Trei fii ai liderului Hamas, Haniyeh, ucişi într-un raid aerian israelian

Liderul Fâşiei Gaza, Ismail Haniyeh.
Liderul Fâşiei Gaza, Ismail Haniyeh. (MARCO LONGARI / AFP / Getty Images)
Redacţia
11.04.2024

Trei fii ai liderului Hamas, Ismail Haniyeh, au fost ucişi miercuri într-un raid aerian israelian în Fâşia Gaza, au anunţat gruparea islamistă palestiniană şi familia lui Haniyeh, informează Reuters.

Armata israeliană a confirmat efectuarea atacului, descriindu-i pe cei trei fii ca fiind agenţi ai ramurii armate a Hamas.

Cei trei fii - Hazem, Amir şi Mohammad - au fost ucişi când maşina în care se aflau a fost bombardată în tabăra Al-Shati din Gaza, a declarat Hamas, menţionând că patru dintre nepoţii lui Haniyeh, trei fete şi un băiat, au fost de asemenea ucişi în atac.

Întrebată despre cei patru nepoţi ucişi în atacul aerian, armata israeliană a declarat că "nu există nicio informaţie în acest moment".

Haniyeh, stabilit în străinătate, în Qatar, a fost imaginea dură a diplomaţiei internaţionale a Hamas, în timp ce războiul cu Israelul a continuat în Gaza, unde locuinţa familiei sale a fost distrusă într-un atac aerian israelian în noiembrie.

"Sângele fiilor mei nu este mai scump decât sângele poporului nostru", a declarat Haniyeh, în vârstă de 61 de ani, care are 13 fii şi fiice, potrivit unor surse Hamas, pentru postul de televiziune panarab Al Jazeera.

Cei trei fii şi cei patru nepoţi făceau vizite de familie în prima zi a sărbătorii musulmane Eid al-Fitr în Shati, tabăra de refugiaţi în care locuiesc în oraşul Gaza, potrivit rudelor.

Hamas a declarat, marţi, că studiază o propunere israeliană de încetare a focului în războiul din Gaza, care durează de peste şase luni, dar că aceasta este "intransigentă" şi nu îndeplineşte niciuna dintre cererile palestinienilor.

"Solicitările noastre sunt clare şi specifice şi nu vom face concesii în privinţa lor. Inamicul îşi face iluzii dacă va crede că ţintirea fiilor mei, în punctul culminant al negocierilor şi înainte ca mişcarea să trimită răspunsul său, va împinge Hamas să îşi schimbe poziţia", a declarat Haniyeh.

În cea de-a şaptea lună a unui război în care ofensiva aeriană şi terestră a Israelului a devastat Gaza, Hamas doreşte încetarea operaţiunilor militare israeliene şi o retragere din enclavă, precum şi permisiunea ca palestinienii strămutaţi să se întoarcă acasă.

Fiul cel mare al lui Haniyeh a confirmat într-o postare pe Facebook că cei trei fraţi ai săi au fost ucişi.

"Mulţumesc lui Dumnezeu care ne-a onorat prin martiriul fraţilor mei, Hazem, Amir şi Mohammad şi a copiilor lor", a scris Abdel-Salam Haniyeh.

Numit în fruntea grupării militante în 2017, Haniyeh s-a deplasat între Turcia şi capitala Qatarului, Doha, evitând astfel restricţiile de călătorie impuse de Israel în Gaza blocată şi permiţându-i să acţioneze ca negociator în cadrul ultimelor negocieri de încetare a focului şi să comunice cu Iranul, principalul aliat al Hamas.

Israelul îi consideră pe toţi liderii Hamas drept terorişti, acuzându-i pe Haniyeh şi pe alţi lideri că, în continuare, "trag sforile organizaţiei teroriste Hamas".

Însă nu este clar cât de mult ştia Haniyeh despre atacul transfrontalier din 7 octombrie asupra Israelului, comis de militanţi din Gaza. Planul de atac, elaborat de consiliul militar Hamas din Gaza, a fost un secret atât de bine păzit, încât unii oficiali Hamas din străinătate au părut şocaţi de momentul şi amploarea acestuia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor