Tailanda gaseste substante cancerigene in produse importate din China

Cheng Ting
23.08.2007

Dupa ce produsele chinezesti contaminate au aparut in Filipine si Indonezia, Tailanda a descoperit de asemenea substante cancerigene si un continut excesiv de plumb si mercur in unele legume si fructe importate din China. Autoritatile tailandeze au distrus unele dintre produsele contaminate si le-au trimis pe altele inapoi in China. Autoritatile au sfatuit de asemenea consumatorii sa fie atenti cand cumpara legume si fructe importate din China.

Oficialii tailanezi ai sanatatii au efectuat recent analize asupra a 11.500 tipuri de legume si fructe importate din China in portul Chiang Saen, in Chiang Rai, nordul Tailandei. Examinatorii au descoperit niveluri ridicate de pesticide in multe tipuri de legume incluzand varza chinezeasca, frunze de mustar, radacina de lotus si ridichi. Niveluri ridicate de dioxid de sulf au fost descoperite in unele alimente uscate precum ciuperci albe si struguri conservati cu sare. Mai mult, unele bomboane si gume de mestecat contineau coloranti artificiali interzisi in Tailanda si niveluri excesive ale altor coloranti artificiali.

In plus, oficialii sanatatii au descoperit aflotoxina excesiva in pachetele de ardei iute uscat, precum si mercur excesiv in unele alimente de mare. Aceste substante pot cauza afectiuni ale sistemului neurologic si digestiv si daca sunt introduse in organism timp indelungat pot cauza cancer.

Seful Administratiei Tailandeze a Alimentelor si Medicamentelor (AAM) a declarat mass mediei ca pentru a evita afectarea relatiilor comerciale cu China, in acest stadiu guvernul tailandez nu va impune nici o restrictie asupra importurilor de legume, fructe si produse uscate chinezesti si nici nu va introduce produsele discutabile pe liste negre. Totusi, el a avertizat ca AAM Tailanda va intensifica examinarile produselor importate din China si va distruge sau intoarce inapoi produsele suspecte.

AAM Tailanda a indemnat de asemenea consumatorii sa examineze cu atentie frunctele, legumele si produsele uscate din China inainte sa le cumpere si sa fie in special atenti la culorile luminoase excesive si mirorusile nenaturale ale alimentelor.

Recent, produsele alimentare si de alta natura facute in China au capatat o atentie internationala aparte deoarece probleme de siguranta au aparut in cazul unei varietati mari de produse chinezesti, variind de la pasta din dinti, hrana pentru animale, jucarii si cosmetice pana la pneuri de masina. In Asia de Sud-Est, restrictiile asupra produselor chinezesti au inceput cu Filipinele care au interzis importul anumitor tipuri de prajituri si bomboane facute in China.

La scurt timp, Indonezia a interzis cosmetice si alimentele tonice din China. Acum, Tailanda intareste de asemenea examinarile sale asupra produselor alimentare din China. Refacerea increderii societatii internationale in produsele chinezesti va fi o provocare serioasa pentru China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor