Trump ar fi insistat în repetate rânduri să se întâlnească cu Rohani în 2017, susţine un consilier iranian

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Şeful de personal al preşedintelui iranian Hassan Rohani a declarat că preşedintele american Donald Trump ar fi cerut în repetate rânduri să se întâlnească cu liderul de la Teheran în timpul vizitei acestuia la New York la Adunarea Generală a ONU din 2017.

“Trump a cerut delegaţiei iraniene de opt ori să aibă o întâlnire cu preşedintele [iranian]”, a declarat miercuri Mahmud Vaezi, citat de agenţii de ştiri iraniene, potrivit RFE/RL.

Vaezi a precizat că echipa iraniană nu a răspuns cererilor respective, care au venit la scurt timp după ce Trump a anunţat că nu va mai certifica faptul că Iranul respectă prevederile acordului nuclear din 2015, o mişcare ce a dus în cele din urmă la retragerea SUA din acord în luna mai a acestui an.

“Avem o politică transparentă şi o poziţie clară cu privire la relaţiile noastre cu SUA... şi anume că nu vom ceda presiunii”, a adăugat Vaezi.

Teheranul a declarat în octombrie 2017 că Trump a cerut o întâlnire cu omologul său iranian în timpul Adunării Generale a ONU, însă la acea vreme nu s-a specificat că a fost vorba de mai multe cereri.

O întâlnire Trump-Rohani ar fi fost prima întâlnire între preşedinţii celor două ţări, care sunt adversare de la Revoluţia Islamică din Iran din 1979.

Săptămâna trecută, Trump a susţinut că economia Iranului suferă din cauza deciziei sale de a se retrage din acordul nuclear şi de a reimpune sancţiuni americane, şi a sugerat că liderii iranieni îl vor suna în cele din urmă şi vor negocia un nou acord.

Trump doreşte un acord mult mai cuprinzător decât cel încheiat în 2015 – care limitează activităţile nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale – şi anume restricţionarea activităţilor iraniene de dezvoltare de rachete balistice şi reducerea implicării Teheranului în conflictele regionale, precum cele din Siria şi Yemen.

Iranul a insistat că nu va renegocia acordul nuclear şi că lucrează cu celelalte puteri mondiale semnatare pentru a găsi o cale de a menţine în picioare acordul şi de a evita sancţiunile americane, ce urmează să intre în vigoare în luna noiembrie. În privinţa acelor sancţiuni, Trump a cerut ţărilor lumii să suspende importurile de petrol iranian până la acea dată, deşi unele ţări au susţinut că nu o vor face.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe