Societatea civilă cere demiterea primarului municipiului Chişinău, Dorin Chirtoacă

Nemulţumiţi de prestaţia actualului primar al municipiului Chişinău, mai mulţi activişti civici au lansat un apel adresat chişinăuienilor prin care cer susţinerea acestora pentru demiterea lui Dorin Chirtoacă.
Reprezentanţii societăţii civile, Vitalii Voznoi, Victor Chironda, Sergiu Tofilat (Epoch Times România)
Anişoara Chiriac
06.07.2016

Câţiva reprezentanţi ai societăţii civile de la Chişinău cer demiterea primarului general, Dorin Chirtoacă. Astfel, în cadrul unei conferinţe de presă, Victor Chironda, Vitalii Voznoi şi Sergiu Tofilat au făcut public un apel prin care şi-au anunţat intenţia iniţierii unui proces de referendum privind revocarea din funcţie a primarului capitalei.

Astfel, potrivit reprezentanţilor societăţii civile, „Dorin Chirtoacă a demonstrat că nu mai face faţă situaţiei şi că nu are un plan sau strategie de eliberare a primăriei de corupţie şi incompetenţă.” El insistă să conducă al zecelea an o instituţie care seamănă cu un gigant pe picioare de lut - mare şi puternic, dar paralizat şi ineficient.”

Unul dintre membrii grupului de iniţiativă, Sergiu Tofilat, l-a îndemnat pe primar să călătorească cu transportul public, care nu are aer condiţionat, pe timp de caniculă. În acelaşi context, Victor Chironda a enumerat o altă listă de probleme întâlnite zilnic de chişinăuieni. Printre acestea se regăsesc trotuarele sparte, inundaţiile, construcţiile ilegale, gheretele şi panourile publicitare apărute peste noapte.

Potrivit grupului de acţiune, cea mai presantă problemă a Chişinăului rămâne a fi corupţia din cadrul primăriei. „Cel mai mult suferim din cauza corupţiei” se arată în apelul lor făcut astăzi public.

Potrivit lui Sergiu Tofilat, tranzacţiile din cadrul Primăriei sunt efectuate într-un mod netransparent şi ineficient. „Cazul recent al vice-primarului, Vlad Coteţ, care a fost surprins cu mită chiar în biroul acestuia arată că în fiecare birou din primărie se întâmplă acelaşi lucru – acte de corupţie.”

Vitalii Voznoi, un alt membru al grupului de iniţiativă a remarcat ca şi acum un loc istoric din centrul Chişinăului riscă să fie distrus pentru a fi ulterior înlocuit cu un bloc de 15 etaje. În opinia lui Voznoi, aceste acţiuni ar trebui percepute ca semnale de alarmă: „în cazul în care primarul Chirtoacă nu va pleca din funcţie, astfel de acţiuni ilegale vor lua amploare.”

Din aceste motive, activiştii civici au anunţat iniţierea procedurii de organizare a referendumului de revocare din funcţie a primarului de Chişinău. Potrivit acestora, următoarea etapă va fi pregătirea actelor şi depunerea lor în instanţă, după care Comisia Electorală Centrală este aşteptată să elibereze listele de colectare a semnăturilor. După obţinerea listelor, organizatorii iniţiativei au o lună la dispoziţie pentru a colecta până la 100 000 de semnături de la chişinăuieni.

În tot acest proces, locuitorii oraşului Chişinău sunt îndemnaţi să se implice activ şi ei. Astfel, grupul de iniţiativă a anunţat despre crearea unui web-site unde toţi cei interesaţi se pot înregistra şi odată ce grupul de lucru va fi constituit, doritorii vor fi implicaţi în prima etapă de lucru – colectarea de semnături. „Trebuie să încetăm să aşteptăm salvatori ai neamului, şi să lucrăm împreună la edificarea unui oraş cu adevărat european” a conchis Victor Chironda.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor