Generalul Oprea şi-a luat adio de la prestigiosul titlu de doctor în drept

Fostul vicepremier Gabriel Oprea nu mai este doctor în drept după ce ministrul Educaţiei i-a retras prestigiosul titlu ca urmare a faptului că autorităţile au stabilit că este vorba despre un plagiat.
Gabriel Oprea
Gabriel Oprea (Epoch Times România)

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a semnat vineri ordinul de retragere a titlului de doctor în drept deţinut de Gabriel Oprea, decizie luată după ce Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) a stabilit, în mod definitiv, că fostul vicepremier l-a obţinut prin furt intelectual.

Generalul Gabriel Oprea a anunţat încă de luni, atunci când CNATDCU i-a respins contestaţia la verdictul de plagiat, că va ataca în instanţă această decizie.

Toată povestea a plecat de la jurnalista Emilia Şercan, care a publicat în iulie anul trecut o analiză amănunţită din care reieşea că generalul şi-a plagiat teza de doctorat.

"Mi-am promis că în ziua în care o să văd semnat decretul de retragere a titlului de doctor a plagiatorului Gabriel Oprea o să deschid o sticlă de şampanie. Când o să rămână şi fără titlul de general, o să deschid o sticlă mare", a comentat, pe contul său de Facebook, jurnalista.

Fondatorul UNPR a obţinut titlul de doctor în Drept la Facultatea de Drept a Universităţii din Bucureşti. Şi-a făcut studiile de Doctorat în perioada 1995-2000 la Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti şi a obţinut prestigiosul titlu cu o lucrare în domeniul Procedurii Penale, avându-l coordonator pe profesorul Ion Neagu.

Un an mai târziu, odată devenit doctor, Oprea a fost numit profesor universitar la Colegiul Naţional de Apărare, în 2002 - conducător de doctorat la Academia de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", iar în perioada 2003-2005 a fost membru în Comisiile de Specialitate ale CNATDCU la Comisia de Ştiinţe Militare, Ordine Publică şi Siguranţă Naţională.

Gabriel Oprea a făcut parte din comisia care a evaluat în 2003 teza de doctorat a lui Victor Ponta şi care a propus atunci acordarea titlului de doctor lui Ponta cu distincţia "Summa Cum Laude".

Nu demult, jurnalista Emilia Şercan remarca faptul că nu mai puţin de o treime din totalul de 22 de teze coordonate de generalul Oprea sunt cu suspiciuni de plagiat.