Studenţi japonezi intră în greva foamei: protest împotriva noilor legi privind securitatea

O femeie participă la un protest desfăşurat în Tokyo împotriva noilor legi privind securitatea naţională, 26 august 2015.
O femeie participă la un protest desfăşurat în Tokyo împotriva noilor legi privind securitatea naţională, 26 august 2015. (Captură Foto)

Un grup de studenţi japonezi au intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva unor controversate proiecte de lege privind de securitatea naţională care, dacă vor fi adoptate, vor oferi armatei ţării un rol mai mare în străinătate.

Grupul de studenţi de la Universitatea din Tokyo a intrat joi după masă în greva foamei în faţa Parlamentului pentru a denunţa aceste proiecte de lege.

Studenţii, care şi-au petrecut prima noapte pe o stradă din districtul Nagatacho, au declarat că este necesară “o abordare directă şi dură” pentru a se bloca aceste proiecte de lege, care în prezent sunt dezbătute intens în Parlament.

Shotaro Kimoto, în vârstă de 19 ani, susţine că el şi colegii săi nu vor mânca până când vor ajunge la limitele lor fizice.

“[O grevă a foamei] este un act de riscare a vieţii unei persoane ... dar m-am gândit că trebuie să îmi exprim opoziţia faţă de aceste proiecte de lege într-un mod mai direct”, a declarat Kimoto. “Dacă dezbaterea parlamentară se opreşte, atunci ne-am atins obiectivul.”

Proiectele de lege, care au fost aprobate de Camera Inferioară a Parlamentului nipon în 16 iulie, ar putea pava drumul ca trupele japoneze să lupte în străinătate pentru prima dată de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, chiar dacă nu ar exista o ameninţare directă împotriva poporul japonez.

Aceste proiecte de lege trebui acum să fie adoptate de Camera Superioară a Parlamentului, unde coaliţia condusă de Partidul Democrat Liberal al premierului Shinzo Abe deţine două treimi din majoritatea necesară pentru adoptarea lor.

Opozanţii proiectelor de lege sunt îngrijoraţi că acestea vor submina cei 70 de ani de pacifism, care s-au bazat pe Constituţia adoptată de Japonia în 1945.

Abe şi susţinătorii săi au declarat că Japonia ar trebui să îşi extindă şi întărească armata în faţa a ceea ce el numeşte potenţiale ameninţări din partea unor ţări precum China şi Coreea de Nord.

China şi Coreea de Sud au criticat aceste proiecte de lege, Seulul cerând Japoniei să contribuie la pacea şi securitatea regională, făcând apel la transparenţă în cadrul discuţiilor legate de politica de apărare a Japoniei.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe