Stop monopolului în educaţie. USR se pune contra voinţei lui Pop

Înfiinţarea unei societăţi care "să pună monopol pe tipărirea şi editarea manualelor şcolare" va avea efecte nocive asupra actului educaţional, arată USR.
Început de an şcolar la Şcoala Generală ”Pia Brătianu” din Bucureşti. 16 septembrie 2013
Început de an şcolar la Şcoala Generală ”Pia Brătianu” din Bucureşti. 16 septembrie 2013 (Epoch Times România)

Uniunea Salvaţi România solicită Guvernului României respingerea de urgenţă a Hotărârii de Guvern prin care se doreşte înfiinţarea Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A, subordonată Ministerului Educaţiei Naţionale, "menită să pună monopol pe tipărirea şi editarea manualelor şcolare."

”Din perspectiva sistemului educaţional, o astfel de măsură va genera o serie de efecte negative prin uniformizarea actului educaţional şi prin controlarea ideologică a învăţământului. Mai mult decât atât, activitatea la clasă a cadrelor didactice va fi periclitată de lipsa capacităţii de decizie cu privire la suportul didactic diversificat, fapt ce are efecte nocive asupra stimulării creativităţii, metodelor de predare şi învăţare şi nevoilor principalilor beneficiari ai sistemului de educaţie”, susţine deputata USR, Cristina Iurişniţi, membru în Comisia pentru învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport a Camerei Deputaţilor.

USR mai opinează, în cadrul unui comunicat de presă, că apariţia Societăţii Editura Didactică şi Pedagogică S.A este de natură să afecteze piaţa concurenţială a editurilor şi va instaura monopolul redactării şi tipăririi manualelor şcolare.

"Ministerul Educaţiei Naţionale are obligaţia de a remedia cauzele problemei, nu efectele survenite, prin planificarea eficientă a licitaţiilor, prin alocarea sumelor necesare achiziţionării manualelor de calitate şi prin asumarea unei conduceri responsabile care să gestioneze relaţia cu piaţa editurilor.", transmite USR.

De asemenea, în comunicat se mai menţionează că gravitatea situaţiei pe care Ministerul Educaţiei Naţionale o promovează este condamnată atât de Federaţia Editorilor Europeni, cât şi de instituţiile de presă internaţională care menţionează că o situaţie asemănătoare mai este întâlnită doar în statele lipsite de principii democratice, singurul stat european care şi-a mai asumat o astfel de decizie fiind Ungaria lui Viktor Orban.

”Măsurile abuzive asumate de Guvernul Tudose, bulversarea sistemului educaţional, refuzul intelectualilor români de a se mai implica în procesul de redactare a manualelor şcolare, dar şi lipsa unei viziuni democratice şi predictibile reprezintă principalele motive pentru care solicit Guvernului retragerea Hotărârii de Guvern şi demiterea ministrului Educaţiei, Liviu Marian Pop”, susţine Iurişniţi.

Reamintim că potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Educaţiei, Regia Autonomă Editura Didactică şi Pedagogică va fi reorganizată şi se va numi Societatea Editura Didactică şi Pedagogică SA. Scopul oficial al acesteia va fi "îndeplinirea strategiei naţionale privind editarea manualelor şcolare."
România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne