SUA şi China vor discuta săptămâna viitoare despre disputele curente

Nave ale Chinei lângă Reciful Mischief Reef, arhipeleagul Spratly Islands Marea de Sud a Chinei. (US Navy)
Andrei Popescu
16.06.2015

Statele Unite vor găzdui săptămâna viitoare discuţii la nivel înalt cu China privind abordarea nenumăratelor neînţelegeri existente între cele două ţări.

Secretarul de stat american John Kerry şi secretarul Trezoreriei Jacob Lew îi vor primi pe consilierul de stat Yang Jiechi şi pe vicepremierul Wang Yang în 23 şi 24 iunie, a anunţat luni Departamentul de Stat american.

Întâlnirea face parte din “Dialogul Strategic şi Economic dintre SUA şi China”, în acest an având loc cea de-a 6-a sesiune. Ultimele discuţii de acest gen au avut loc în Beijing în 2014.

Conform Departamentului de Stat, în timpul discuţiilor vor fi abordate “provocările şi oportunităţile pe care le înfruntă ambele ţări” în domenii “de interes economic şi strategic imediat şi pe termen lung”.

În ciuda cooperării aparent prietenoase dintre cele două naţiuni pe mai multe fronturi, Washington-ul şi Beijing-ul s-au ciocnit în ultima perioadă în privinţa mai multor chestiuni internaţionale, incluzând revendicările teritoriale din Marea Chinei de Sud.

SUA acuză China că desfăşoară un program masiv de revendicare teritorială în arhipelagul Spratly din Marea Chinei de Sud, adăugând că pretenţiile teritoriale ale Beijing-ului asupra insulelor artificiale ar putea militariza şi mai mult întreaga regiune.

Washingtonul susţine că operaţiunile sale de supraveghere a insulelor artificiale chineze arată că Beijing-ul a plasat armament pe una dintre insulele pe care le-a construit în Marea Chinei de Sud.

De altfel, secretarul american al Apărării Ash Carter a dezvăluit la sfârşitul lunii trecute planurile Pentagonului de a trimite arme avansate, incluzând cel mai nou distrugător american ce încorporează tehnologia Stealth, în apropiere de graniţele Chinei.

Cele două ţări au probleme şi în privinţa unui val de atacuri cibernetice despre care SUA susţine că au fost lansate de China împotriva agenţiilor guvernamentale şi a companiilor americane.

Oficialii federali americani au susţinut că statul chinez se află în spatele unui atac cibernetic masiv în cadrul căruia hackerii au pătruns în reţeaua de calculatoare a Biroului de Management al Personalului şi au obţinut acces la datele a aproximativ 2,7 milioane de angajaţi guvernamentali actuali şi a aproximativ 2 milioane de foşti angajaţi guvernamentali.

În plus, Statele Unite au pus sub acuzare în mai 2014 cinci membri ai armatei chineze pentru desfăşurarea de atacuri cibernetice asupra unor obiective aflate pe teritoriul american.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor