un nou mandat pentru a putea investiga şi atacul de ieri, în Ghouta.

În schimb, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a declarat că inspectorii ONU, potrivit guvernului american, au deja autoritatea de a extinde ancheta. Ruşii au intervenit imediat, cu o declaraţie a purtătorului de cuvânt, Aleksandr Lukaşevici, arătând cu degetul împotriva rebelilor.

Italia, Marea Britanie, Franţa şi Germania au făcut un pas formal cu secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, care a plecat miercuri din Coreea de Sud, cerându-i să autorizeze imediat echipa lui Sellstrom pentru a inspecta Ghouta. Problema a ajuns în faţa Consiliului de Securitate, care s-a reunit de urgenţă pentru a discuta despre atac şi pentru a depăşi impasul.

Cum însă din Consiliul de Securitate membre permanente sunt China şi Rusia, calea diplomatică este la fel de înfundată ca în ultimii 70 de ani.

Dacă elementele preliminare adunate pe teren de serviciile secrete vor fi confirmate, se va aştepta reacţia preşedintelui Obama. În luna august a anului trecut, el a spus că utilizarea de arme chimice este "linia roşie" care nu trebuie depăşită: în luna iunie l-a acuzat pe Assad de acest lucru şi a autorizat trimiterea de arme rebelilor.

Pentagonul are capacitatea militară de a schimba soarta conflictului în favoarea rebelilor, dar nu este sigur că acum este momentul politic de a face acest lucru, deoarece adversarii sunt împărţiţi şi nu sunt toate în conformitate cu interesele Washingtonului. Dacă Assad a ordonat într-adevăr escaladarea de ieri, cu toate acestea, această realitate pe teren s-ar putea schimba rapid, au declarat surse militare.

Între timp, Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi, UNHCR, denunţă fuga de 30.000 de sirieni în Irak, spre Kurdistan, trecând podul Peshkhabou de peste Tigru. De la începutul conflictului un număr estimat la 2 milioane de refugiaţi au căutat adăpost în afara Siriei. De asemenea, potrivit UNHCR, numărul sirienilor care trec frontiera cu Iordania a scăzut dramatic, la aproximativ 25-50 de persoane pe zi. În ultimele luni, erau mii în fiecare zi: de fapt, în Iordania sunt mai mult 554.000 de refugiaţi.

Forţele Armate ale preşedintelui sirian Bashar al-Assad au bombardat şi astăzi suburbiile din Damasc aflate în mâinile rebelilor, relatează activiştii. Creşte presiunea asupra regiunii asediate, la o zi după ce opoziţia a acuzat armata de uciderea cu gaze a sute de oameni.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor