Turcia a început să-şi retragă o parte dintre soldaţii prezenţi în Irak. Tensiunile persistă între cele două state

Bagdadul a apreciat anunţul Turciei că va începe să îşi retragă soldaţii staţionaţi în nordul Irakului, dar susţine că va menţine presiunea până când toate forţele turceşti se vor retrage de pe teritoriul său.
Ministrul irakian de Externe, Ibrahim Al-Jaafari
Ministrul irakian de Externe, Ibrahim Al-Jaafari (YURI KADOBNOV/AFP/Getty Images)
Andrei Popescu
22.12.2015

“Ceea ce a fost raportat de mass media este un pas în direcţia corectă”, a susţinut duminică ministrul irakian de Externe Ibrahim al-Jaafari.

Jaafari a mai subliniat faptul că Bagdadul îşi va continua demersurile la Consiliul de Securitate al ONU (CSONU) până când “va fi finalizată retragerea [soldaţilor turci]”.

Sâmbătă, Ministerul turc de Externe a anunţat că Ankara va continua să îşi recheme o parte din soldaţii săi staţionaţi la baza militară Bashiqa din provincia nordică irakiană Nineveh.

În context, preşedintele american Barack Obama a apelat vineri la omologul său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a-şi retragă trupele din Irak şi să “respecte suveranitatea şi integritatea teritorială a Irakului”.

În plus, Bagdadul a cerut CSONU să adopte o rezoluţie prin care să insiste ca Turcia să pună capăt “incursiunii sale ilegale” şi să îşi retragă imediat soldaţii de pe teritoriul irakian.

Turcia susţine că soldaţii săi sunt trimişi în Irak pentru a pregăti luptătorii kurzi Peshmerga care se luptă cu grupul jihadist Statul Islamic.

Tensiunile dintre cele două ţări au atins cote ridicate în special începând cu 4 decembrie, când Turcia a trimis la baza Bashiqa soldaţi înarmaţi şi susţinuţi de aproximativ 24 de tancuri.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor