SUA emite un avertisment de călătorie pentru Israel. Iranul este aşteptat să atace în orice moment

Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului
Membri ai Gărzilor Revoluţionare ale Iranului (Youtube Screenshot)
Redacţia
13.04.2024

Israelul s-a pregătit vineri seara pentru cel mai rău scenariu, despre care oficialii americani cred că s-ar putea materializa în scurt timp - posibilitatea unui atac direct pe teritoriul israelian din partea Iranului, ca represalii la un atac de acum aproape două săptămâni, în urma căruia au fost ucişi şapte ofiţeri militari iranieni.

Iranul a jurat să se răzbune pentru uciderea de către Israel a comandanţilor săi, în cadrul unui atac lansat la 1 aprilie asupra ambasadei iraniene din capitala Siriei.

Doi oficiali americani au declarat, pentru CBS News, că se aşteaptă la un atac iranian major împotriva Israelului chiar vineri, care ar putea include peste 100 de drone şi zeci de rachete îndreptate spre ţinte militare din interiorul ţării. Surse au declarat pentru CBS News că represaliile ar putea include atacuri efectuate atât de forţele iraniene, cât şi de grupuri proxy din regiune cărora le direcţionează arme suplimentare de săptămâni întregi.

Oficialii au declarat că ar fi o provocare pentru israelieni să se apere împotriva unui atac de o asemenea amploare şi, deşi au susţinut posibilitatea ca iranienii să opteze pentru un atac la scară mai mică pentru a evita o escaladare dramatică, se crede că represaliile lor sunt iminente.

Teheranul nu a indicat în mod public cum sau când va riposta - deci nu este clar cât de departe vor merge liderii iranieni. Dacă vor decide să lanseze un atac direct asupra Israelului, există temeri că acest lucru ar putea transforma războiul actual al Israelului împotriva aliatului iranian Hamas într-un conflict regional mult mai amplu.

Având în vedere că represaliile iraniene sunt aşteptate în orice moment, Departamentul de Stat al SUA i-a avertizat joi pe americanii din Israel să nu călătorească în afara marilor oraşe, care sunt mai bine protejate de tirurile de rachete de către sistemul de apărare antirachetă Iron Dome al ţării. Cele mai recente îndrumări au menţionat că deplasările angajaţilor guvernamentali americani în Israel ar putea fi restricţionate şi mai mult, pe măsură ce lucrurile evoluează în această regiune fierbinte.

"Oricine ne face rău, noi îi vom face rău", a promis joi premierul israelian Benjamin Netanyahu, în timp ce a vizitat trupele la o bază aeriană a Forţelor de Apărare ale Israelului. "Suntem pregătiţi... atât defensiv, cât şi ofensiv".

Dacă Iranul va alege să lovească direct Israelul, ar putea implica un atac complex cu rachete şi drone, similar celui pe care forţele iraniene l-au lansat împotriva unei instalaţii petroliere saudite în 2019.

Statele Unite au trimis un general de rang înalt în Israel în această săptămână pentru a se coordona cu aliatul americanilor cu privire la orice răspuns pe care l-ar putea da la un atac iranian.

Forţele de Apărare ale Israelului au declarat că generalul american în vizită, şeful Comandamentului Central, generalul Michael Erik Kurilla, a participat la evaluarea situaţiei trupelor israeliene.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor