Teatrul din Chisinau cedeaza presiunii ambasadei chineze in Moldova

Epoch Times România
25.05.2010

"Cultura in afara politicii”, "Guvernul Republicii Moldova sa nu cedeze presiunii ambasadei Chineze” au fost cateva din mesajele ce puteau fi citite pe bannerele afisate de cateva zeci de persoane prezente luni (24 mai a.c.) in fata sediului guvernului din Chisinau.

Evenimentul a fost starnit de o manifestare artistica de calibru international.

Pe scena Teatrului National de Opera si Balet din capitala Moldovei sunt programate marti si miercuri doua spectacole de dans clasic chinez, sustinute de compania Shen Yun Performing Arts din New York.

Compania Shen Yun Performing Arts este cea mai prestigioasa companie de dans clasic chinez din lume. A fost fondata in New York, avand 3 trupe de dans si trei orchestre care efectueaza turnee in jurul lumii. Spectacolele sale, de mare calibru, au incantat publicul in orase din Asia, Europa, America de Nord si Sud, avand spectacole pe toate marile scene ale lumii, de la Radio City, Palais Royale, Kennedy Center, etc. Din 2006, compania a realizat peste 500 de spectacole in intreaga lume, avand o audienta de peste 1 milion de persoane.

Prin dansul clasic chinez, Shen Yun Performing Arts incearca sa reinvie traditia culturala chineza, veche de cinci mii de ani, care a fost distrusa in mare parte de catre Partidul Comunist Chinez (PCC) in timpul Revolutiei Culturale.

In afara de cultura traditionala chineza, prezenta in spectacolele Shen Yun prin dansurile clasice, costumele antice si temele inspirate din legende si povesti stravechi, Shen Yun include si programe de dans contemporan montate in decoruri din China moderna, si care ilustreaza una dintre cele mai mari persecutii a tuturor timpurilor — cea dusa de regimul comunist de la Beijing impotriva aderentilor Falun Gong.

Falun Gong este o disciplina spirituala pasnica, la inceput sprijinita de autoritatile chineze iar mai apoi persecutata de Partidul Comunist Chinez din 1999. Zeci de mii de persoane au fost incarcerate, trimise in lagare de munca sau chiar torturate si omorate in beciurile politiei pentru simpla credinta in Adevar-Compasiune-Toleranta, principiile ce stau la baza Falun Gong.

Dansurile din componenta spectacolelor Shen Yun care infatiseaza persecutia si crimele impotriva umanitatii comise de regimul comunist de la Beijing irita oficialii chinezi, care incearca sa interfereze cu spectacolele Shen Yun oriunde au loc.

Chisinau - liber de comunism?

Demonstrantii din Chisinau au facut un apel pasnic luni, cerand guvernului Republicii Moldova, sa nu cedeze presiunilor ambasadei chineze si sa respecte libertatea de expresie.

Lumea libera gazduieste spectacolele Shen Yun cu bratele deschise. Recunoscand contributia artistica a spectacolelor Shen Yun, Parlamentul European a gazduit pe 24 februarie pentru a treia oara consecutiv ceremonia de bun venit dedicata turneului european al trupei.

"Arta este ceva cuprinzator, incurajator, care are abilitatea uimitoare de a uni oamenii de pe intregul glob. Arta ne permite sa punem deoparte diferentele dintre noi si sa apreciem cultura celorlalti. De acest lucru se teme regimul chinez.” a declarat vicepresedintele Parlamentului European, domnul Edward McMillan-Scott cu aceasta ocazie.

Republica Moldova nu a fost nici ea scutita de presiunea ambasadei chineze. Ministerul Culturii, guvernul si chiar administratia teatrulului sunt presate continuu de ambasada chineza din Chisinau pentru a opri spectacolele.

Daca initial presiunile au fost indreptate doar asupra autoritatilor, care au inteles sa apere democratia fragila a Moldovei, conducerea Teatrului National de Opera si Balet a fost presata tot mai intens pentru a gasi o cale de a opri spectacolul.

Singura cale pe care a gasit-o a fost sa incuie intrarea Teatrului in dimineata zilei in care era programat primul spectacol si sa plece din cladire, refuzand orice incercare de dialog din partea organizatorilor spectacolului.

Masura, o palma data ospitalitatii traditionale a moldovenilor, a lasat o trupa de calibru international in strada, impreuna cu cele aproximativ 2 tone de efecte, costume, decoruri si aparate.

Parlamentul Moldovei a adoptat in martie anul acesta cu o majoritate absoluta, proiectul de lege privind libertatea de exprimare. Se prevede astfel instituirea unor garantii pentru asigurarea dreptului la libertatea de exprimare si informare, precum si crearea unui echilibru intre asigurarea dreptului la libera exprimare si informare.

Ramane de vazut cum va motiva administratia Teatrului in fata instantei miscarea cel putin bizara.

De la trimisul special Epoch Times, Andrei Popescu

Pentru informatii legate de viitoarele spectacole ale trupei Shen Yun Performing Arts va rugam sa vizitati: ro.shenyunperformingarts.org

The Epoch Times este onorat sa fie sponsor al Shen Yun Performing Arts

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor