"Succes uriaş!" - Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia, adoptată de Parlamentul UE

Eugen Tomac
Eugen Tomac (Facebook/tomaceugen)
Andrei Popescu
14.03.2024

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a anunţat, joi, că Parlamentul European a votat, cu largă majoritate de voturi, Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat ilegal de Rusia.

“Succes uriaş în Parlamentul European! Rezoluţia privind restituirea Tezaurului României sechestrat în Rusia a fost votată cu largă majoritate de voturi. Rezoluţia pe care am iniţiat-o este primul document oficial european prin care solicităm Rusiei în mod explicit returnarea Tezaurului sechestrat ilegal. Este o chestiune de demnitate naţională.

România nu poate şi nu trebuie să accepte nimic mai puţin decât restituirea celor 91,5 tone de aur şi a întregului Tezaur cultural. Le mulţumesc colegilor mei din Parlamentul European pentru implicare şi susţinere. A însemnat mult. Mulţumesc, bineînţeles, Băncii Naţionale a României pentru întregul sprijin de-a lungul acestui drum la capătul căruia avem astăzi, în premieră, o Rezoluţie a Parlamentului European pe chestiunea Tezaurului României”, a scris Tomac pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, Tomac a afirmat că România nu este singura în acest demers, adăugând că “avem recunoaştere şi sprijin european ferm”.

“După votul istoric de astăzi, Comisia Europeană va fi alături de România şi împreună vom aduce Tezaurul României acasă. Important este să nu renunţăm!”, a conchis el.

Săptămâna trecută, fostul preşedinte Traian Băsescu, actualmente eurodeputat din partea PPE, a declarat marţi, la Bruxelles, că tezaurul Băncii Naţionale aflat la Moscova va fi returnat României în momentul în care în Federaţia Rusă va apărea democraţia, adăugând că regimul lui Vladimir Putin nu “poate să ţină la nesfârşit”.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, Valeri Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti, a spus în legătură cu Tezaurul României de la Moscova că Rusia nu datorează nimic României, ci dimpotrivă, pe vremea URSS, a iertat România de datoriile pe care le avea faţă de Rusia.

Kuzmin a mai acuzat că foştii parteneri români “continuă să scoată, cum se spune la noi, o pisică moartă de la naftalină”, referindu-se la problema tezaurului pe care Rusia ar trebui să-l returneze României.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor