Sorin Oprescu a câştigat procesul pentru pensia specială. Câţi bani va lua lunar de la statul român

Sorin Oprescu
Sorin Oprescu (Facebook)
Andrei Popescu
12.03.2024

Fugarul Sorin Oprescu şi-a recâştigat pensia specială în instanţă, după ce Tribunalul Bucureşti a admis acţiunea fostului Primar General al Capitalei şi a altor 94de foşti deputaţi şi senatori, care şi-au cerut înapoi pensiile speciale, relatează Fanatik. Deşi n-a mai călcat în România după ce a fost condamnat la 10 ani şi 8 luni de închisoare pentru fapte de corupţie, Oprescu, aflat în Grecia, va beneficia din nou de o pensie mărită, de fost senator.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă şi poate fi atacată în 30 de zile de la comunicare.

Potrivit sursei citate, decizia instanţei vine după ce 95 de foşti aleşi a dat în judecată Senatul şi Camera Deputaţilor, solicitând repunerea în plată prevăzută de art 49 din Legea 96/2006, începând cu data de 1 iulie 2023.

Hotărârea anulează, practic, votul dat de aleşi pe data de 26 iunie 2023, pentru renunţarea dreptului numit generic “indemnizaţie pentru limită de vârstă”. La sfârşitul lunii noiembrie, CCR a decis că eliminarea pensiilor foştilor parlamentari este neconstituţională, motivând că eliminarea ei ar crea “o insecuritate juridică vădită”. În aceste condiţii, foştii aleşi s-au adresat instanţei pentru a-şi recâştiga drepturile, acţiunile lor reprezentând o simplă formalitate.

În timpul unor audieri la Tribunalul din Atena, unde se judeca cererea statului român pentru extrădarea lui Sorin Oprescu, acesta a dezvăluit că beneficiază de o pensie de aproximativ 3.000 de euro, după o carieră de medic chirurg şi profesor universitar. Această sumă va creşte cu cel puţin 500 de euro, după recenta victorie în instanţă, mai precizează site-ul citat.

În afară de Oprescu, pe lista foştilor parlamentari care au avut câştig de cauză în instanţă, în acest proces, se numără: Ilie Sârbu, Sorin Stănescu, Nicolae Văcăroiu, Călin Popescu Tăriceanu, Eugen Nicolaescu, Anghel Iordănescu, Matei Vintilă (socrul lui Şerban Huidu), Adrian Natase sau Octav Cozmâncă.

Legea prevede ca deputaţii şi senatorii care au fost condamnaţi definitiv pentru fapte de corupţie nu mai au dreptul la pensie specială, însă doar în cazul în care infracţiunile au fost săvârşite în timpul mandatelor lor. Această prevedere nu i se aplică lui Sorin Oprescu, în condiţiile în care, faptele pentru care a fost condamnat s-au petrecut după anul 2013, când acesta era deja primar general.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor