Trump cere liderilor NATO să mărească cheltuielile pentru apărare la 4%

a
Preşedintele american Donald Trump (dr), cancelarul german Angela Merkel (centru, fundal) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (st) participă la ceremonia de deschidere a Summitului NATO din 2018, în Bruxelles.
Preşedintele american Donald Trump (dr), cancelarul german Angela Merkel (centru, fundal) şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg (st) participă la ceremonia de deschidere a Summitului NATO din 2018, în Bruxelles. (Sean Gallup/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump le-a declarat miercuri liderilor NATO, în cadrul summit-ului alianţei de la Bruxelle, în perioada 11-12 iulie, că aceştia ar trebui să îşi mărească cheltuielile cu apărarea la 4% din PIB, dublu faţă de pragul actual de 2%.

Aliaţii NATO au minimalizat cererea ca făcând parte din presiunea aplicată de Trump pentru a forţa aliaţii să cheltuie mai mult pentru propria apărare, potrivit Reuters.

Secretarul general al alianţei, Jens Stoltenberg, a declarat că NATO ar trebui ca mai întâi să atingă pragul iniţial de 2% înainte să se ceară altceva. El a adăugat că 8 din cei 29 de aliaţi respectă cererea iniţială, în timp ce alţii plănuiesc să o facă – punând capăt perioadelor în care nu s-au cheltuit sumele respective pentru apărare.

Adoptând un ton tăios la summit, obiectivul de 4% din PIB propus de Trump este chiar mai mare decât sumele cheltuite de SUA pentru apărare.

SUA, cea mai mare putere militară din lume, a cheltuit anul trecut aproximativ 3,57% din PIB pentru apărare, conform datelor NATO.

Sarah Sanders, purtătoare de cuvânt a Casei Albe, a afirmat că remarcile preşedintelui au fost făcute în timp ce acesta cerea liderilor să îşi mărească cheltuielile cu apărarea, adăugând că nu este vorba de o propunere oficială.

“El a sugerat ca statele nu numai să îşi onoreze angajamentul privind 2% din PIB pentru apărare, dar chiar să ridice pragul la 4%”, a declarat Sanders reporterilor.

“Trump doreşte ca aliaţii să suporte o parte mai mare a poverii şi cel puţin să îşi respecte obligaţiile deja declarate”.

O sursă apropiată de preşedintele francez Emmanuel Macron a minimalizat de asemenea remarcile lui Trump ca fiind o retorică, precizând că “nu este o cerere nouă”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO08 INGB 0000 9999 0529 5415 deschis la ING Bank pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe