Tribunal egiptean anulează condamnarea lui Mubarak la 3 ani închisoare

Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak în spatele gratiilor în timpul judecării recursului, Cairo, 15 aprilie 2013.
Fostul preşedinte egiptean Hosni Mubarak în spatele gratiilor în timpul judecării recursului, Cairo, 15 aprilie 2013. (Maher Iskandar / AFP / Getty Images)

O Curte de Apel egipteană a anulat marţi o condamnare împotriva fostului preşedinte Hosni Mubarak şi a celor doi fii ai săi pentru acuzaţii legate de deturnare de fonduri, crescând şansele pentru eventuala sa eliberare din închisoare şi transferul într-un spital militar din Cairo. Totuşi, cazul va fi rejudecat.

Avocatul fostului preşedinte, Farid Dib, a spus jurnaliştilor că decizia va pava drumul pentru eliberarea lui Mubarak. Nu a fost clar când va avea loc totuşi acest lucru şi tribunalul nu a ordonat eliberarea sa imediată.

Lângă tribunal, pe o stradă care duce la Piaţa Tahrir din Cairo, susţinători şi opozanţi ai fostului lider egiptean au strigat unii la alţii şi s-au insultat.

Pentru acuzaţiile mai serioase de ucidere a manifestanţilor în timpul revoluţiei din ianuarie 2011, care a dus la alungarea sa de la putere, Mubarak a fost găsit nevinovat la o nouă procedură de rejudecare a cazului.

Însă procurorii au făcut apel la decizia de respingere a acuzaţiilor, deschizând posibilitatea de a se derula un alt proces.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe