Trump amână livrarea avioanelor F-35 către Turcia pe fondul amplificării tensiunilor cu SUA

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a amânat livrarea avioanelor de luptă F-35 comandate de Turcia, pe fondul tensiunilor dintre cele două ţări, care au fost amplificate de arestarea de către Ankara a unui pastor american.

Surse turceşti şi americane au afirmat marţi că decizia lui Trump de a amâna livrarea avioanelor de luptă a fost luată după ce a semnat duminică un proiect de lege care cere ca Pentagonul să prezinte într-un interval de 90 de zile un raport privind relaţiile dintre Ankara şi Washington.

Raportul va oferi Casei Albe o evaluare a deciziei Turciei de a cumpăra sistemul de apărare antirachetă S-400 produs de ruşi.

Tensiunile dintre Turcia şi SUA s-au amplificat după ce Washingtonul a anunţat luna trecută că impune sancţiuni împotriva a doi miniştri turci pentru rolul lor în detenţia pastorului american Andrew Brunson. Pastorul, care se află acum sub arest la domiciliu, este acuzat de implicare într-o lovitură de stat eşuată împotriva preşedintelui Recep Tayyip Erdogan în iulie 2016. Preşedintele turc şi alte autorităţi din ţară au respins apelurile lui Trump de a-l elibera pe Brunson, precizând că o decizie privind această problemă depinde doar de instanţe.

De asemenea, la sfârşitul săptămânii trecute, Trump a anunţat că administraţia sa dublează tarifele la importurile de oţel şi aluminiu din Turcia, acţiune care a dus la căderea mai jos a lirei turceşti.

Erdogan a afirmat marţi că ţara sa va răspunde la sancţiunile aplicate de SUA prin impunerea unei interdicţii la importurile de produse electronice americane, inclusiv iphone. Anunţul a ajutat lira să recupereze o parte din valoarea pierdută.

Ankara şi Washington au neînţelegeri şi în privinţa altor probleme, inclusiv războiul din Siria sau eforturile Turciei, o membră NATO, de a-şi extinde cooperarea militară cu Rusia.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe