Starea Armatei. Ciolacu, chemat la raport de PNL

Ministrul interimar al Apărării trebuie să clarifice de urgenţă dacă este adevărat că MApN nu mai are bani pentru plăţi uzuale, dacă soldele militarilor sunt în pericol să nu mai fie plătite, care e stadiul modernizării armatei, plus alte întrebări, consideră PNL.
Ovidiu Raetchi
Ovidiu Raetchi (Mihut Savu / Epoch Times Romania)
Loredana Diacu
06.09.2017

PNL i-a solicitat, miercuri, preşedintelui Comisiei de Apărare din Camera Deputaţilor, Dorel Căprar, să îl invite de urgenţă la audieri pe noul ministru al Apărării, Marcel Ciolacu, pentru ca acesta să dea explicaţii vizând starea în care se află Armata şi pentru stadiul programului de modernizare a acesteia, a anunţat preşedintele Comisiei de Apărare a PNL, Ovidiu Raeţchi.

Invitaţia a fost lansată pe fundalul uriaşului scandal creat de anunţul MApN vizând eşalonara plăţii soldelor în septembrie (din raţiuni de prudenţialitate), anunţ ce a fost urmat de demiterea lui Adrian Ţuţuianu.

"Având în vedere incertitudinea care a cuprins întregul sistem de apărare după comunicatul oficial al ministerului în care eram informaţi că nu mai există bani nici măcar pentru soldele militarilor, se impune ca noul ministru să ne ofere o serie de explicaţii punctuale şi urgente pentru starea în care se află Armata. Este adevărat că Ministerul Apărării nu mai are bani pentru plăţi uzuale? Sunt în pericol de a nu fi plătite soldele militarilor şi salariile din sistem? Dacă acest lucru nu este adevărat, atunci cum a fost distribuită această informaţie în spaţiul public având în vedere contextul regional fragil şi implicaţiile de securitate ale acestei afirmaţii? Care este stadiul în care se află programul de modernizare a Armatei române? Comisia trebuie să afle ce s-a făcut concret în anul 2017 şi cum vor fi cheltuiţi banii pentru modernizare”, a afirmat preşedintele Comisiei de Apărare a PNL, Ovidiu Raeţchi, potrivit comunicatului de presă remis Epoch Times.

Potrivit deputatului PNL, toate aceste întrebări au nevoie de un răspuns urgent de la noul ministru al Apărării.

"Guvernarea PSD nu mai are niciun strop de credibilitate, dar pentru militarii, cetăţenii României, partenerii ţării noastre este necesară lămurirea situaţiei existente. În ciuda angajamentului asumat de actuala majoritate parlamentară, urmare a pactului pentru alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, trebuie să aflăm de ce trenează programele de achiziţie a Armatei şi dacă într-adevăr nu mai sunt fonduri pentru chestiuni de bază precum soldele militarilor şi salariile care trebuie achitate lunar de MApN”, a adăugat Raeţchi.

Reamintim că premierul Tudose i-a cerut marţi demisia ministrului Apărării, Adrian Ţuţuianu, după ce în spaţiul public a apărut informaţia că MApN nu are bani să plătească soldele/lefurile angajaţilor, în septembrie acestea urmând să fie achitate eşalonat. Potrivit premierului, ar fi fost vorba de o proastă comunicare.

Acelaşi premier, marţi seară, a transmis ministerelor de forţă, via un interviu la Antena 3, că, dacă vor "continua să se joace" cu genul acesta de mesaje vor răspunde, căci este vorba "despre ce înseamnă imaginea României, stabilitatea României".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor