Timoşenko: Premierul ucrainean ar trebui să răspundă penal pentru situaţia bugetului

Iulia Timoşenko, fost premier al Ucrainei şi acum legiuitor din partea Partidului Batkivshchina, a cerut ca actualul premier Arseni Iaţeniuk să răspundă penal pentru situaţia în care se află bugetul, veniturile din 2015 fiind rezultatul inflaţiei şi mai puţin creşterii economice.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko.
Fostul premier ucrainean Iulia Timoşenko. (SERGEI SUPINSKY / AFP / Getty Images)
Andrei Popescu
17.12.2015

“Sincer vorbind, premierul mă sperie. Acest bărbat pare să fie nepotrivit. Am date la îndemână. Doar imaginaţi-vă, el a propus o inflaţie 26,7% pentru anul 2015. Dar de fapt [inflaţia] este la 45,8%”, a susţinut ea într-un interviu la postul de televiziune 112 Ukraina.

Ea a declarat că atunci când inflaţia este de două ori mai mare decât planul iniţial, atunci înseamnă că este un buget umflat de inflaţie.

“Şi aceste venituri nu sunt veniturile ţării. Ele sunt pierderi. Deoarece ele sunt câştigate nu prin creştere economică ci prin inflaţie, un lucru care a sărăcit fiecare cetăţean şi a făcut ca preţurile să crească atât de mult încât oamenii să nu mai poată cumpăra nimic”, a precizat fostul premier ucrainean, conform TASS.

Iaţeniuk, a declarat ea, şi-a propus ca PIB-ul ţării să scadă cu doar 5% în 2015, dar de fapt a scăzut cu 9%.

“În condiţiile reducerii PIB-ului, bugetul nu va fi realizat în cazul în care nu există nicio inflaţie. Acest lucru este clar şi pentru un elev. Şi, dacă inflaţia este de două ori mai mare, atunci producţia este de două ori mai mare decât a fost planificat. Aşadar, aceste venituri bugetare sunt venituri din inflaţii, create de Banca Naţională. Acestea sunt finanţe umflate care nu sunt susţinute nici de rezervele valutare şi nici de rezervele de aur, sau de creşterea economică; nu sunt asigurate de nimic”, a mai susţinut Timoşenko.

Timoşenko a declarat că Iaţeniuk ar trebui să răspundă penal pentru situaţia în care se află bugetul. “Premierul ar trebui să răspundă pentru acest lucru. Să răspundă penal, nu administrativ, deoarece ţara este distrusă ca niciodată”, a subliniat ea.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor