Turcia vrea organizarea unei conferinţe internaţionale pentru a se ajunge la o pace permanentă în Orientul Mijlociu

Recep Tayyip Erdogan
Recep Tayyip Erdogan (Adem Altan/AFP via Getty Images *)
Andrei Popescu
12.11.2023

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat, sâmbătă, că ar trebui convocată o conferinţă internaţională de pace pentru a găsi o soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni.

Erdogan s-a adresat unui summit comun arabo-islamic din capitala Arabiei Saudite, Riad, unde liderii s-au adunat pentru a îndemna Israelul să pună capăt ostilităţilor din Fâşia Gaza, potrivit Reuters.

"Israelul se răzbună... pe bebeluşii, copiii şi femeile din Gaza", a declarat Erdogan, reînnoind apelul său pentru o încetare imediată a focului.

"Ceea ce este urgent în Gaza nu sunt pauzele de câteva ore, mai degrabă avem nevoie de o încetare permanentă a focului".

În marja summitului, Erdogan a purtat discuţii bilaterale cu lideri precum prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, şi preşedintele egiptean Abdel Fattah al-Sisi.

De asemenea, Erdogan le-a spus omologilor săi că Turcia este pregătită să colaboreze la furnizarea de ajutoare umanitare şi servicii de sănătate în Gaza, se arată într-un comunicat al preşedinţiei turce.

Turcia, care şi-a intensificat puternic criticile la adresa Israelului pe măsură ce criza umanitară din Gaza s-a accentuat, susţine o soluţie cu două state şi găzduieşte membri ai grupării Hamas, pe care nu o consideră o organizaţie teroristă, spre deosebire de Statele Unite, Marea Britanie şi alte state occidentale.

"Nu putem pune membrii Hamas care îşi apără patria în aceeaşi categorie cu ocupanţii", a declarat Erdogan.

O soluţie permanentă la conflictul dintre Israel şi palestinieni depinde de formarea unui stat palestinian pe baza graniţelor din 1967, a adăugat Erdogan.

"Credem că o conferinţă internaţională de pace va oferi cea mai potrivită bază pentru acest lucru. Suntem pregătiţi să depunem eforturile necesare, inclusiv în calitate de garant, pentru a păstra pacea care va fi stabilită în acest context", a afirmat el.

Comentariile ministrului israelian al Patrimoniului, Amihay Eliyahu, cu privire la posibilitatea ca Israelul să efectueze un atac nuclear asupra Gaza au dezvăluit existenţa armelor nucleare israeliene, a susţinut Erdogan, cerând o anchetă internaţională.

"Dacă există bombe nucleare care au fost ascunse de examinarea Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică, ar trebui să fie dezvăluite şi acestea", a continuat Erdogan.

Israelul nu recunoaşte public că are arme nucleare, deşi Federaţia Oamenilor de Ştiinţă Americani estimează că Israelul are aproximativ 90 de focoase nucleare.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu l-a suspendat pe Eliyahu de la reuniunile cabinetului "până la noi ordine" după comentariile sale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor