Tudorel Toader lansează bomba: OUG pentru Codurile Penale la orizont. Guvernul îl contrazice

Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă dacă Parlamentul nu transpune în legislaţia noastră directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, anunţă Tudorel Toader.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)
Ana Ion
19.12.2017

UPDATE: Guvernul nu va da nicio Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea Codurilor penale, au declarat pentru HotNews surse guvernamentale, după ce ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, anunţase marţi în comisia parlamentară condusă de Florin Iordache că, în cazul în care directiva europeană vizând prezumţia de nevinovăţie nu va fi transpusă până în aprilie 2018 în legislaţia românească, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă.

* * *

Prezent la dezbaterile celebrei comisii pentru legile Justiţiei condusă de nu mai puţin celebrul Florin Iordache, ministrul Tudorel Toader le-a transmis membrilor comisiei că, dacă până în aprilie 2018 nu este transpusă Directiva europeană privind prezumţia de nevinovăţie, Guvernul va fi obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă, relatează digi24.ro

Toader a subliniat că termenul de transpunere a Directivei este aprilie 2018 şi a precizat că ministerul său a redactat proiectul de transpunere a Directivei Parlamentului European privind prezumţia de nevinovăţie şi a dreptului de a fi prezent la proces iar proiectul a fost adoptat de Guvern înainte de a fi trimis Legislativului spre dezbatere şi modificare.

„Dacă nu, se justifică urgenţa adoptării unei ordonanţe de urgenţă pentru transpunerea unei directive, în măsura în care Parlamentul nu acţionează în acest sens. Dacă legea, dintr-un motiv sau altul, într-o formă sau alta, nu va trece de Parlament şi nu va fi promulgată în Monitorul Oficial, astfel încât să producă efecte juridice, Guvernul este obligat să adopte o ordonanţă de urgenţă”, a declarat ministrul Justiţiei.

Nu în ultimul rând, ministrul Justiţiei a ţinut să precizeze că în Constituţia României este prevăzută prezumţia de nevinovăţie, dar că această garanţie trebuie transpusă la nivel infrainstituţional şi la nivelul practicii judiciare.

Toader a mai arătat că „pentru transpunerea Directivei, trebuie ca din actualul Cod de procedură penală să renunţăm la componenta subiectivă a actului de justiţie”. Concret, şeful MJ consideră că trebuie eliminat din Codul de procedură penală două sintagme „cu un conţinut relativ asemănător”: „dubii rezonabile” şi „suspiciune rezonabilă”.

Ministrul Justiţiei a precizat că MJ va transmite în acest sens Parlamentului „o pagină, două, trei” cu propuneri de modificare a Codului de procedură penală, în sensul înlocuirii noţiunilor de „suspiciune rezonabilă” şi „dubiu rezonabil” cu probe temeinice, „dincolo de orice dubiu”.

Ramintim după ce au trecut pe repede-înainte legile Justiţiei prin Camera Deputaţilor şi se pregătesc să facă acelaşi lucru şi în Senat, parlamentarii au început, în comisia condusă de Florin Iordache, să modifice şi Codurile Penale. Motivând armonizarea acestora cu hotărârile CCR (una dintre aceste hotărâri vizând stabilirea de prag pentru abuz în serviciu) şi transpunerea în legislaţia românească a unei directive UE vizând prezumţia de nevinovăţie, aleşii ţării urmează să dea o lovitură fatală justiţiei, legându-i practic de mâini şi de picioare pe procurori. CSM, DNA, DIICOT, Ministerul Public, Asociaţia Procurorilor, toate au criticat în termeni duri amendamentele ce se pregătesc în Comisia lui Iordache.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor