SUA şi Coreea de Sud încheie primul din cele două exerciţii militare anuale

Soldaţi americani participă la exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi Statele Unite pe un câmp de instrucţie din Paju, Coreea de Sud, (arhivă, 2015)
Soldaţi americani participă la exerciţiile militare comune între Coreea de Sud şi Statele Unite pe un câmp de instrucţie din Paju, Coreea de Sud, (arhivă, 2015) (Captură Foto)

Coreea de Sud şi Statele Unite şi-au încheiat vineri primul din cele două exerciţii militare anuale la scară mare, care au declanşat avertizări şi ameninţări dure din partea Coreei de Nord.

Exerciţiul Key Resolve a început în 2 martie şi a implicat aproximativ 10.000 de soldaţi sud-coreeni şi 8.600 de soldaţi americani. Totuşi, exerciţiul constă în primul rând din simulări pe calculator ale unor diverse scenarii de conflict, conform publicaţiei Straits Times.

Generalul Curtis Scaparrotti, şeful Comandamentului forţelor comune americano-sud-coreene, a declarat vineri că exerciţiul militar a fost important pentru asigurarea apărării Coreei de Sud.

Coreea de Nord vede exerciţiul Key Resolve şi exerciţiul militar comun Foal Eagle - care a început în acelaşi timp, durează 8 săptămâni şi presupune mobilizarea a zeci de mii de soldaţi de ambele părţi – drept nişte pregătiri provocatoare pentru o invazie.

Nordul şi-a manifestat dezaprobarea fermă prin lansarea unui tir de două rachete cu rază scurtă în largul coastei sale de est. Rachete de tip sol-aer au fost lansate de pe coasta de vest nord-coreeană, şi joi noaptea, înspre largul coastelor de est. Coreea de Nord a mai tras şapte rachete cu rază scurtă de acţiune în mare, în cadrul unei test, de pe coasta de vest nord-coreeană, joi noaptea, înspre largul coastelor de est, a anunţat un oficial din cadrul Ministerului sud-coreean al Apărării, sub protecţia anonimatului, a relatat AFP.

Cele două Corei au format state independente în 1948, iar Războiul din Coreea (1950-1953) a consolidat această divizare. Totuşi, cele două state sunt încă tehnic în război deoarece nu au semnat un tratat de pace după armistiţiul din 1953.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe