Supermarketurile americane, asaltate de cumpărători panicaţi după ce India interzice exporturile de orez

India interzice anumite exporturi de orez, stârnind panică în supermarketurile din SUA.
India interzice anumite exporturi de orez, stârnind panică în supermarketurile din SUA. (Youtube - screenshot)
D.B.
26.07.2023

Decizia Indiei de a interzice anumite exporturi de orez a stârnit panică în supermarketurile din SUA. Videoclipurile care circulă pe reţelele de socializare arată că alimentul de bază zboară de pe rafturi, pe când cererea mare epuizează stocurile, pe fondul îngrijorărilor legate de o penurie globală, potrivit ZeroHedge.

Unele supermarketuri au reacţionat prin implementarea unor limite de cumpărare, în timp ce altele au crescut preţurile. Scenele de mai jos ar trebui să le amintească cititorilor de cumpărăturile făcute din cauza panicii în timpul pandemiei de Covid-19.

Restricţia de export impusă de India se aplică transporturilor de orez alb non-basmati. Măsura este menită să limiteze inflaţia alimentară prin asigurarea unor rezerve interne ample, în condiţiile în care fenomenul meteorologic El Nino are un impact puternic asupra producţiei agricole. India este cel mai mare exportator de orez.

"Interdicţia de export a Indiei trebuie văzută în lumina acestui context ameninţător. Există considerabil mai multe motive de îngrijorare acum că preţurile orezului în Asia ar putea scăpa de sub control destul de repede", a declarat pentru Bloomberg Peter Timmer, profesor emerit la Universitatea Harvard, care a studiat securitatea alimentară timp de decenii.

Preşedintele celui mai mare transportator de orez din lume a spus că "pe termen scurt, preţul va creşte cu siguranţă, problema este cât de mult va creşte".

"Şi va fi un vârf, nu va creşte treptat", a declarat Chookiat Ophaswongse, preşedintele de onoare al Asociaţiei exportatorilor de orez din Tailanda.

Datele Bloomberg arată că Tailand White Rice cu 5% se situează în jurul valorii de 534 USD pe tonă, aproape un maxim al ultimilor doi ani, şi se îndreaptă spre o posibilă depăşire a valorii de 579 USD, ceea ce ar însemna că preţurile s-ar întoarce la maximele din 2012.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor